trein met valentijn

Voorkom oplichting op vakantie met deze 6 tips

We vinden het allemaal fantastisch om te reizen en de wereld te ontdekken. Tot we opgelicht worden. Om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt hier de zes meest voorkomende oplichtingspraktijken in populaire vakantiebestemmingen en hoe je dit kan voorkomen. 

  1. Spanje : de magische truc

Je staat samen met een groep mensen rond een goochelaar. Wat de meeste toeristen niet weten: een paar van de mensen in de cirkel spelen onder één hoedje met de goochelaar. Als de goochelaar jou vraagt om bijvoorbeeld een kaart te kiezen, ben je zo geconcentreerd dat je niet eens voelt dat diegene naast jou je portemonnee aan het stelen is.

Voorkomen: Kijk de kat uit de boom bij de eerste truc en hou goed in de gaten of er iets verdachts gebeurt. Als alles veilig lijkt, kan je van dicht gaan kijken naar hoe de goochelaar zijn truc een tweede keer uitvoert.

  1. Rome: de armband of foto

Een man gekleed als Romein nodigt je uit om een foto met hem te nemen waarna hij eist om daarvoor te betalen. Of een klein kind komt naar je toe en bindt een “zelfgemaakt” vriendschapsarmbandje om je arm en vraagt je om te betalen. Je hebt zelfs geen kans om te zeggen dat je geen interesse hebt. Terwijl je je portemonnee wil nemen, staat een andere persoon uit het complot te kijken waar je die portemonnee verstopt om hem nadien te stelen. Soms dient de truc met de armband of de foto ook als afleidingsmanoeuvre en graaien zakkenrollers ondertussen geld uit je zakken.

Voorkomen: Aan een kind iets weigeren is voor de meeste mensen moeilijk. Aan een verklede man weigeren om te betalen, is makkelijker, maar volgens experts is het beter om geld te geven dan in discussie te treden, om problemen te voorkomen.

  1. Cambodja: Eten kopen voor een arme moeder en haar kind

Een Cambodjaanse vrouw met een baby in haar armen staat voor een supermarkt of groente- en fruitwinkel. Ze overtuigt je om voor hen eten en melk te kopen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, gaat de vrouw die voedingswaren omwisselen voor cash geld.

Voorkomen: Deze vorm van oplichting kan je vermijden door de doos koekjes of het pak melk dat je gekocht hebt, open te doen. Zo kan dat niet meer omgeruild worden in de winkel.

  1. New York en Los Angeles: een gratis cd of dvd

Op straat vraagt iemand jou om even gratis te luisteren naar zijn liedje of te kijken naar zijn film. Hij of zij verzekert je dat ze niet uit zijn op je geld. Eens je akkoord gaat om te luisteren of te kijken en de cd of dvd aanneemt, vraagt de maker om geld. En dan is het teruggeven van die cd of dvd plots niet zo gemakkelijk meer.

Voorkomen: wees gewaarschuwd en blijf uit de buurt van zulke personen. Als je beetgenomen bent, is het beter om te betalen en te leren van je fouten.

  1. Zuidoost Azië: nachtbussen

Rugzaktoeristen op budgetreis kennen zonder twijfel de nachtbussen in Zuidoost Azië. Ze zijn een goedkoop alternatief, maar ook een bron van inkomsten voor oplichters. Ze zitten op de bus en slaan hun slag wanneer je niet alert bent. Het kan ook gebeuren dat de buschauffeur en een hoteleigenaar samenzweren. De bus heeft plots een onverklaarbare panne waardoor alle toeristen in het enige hotel in de buurt moeten overnachten, waar alles ineens heel duur blijkt te zijn.

Voorkomen: Doe voldoende research voor je naar Zuidoost Azië reist. Zoek naar een reisorganisatie met goede beoordelingen.

  1. Europa: treindiefstal en met poppen gooien

Een persoon botst tegen je aan terwijl de andere je portemonnee uit je tas haalt. Daarnaast worden er in Europa steeds meer meldingen gemaakt van vrouwen die een op een baby gelijkende pop naar toeristen gooien. De toerist is verstrooid, waardoor de dieven hun slag kunnen slaan.

Vermijden: wees gewaarschuwd over vrouwen die plots “een baby” gooien en let erop dat je tas gesloten is door er eentje te dragen met een rits. Die is moeilijker snel te openen.

 

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!