tips vriend(in) scheiden

Vriend(in) in scheiding: 5 tips om te helpen

Als een van je beste vrienden gaat scheiden dan heeft dat ook effect op de naaste familie en omgeving. De verleiding om je er mee te bemoeien en je mening te geven is groot maar daar help je jouw beste vriend(in) niet mee. Hoe je dat wel doet lees je in deze 5 tips.

1. Vermijd foute uitspraken

Wanneer je verneemt dat een van je favoriete vriendenstellen uit elkaar gaan dan zijn uitspraken als ‘nou dat werd eens tijd’ of ‘je begaat echt de fout van je leven’ uit den boze. Mensen die in scheiding liggen hebben iemand nodig die zonder oordeel een luisterend oor biedt. Veel mensen staan met de mond vol tanden bij zo’n heftige gebeurtenis maar dat geeft niet. Het belangrijkste is dat je er bent. Wat je zegt is van ondergeschikt belang. Zorg dus dat je er simpelweg bent als jouw vriend(in) je nodig heeft.

2. Geef geen ongevraagd advies

Hoe moeilijk ook, laat je adviezen voor wat ze zijn en slik ze in. Zorg in de plaats daarvan voor echte steun en support. Verreweg de meeste mensen die besluiten te gaan scheiden hebben daar lang over nagedacht, volgen uiteindelijk hun gevoel en nemen voor zichzelf de juiste beslissing. Speel dus geen advocaat of mediator maar verwijs indien nodig door naar een professional die jouw vriend(in) kan bijstaan.

3. Hou je horrorverhalen voor je

Het is verleidelijk. Als je vriend(in) bij je komt om je eigen scheidingsperikelen en horrorverhalen uit de doeken toe doen. Voordat je daaraan begint moet je je realiseren dat iedere scheiding anders is. Al die negatieve verhalen bezorgen hem of haar alleen nog maar een slechter gevoel en dat is natuurlijk helemaal niet je bedoeling.

4. Opvang

Zijn er kinderen in het spel? Dan is een scheiding nog pijnlijker. Zodra de situatie zich voordoet dat de kinderen bij de ex-partner verblijven, zorg dan dat je er bent om je vriend(in) op te vangen. Het gemis kun je niet wegnemen maar je kunt wel de aandacht van het verdriet afleiden. Ga samen wandelen, kijk een film of doe iets waarvan je weet dat hij of zij dat erg prettig vindt. Ditzelfde geldt voor de eerste keer een paar weken vakantie zonder de kinderen. Vaak een moeilijke periode voor gescheiden ouders.

5. Kwaadspreken

Zelfs al vraagt je vriend(in) er expliciet om, begin niet te zeggen wat voor verschrikkelijke eikel of trut de ex-partner toch is. Stel dat het ooit tot een verzoening komt dan kan jij je met goed fatsoen niet meer bij hen vertonen en is de vriendschap voorgoed beschadigd. Ga ook niet met je vingertje wijzen als je vriend(in) zelf een misstap is begaan waardoor de scheiding tot stand is gekomen. Laat de schuldvraag rusten en zorg voor medeleven.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.