tips autorijden winter

Voorkom rampscenario’s met de auto op wintersport

Ook deze winter zijn er alweer duizenden reizigers gestrand onderweg naar de wintersport. Ingesneeuwd, overvallen door hevige sneeuwval. Ga je met de auto en wil je dit rampscenario voorkomen? Met deze tips ga je goed voorbereid op reis naar de wintersport.

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar in Duitsland en Oostenrijk wel zodra er sprake is van winterse omstandigheden. Je bespaart jezelf echt een hele hoop ellende als je voordat je naar de wintersport afreist een paar winterbanden onder je auto laat leggen. Een winterband biet meer grip tijdens gladheid en verkort de remweg aanzienlijk. Bespaar niet op winterbanden, goedkoop is vaak duurkoop. Een winterband kun je herkennen aan het sneeuwvlok symbool aan op de band.

Ruitensproeiervloeistof

Zorg ervoor dat je voor vertrek de ruitensproeiervloeistof hebt vervangen voor eentje die tegen vorst kan. De temperatuur in de Alpenlanden dalen in de nacht soms wel tot -20. De goedkope vloeistoffen die je veelal bij supermarkten en bouwmarkten kunt kopen zijn meestal geschikt tot -18 graden. Zodra je tijdens het rijden gaat sproeien bevriest het meteen vast aan de voorruit zodat je niets meer ziet en een gevaar bent op de weg.

Sneeuwkettingen

Natuurlijk ga je niet zonder sneeuwkettingen naar de wintersport! Zodra het begint te sneeuwen veranderen veel bergpassen in onbegaanbare wegen met sneeuwkettingen kom je boven en kun je nog een beetje remmen. Ook belangrijk, oefen thuis eens met het omleggen van de kettingen. Neem ook een paar oude handschoenen mee, en een oud kussentje waar je op kunt knielen. Dat scheelt je koude handen en een natte broek. Natuurlijk liggen je sneeuwkettingen onder handbereik en niet onder al je bagage. De politie in Oostenrijk heeft voor dit winterseizoen al aangegeven streng te controleren op het gebruik van sneeuwkettingen.

Schoon autodak

Het klinkt zo simpel maar veeg voordat je wegrijdt even alle sneeuw van je dak, natuurlijk gaat dat vanzelf als je gaat rijden, maar dan ligt het wel bij je achterligger op de motorkap of nog erger de voorruit, zo plaat sneeuw op je voorruit is echt schrikken met alle gevolgen van dien.

Controle van je auto

Laat voor vertrek even een eenvoudige controle uitvoeren bij de garage, laat de accu checken en de eventuele andere vloeistoffen. Veel merkgarages bieden deze controles voor 2 tientjes aan als een soort van wintercheck.

Koop een vignet

Ga je naar Oostenrijk? Dan is een autobahn-vignet verplicht. Kosten voor een week zijn ongeveer 9 euro. Je kunt de vignetten kopen bij de ANWB maar beter koop je ze langs de autobahn in Duitsland. Je betaald dan de werkelijke prijs en je krijgt een vignet dat ingaat op de dag dat jij Oostenrijk echt binnenrijdt en niet op de dag dat de ANWB denkt dat jij Oostenrijk binnen rijdt. De Asfinag controleert streng op het gebruik van het vignet. Vooral bij de afritten naar de bekende skigebieden staan de mannen er absoluut op zaterdagmiddag. Je bent gewaarschuwd.

Eten en drinken

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je altijd wat te eten en te drinken in de auto hebt liggen wanneer je afreist naar je wintersportbestemming. Als je ingesneeuwd raakt kan het wel even duren voordat de hulp arriveert en dan is het maar wat prettig als je wat proviand bij je hebt. Een paar fleecedekentjes in de auto is ook geen overbodige luxe!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.