Een zomervakantie blijkt altijd een piek te zijn als het om scheidingen gaat. De knoop wordt na een roerige periode doorgehakt en het proces van liefdespartners in één huis naar partners in opvoeding op twee plekken wordt gestart. Een aantal maanden later dreigt een medewerker uit te vallen, voor kom dit.
Top 5 grote impact
Een echtscheiding is een life event. Dat betekent dat het een grote gebeurtenis is die meer of mindere psychologische aanpassingen vereist. Holmes en Rahe hebben een schaal ontwikkeld om dit te duiden. Bij de zogeheten Social Readjustment Rating Scale zijn honderden mensen gevraagd naar de situatie die volgens hen het meeste aanpassing vereist en daarmee dus de meeste stress veroorzaken.
- Het overlijden van je echtgenoot/echtgenote
- Echtscheiding
- Scheiding van tafel en bed
- Gevangenisstraf
- Het overlijden van een familielid
Vakantie kost bakken energie
Waar anderen de vakantie als ruimte om op te laden ervaren, kost het een persoon die in scheiding is alleen maar veel energie. Ze komen dus vermoeider en meer gestresst terug naar hun werk dan ze weggingen. En wat gebeurt er dan met zo’n werknemer? De stress rond een scheiding zorgt ervoor dat je slechter gaat slapen, te weinig of slecht eet, niet genoeg rust neemt en zo nog meer.
Je concentratie wordt als gevolg hiervan minder, piekeren wordt erger, energie loopt terug en je bent sneller geïrriteerd. Je plannings- en organisatievermogen gaat sterk achteruit. Wat zou dat doen met de kwaliteit van het werk? In de herfst loopt een werknemer langzaam maar zeker vast. Met de speciale feestdagen voor de boeg, wordt het er niet beter op.
Niet ziek en toch ziek thuis
Dan kunnen leidinggevenden zeggen: “Neem een paar dagen betaald verlof en rust wat uit.” Dit zet meestal geen zoden aan de dijk. Zonder doelgerichte begeleiding zal deze werknemer zich uiteindelijk toch ziek melden. Niet ziek en toch ziek thuis. En dan begint het echte probleemvoor een bedrijf, namelijk vervanging zoeken, vinden en inwerken, re-intergratie, gesprekken met diverse instanties en zo meer. Dat wil je als organisatie voorkomen.
Een goed gesprek is het halve werk
Neem als leidinggevende of professional in echtscheiding het initiatief voor een gesprek en onderzoek het draagvermogen. Weet je welke interne en externe aanpakken (zoals Werk&Scheiding) er zijn, die helpen bij de vraag hoe je werk goed te blijven doen in deze heftige periode? Zo kan er op het juiste moment de juiste actie te ondernemen in het belang van de organisatie én met oog voor de medewerker.