Heb je een kersverse nieuwe lief en komt je ter ore dat zijn of haar ouders het niet zo nauw namen met de huwelijkse trouw? Dan bestaat de kans dat je nieuwe lief jou ook ontrouw zal zijn. Vreemdgaan blijkt namelijk erfelijk.

Onderzoek

Onderzoekers van de universiteit van Queensland hebben namelijk aangetoond dat ontrouw binnen relaties deels erfelijk bepaald is. Aan het onderzoek namen 7300 tweelingen mee in de leeftijd van 18 tot 49 jaar die stuk voor stuk een langdurige relatie hadden. In deze groep bleek 9,8% van de mannen en 6,4% van de vrouwen vreemd te zijn gegaan met 2 of meer mensen in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek

Genetisch vreemdgaan

Het onderzoeksteam vergeleek eeneiige tweelingen met twee-eiige tweelingen om na te gaan in welk mate genen van invloed waren op dit gedrag. Hieruit bleek dat 63% van het ontrouwe gedrag van mannen en 40% va de ontrouwe vrouwen te herleiden was naar genetische factoren.

Specifiek vreemdgaan-gen

Tijdens het onderzoek vonden ze zelfs aanwijzingen dat variaties in een specifiek gen bij vrouwen de kans op vreemdgaan vergroot. Het isoleren van een specifiek gen is uitzonderlijk omdat ieder gedrag wordt beïnvloed door duizenden genen. De invloed van een afzonderlijk gen is doorgaans erg klein. Er zal nog nader onderzoek worden gedaan om de invloed van het ‘vreemdgaan gen’ te bevestigen.