eet date

Vrienden blijven met je ex: 5 tips

Veel stellen die uit elkaar gaan willen niets liever dan bevriend met elkaar blijven. Wel zo prettig voor de kinderen en niet te vergeten voor jezelf. Dit in de praktijk voor elkaar krijgen is vaak lastig, maar niet onmogelijk. Daarom vijf tips om vrienden te blijven met ex.

1. Ken je motieven – Is het omdat je je ex moeilijk kunt loslaten? Of omdat je hoopt dat als je hem of haar dichtbij je houdt, er een kans in zit dat jullie weer samenkomen? Wil je de ander in de gaten houden of er al nieuwe relaties worden aangegaan? Allemaal redenen om niet aan een vriendschap met je ex te beginnen. Sommigen mensen kunnen het nog niet aan om te rouwen na de breuk. Daarom is het goed je motieven te onderzoeken

2. Wacht een poosje – Het is vrijwel onmogelijk om een liefdesrelatie moeiteloos te laten overvloeien in een vriendschap. Zelfs als jullie als broer en zus met elkaar leefden, moeten bepaalde verwachtingen over de toekomst toch bijgesteld worden. En dat kost tijd. De meeste mensen lukt het niet om meteen na een relatiebreuk vrienden te worden. Daarvoor is de fase nog teveel emotioneel beladen. Dat kan doorgaans pas een poos later.

3. Echt los van elkaar – Als je vrienden wordt, heb je een heel andere rol dan wanneer je geliefden bent. Om deze rol te kunnen vervullen, moet je eerst de romantische liefde die je kunt voelen helemaal doodmaken. Je moet compleet los zijn van elkaar, om weer iets nieuws, iets anders op te kunnen bouwen.  Zelfs wanneer je zonder ruzie uit elkaar bent gegaan is het moeilijk om een vriendschap te laten opbloeien. Richt je eerst op jezelf en daarna pas weer op de ander.

4. Nieuwe grenzen – Nu je niet meer de helft van een stel bent, kun je niet meer dezelfde aanhankelijkheid van je ex verwachten als ervoor. Dus nee, hij of zij hoeft je niet meteen terug te bellen als hij een oproep van je mist, of alles uit zijn handen laten vallen omdat je hulp nodig hebt. De regels van jullie relatie gelden niet meer, dus zorg dat je die verwachtingen ook niet meer hebt. Op deze manier voorkom je teleurstellingen, en kun je vooral de voordelen van jullie vriendschap zien.

5. Geen seks – Seks met je ex kan ongelofelijk vertrouwd, lekker, maar vooral spannend zijn omdat het eigenlijk niet mag. Maar daarmee doe je jezelf uiteindelijk tekort, want het kan je ervan weerhouden om door te gaan met je leven en op zoek te gaan naar een partner die beter bij je past. Daarnaast loop je ook nog het risico je opnieuw te hechten aan je ex, waardoor je nog verder van huis bent. Wil je de vriendschap behouden, heb dan geen seks met je ex. Bemoei je ook niet met elkaars dates. Je kunt op dat vlak niet elkaars vertrouweling zijn, daarvoor zijn andere vrienden.’ Anders belanden jullie weer in een ongemakkelijke te intieme sfeer, wat de vriendschap niet ten goede komt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.