11 tips eerste date

Vrijdagavond met tapas is perfecte date

De eerste date is altijd spannend, maar Nederlandse singles hoeven vanaf nu niet meer te stressen over welke avond zij moeten plannen voor de perfecte date. Uit onderzoek blijkt dat vrijdagavond de meest populaire avond is om een date te plannen. Of nog specifieker: een date op vrijdagavond, tussen 19:00 en 20:00 uur in een Amsterdams tapasrestaurant met Katy Perry als achtergrondmuziek.

Horrordate

Wil men de kans op een horrordate vermijden dan doen singles er verstandig aan om in ieder geval nooit een date te plannen op maandagavond. En al helemaal niet op een maandagavond in Lelystad; volgens singles de minst goede combinatie voor een geslaagde date. Deze resultaten komen uit een uitgebreid onderzoek over datelocaties uitgevoerd onder 1000 Nederlandse singles in opdracht van Relatieplanet.nl.

Mannen reizen verder voor een date

In het onderzoek wordt vrijdagavond (38,7%) op de voet gevolgd door de zaterdagavond (38,3%) als favoriete date-avond. Alle andere avonden zijn behoorlijk minder favoriet en scoren ver onder de 10%. De meeste singles plannen hun afspraakje het liefst tussen 19:00 en 20:00 uur. Hoewel er Nederlanders zijn die hun geliefde tegenkomen in de plaatselijke kroeg, zijn de meeste singles best bereid een eindje te reizen voor een leuke date. Vooral mannen vinden dit geen probleem, het merendeel van de mannen legt hiervoor maximaal 50 kilometer af. Het merendeel van de vrouwen blijft met een reisafstand van maximaal 30 kilometer liever in de vertrouwde regio. Als ideale datesteden worden gezien: Amsterdam (29,1%), Utrecht (11,2%) en Den Bosch (10,5%). Daarentegen hebben volgens de singles Assen (0,9%) en Lelystad (0,3%) weinig tot niets te bieden voor een leuke date.

 

Slechte date? Hand op de knip!
Een vraag die sommige singles al jarenlang bezighoudt; is het een signaal als een man de rekening van een date betaalt? Het onderzoek is hierover duidelijk, zowel de meerderheid van de mannen (64,5%) als de vrouwen (68,1%) zegt dat dit geen signaal is. Opvallend is dat mannen niet alleen verder reizen maar ook financieel bereid zijn om verder te gaan dan de vrouwen. De meeste mannen vinden een rekening tot 50 euro geen probleem, terwijl de meeste vrouwen het bij 25 euro voor gezien houden. Eén op de vijf singles bekijkt een date zelfs zakelijk en laat de hoogte van de rekening afhangen van hoe leuk de date is.

 

Chinees populairder bij mannen

De eerste date spreken singles graag af op een veilige plek. In het onderzoek komt dat ook naar voren, de meeste singles (44,3%) gaan het liefst voor een overzichtelijk tafeltje bij het raam. Ook als menu gaat men het liefst voor een veilige keuze. Het populairste gerecht is tapas (35,7%), op de voet gevolgd door pasta & pizza (17,4%) en een gezonde salade (16,4%). Opvallend is dat een avondje chinezen (9%) veel populairder is bij mannen (12%) dan bij vrouwen (6,5%). Een date combineren met het eten van spareribs (1,5%) of fastfood (1,6%) kan men als minst favoriete opties maar beter overslaan. Goed eten (42,2%) blijkt overigens het belangrijkste criterium bij het uitzoeken van een geschikte datelocatie, gevolgd door goede muziek (22,1%) en goede verlichting (14,8%). Ook een romantisch kaarsje op tafel wordt door de meerderheid (66,9%) belangrijk gevonden.

 

 

Sneller intiem bij gedimd licht
Een datelocatie selecteren op gedimd licht is verstandig voor singles die hun hart sneller willen laten ontvlammen. Een groot gedeelte van de singles (42,8%) geeft aan sneller intiem te worden bij gedimd licht tijdens de date. Hieraan is opvallend dat gedimd licht nog belangrijker is voor mannen (51%) dan voor vrouwen (36,4%). Horecagelegenheden die ’s avonds regelmatig datende singles ontvangen zouden voor een optimale beleving hun playlist daarop kunnen aanpassen. Singles geven de meeste voorkeur aan Top40-muziek (28,4%), gevolgd door singer-songwritermuziek (24,3%) en R&B-muziek (16,8%). Commerciële dance (6,1%) en techno (0,6%) kunnen beter van de playlist worden gehaald, want zelfs klassieke muziek (13,2%) wordt beter gewaardeerd als achtergrondmuziek.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.