Voornaam beïnvloedt het succes in online-dating

Kan uw voornaam van invloed zijn op het verloop van uw liefdesleven? Jazeker! Het online relatiebemiddelingsbureau eDarling heeft in een studie vastgesteld dat iemands voornaam meespeelt bij het online-datingsucces.

De resultaten van het onderzoek duiden erop dat sommige voornamen negatieve associaties oproepen. Dit kan ertoe leiden dat de bezitter van die naam minder succesvol is in de wereld van het online daten. In Hart van Nederland werd gisteren al gerefereerd naar het onderzoek: Sorry Danny, Daan kaapt de dames voor je neus weg!

eDarling onderzocht in hoeverre de voornaam een rol speelt bij het online zoeken naar een partner. Voor de selectie van de namen is gebruik gemaakt van een namenonderzoek van Bloothooft & Onland (2011). Zij hebben een lijst samengesteld van de populairste namen die ouders met een verschillend opleidingsniveau tussen 1982 en 2005 aan hun kinderen gaven.

Er is gekozen om de klik-ratio te achterhalen voor de populairste jongens- en meisjesnamen die werden gegeven door ouders die ofwel maximaal 8 jaar, ofwel minstens 18 jaar onderwijs hebben genoten. ‘We hebben de klik-ratio van de gekozen namen met elkaar vergeleken, om meer inzicht te krijgen in de aantrekkingskracht van namen in een online-dating context’, aldus de gepromoveerde psychologe en relatiedeskundige Wiebke Neberich.

Een partnervoorstel van eDarling bestaat uit de voornaam, leeftijd en woonplaats van het geregistreerde lid. De gewenste leeftijd en woonplaats van het partnervoorstel kan worden ingevuld. De ontvanger van het partnervoorstel klikt op basis van deze informatie wel of niet op de voornaam om het persoonlijke profiel te bekijken. De voornaam is de enige variabele waar de ontvanger geen invloed op kan uitoefenen. ‘Aangezien wij in eerste instantie geen nadere informatie krijgen, relateren wij eigenschappen aan een persoon die wij bewust of onbewust met de voornaam in verband brengen. De associaties kunnen bijvoorbeeld gebaseerd zijn op personen met een identieke naam die wij reeds kennen of op wijdverbreide stereotypes, die aan bepaalde namen worden verbonden’, licht psychologe Neberich toe.

Voor het onderzoek werden uit de Nederlandse database van 20.000 leden 26 namen van de lijst onderzocht. Via de website www.eDarling.nl werden 11 vrouwen- en 15 mannennamen op grond van hun klik-ratio met elkaar vergeleken. In de tabel staan de namen genoemd die respectievelijk de meeste en minste kliks kregen.

De namen met de hoogste en de laagste klik-ratio

De resultaten tonen aan dat de voornamen die veelal door ouders met een lager opleidingsniveau werden gegeven, minder geliefd zijn dan de namen die regelmatig door ouders met een hoger opleidingsniveau gegeven zijn. De verschillen zijn niet heel uitgesproken, maar zeker waarneembaar. Mogelijk worden bepaalde namen geassocieerd met een minder hoog scholingsniveau dan wel sociaal-economische status.

‘Het is verbazingwekkend hoe iets schijnbaar banaals als een naam de populariteit bij het online daten kan beïnvloeden. Het is de naam, niet de persoon zelf, aan wie wij een positief of een negatief beeld toeschrijven. Onze studie wil mensen dus ook op stigmatisatie attenderen’, zegt Neberich over de motivatie om de studie uit te voeren.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?