vrijheid blijheid
29 March 2016

Vrijheid blijheid, of niet altijd?

Dochter, zorg dat je altijd je eigen geld verdient, zeiden onze moeders goedbedoeld. Zorg dat je nooit financieel afhankelijk wordt van een man. Dit heeft jouw moeder ook vast eens tegen jou gezegd, terwijl ze met jou als kind op de arm in de pannen stond te roeren, terwijl jouw vader zorgde voor een gevulde bankrekening.

Geniet van je vrijheid zolang het kan

Eerst die carrière van de grond, werd geleerd, om vooral een sterke onafhankelijke vrouw te worden. Vaders peperden hun dochter al op jonge leeftijd in niet te vroeg aan kinderen te beginnen. Geniet van je vrijheid zolang het kan, luidden vaak hun motto. Met die bagage werden veel vrouwen de grote mensenwereld in gestuurd. Met als gevolg? Dat vrouwen van rond de dertig met een diploma en de pil op zak, niet meer fulltime achter het fornuis staan maar ook een baan hebben met verantwoordelijkheden. Een relatie? Kan, maar veel zijn er single.

Last van bindingsangst?

Eén van deze vrouwen vertelt dat dit verhaal ook voor haar geldt. Ze gaat lekker, heeft een leuke baan, veel vrienden, een fijn huis, ze reist zich suf, ze rooit haar eigen zaken, heeft trotse ouders. Maar er is één ding dat ontbreekt, namelijk een vaste relatie. Ze heeft wel exen maar die toonden stuk voor stuk onbegrip voor haar carrière drang. Nu heeft ze wel een vriend, maar met problemen gaat ze naar vriendinnen. Ik laat me toch zeker niet door hem beïnvloeden, ik dop mijn eigen boontjes. Daardoor ontstaat soms ruzie, waarom? Omdat zij krampachtig bezig is haar vrijheid te bewaken. Zou zij dan last hebben van bindingsangst, begint ze te bedenken.

Bang vrijheid in te leveren

Haar vriend zit steeds vaker beteuterd te wachten op de tweezitter om samen iets te gaan doen. Haar vriend moppert dat ze weinig samen delen. Haar vriend wil haar eindelijk eens beter leren kennen. Haar vriend lijkt haar onafhankelijkheid beu. Zij begint te vermoeden dat zij toch de hand in eigen boezem moet steken. Een psychotherapeut weet haar te vertellen dat veel vrouwen bang zijn hun vrijheid in te leveren. “Vroeger zat de vrouw gevangen in het huishouden, daaruit heeft ze zich bevrijd. Die verworven onafhankelijkheid wil ze niet meer opgeven. Ze is sterk omdat ze haar eigen geld verdient. Als haar relatie niet goed gaat, kan ze bij hem weg. Maar dit brengt wel met zich mee dat ze nu veel vaker in de twijfel schiet dan vroeger, toen ze hem financieel nodig had,” zegt Jeffrey Wijnberg.

Vrouw is empathisch, soms té

In zijn praktijk komen veel jonge vrouwen die in dubio zijn over hun relatie, terwijl er eigenlijk niet veel mis is. Vaak zijn de vrouwen zelf het probleem, niet de mannen. Die hebben ondertussen wel geleerd de vrouw meer vrijheid te geven. Maar toch heeft de vrouw het gevoel steeds door hem af geremd te worden. Een vrouw is van nature empathisch, ze is betrokken bij de ander, soms té. Ze denkt bij het nemen van elke beslissing wat vriendlief er van vindt, en daar heeft ze zelf last van, hij niet. Vrouwen nemen dan vaak afstand van hun vriend, want dan heeft ze weer het gevoel haar eigen beslissingen te nemen. Zonde, want met de meeste relaties is niks mis. Zijn advies is dan ook er niet te snel de brui aan te geven. Vrouwen eindigen uiteindelijk toch liever met een man en kind, dan met alleen een succesvolle carrière.

Durf kwetsbaarheid te tonen

Een andere psycholoog bevestigt haar vermoeden dat de vrijheidsdrang van vrouwen aan hun ouders te danken is. “Die loodzware last om het beter te doen dan zij, die dragen wij op onze schouders mee. Vooral dochters moeten bereiken wat hun moeders niet bereikt hebben en dit niet laten afpakken door een man. Er is een soort van negatieve kijk op mannen geschapen. Dit moet weer omgetoverd worden in een positieve, waarbij kwetsbaarheid weer getoond mag worden, ” is zijn gedachte. Wanneer je jouw kwetsbaarheid toont, dan volgt intimiteit vanzelf. Ook moet de handdoek niet te snel in de ring gegooid worden. Bleven onze ouders vaak te lang bij elkaar, dan is dit het andere uiterste. Er wordt van de een naar de ander gehupt. En worden we daar gelukkig van? Nee, in de kern wil iedereen zich toch met iemand verbonden voelen.Wie zich opent voor een ander, leert ook zichzelf beter kennen en dit verrijkt je leven.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

2 op de 3 singles durft zich niet te binden

In de huidige, rap voortrazende wereld gaat alles snel. Van het...

We scheiden omdat we denken met iemand anders gelukkiger te zijn

Onze relaties, zowel werk als privé, komen onder druk te staan...

Leer de oplossing hoe je echt verbinding maakt en je je angst vermindert

Deze workshop is voor iedereen die goed werkende oplossingen zoekt voor...

Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek

Maar liefst 48 procent van de werkende Nederlanders ziet op tegen...

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

advertentie