“Als ik opkijk van mijn laptop zie ik de glooiende heuvels van het binnenland van Mallorca, met hier en daar een oud huisje of een windmolen. Ik ben hier niet op vakantie. Ik woon hier. En over twee weken woon ik een tijdje op Curacao. En vervolgens even in Amsterdam. Ik ben een wereldburger.” Aan het woord is Esther Jacobs, bekend van Coins for Care. Uit haar woning gezet omdat ze zoveel op reis was.

Zwerver zonder adres

Esther was altijd al reislustig en als zzp’er vrij om te gaan en te staan waar ze wilde. Nadat ze de inzamelactie Coins for Care had opgezet, werd ze vaak gevraagd voor lezingen en workshops. Ze werd geregistreerd als vertrokken, omdat ze te vaak afwezig was. Zonder adres werd haar bedrijf ook uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. De gemeente Amstelveen had haar een cadeau gegeven, een kans om iets gewaagds te doen, wat ze onbewust zelf al wilde. Namelijk zich overal uitschrijven en vrije en licht de wereld over zwerven. Ze werd een zwerver zonder officiële woon- en verblijfplaats.

Digitale nomade

Zij is een soort van digitale nomade. Een mobiele burger die werkt waar ze wil en wanneer ze wil, zonder wekker of saai kantoor, maar wel op mooie plekken met leuke mensen en met slimme apps. De achterliggende drive is een onstuitbare drang naar vrijheid, avontuur en zelfontplooiing. Daar komt bij dat ze kan reizen waar het leven goedkoper is dan in Nederland, zodat ze ook minder hoeft te verdienen.

Hoe je een wereldburger wordt

Om andere mannen en vrouwen ook over de drempel te helpen heeft ze een stappenplan gemaakt hoe een wereldburger te worden. Dit deed ze in 2014 voor Opzij, maar het handboek is nog steeds actueel en ook geschikt voor mannen.

1. Weet wat je wel en niet wilt

Het is verstandig voordat je al je schepen achter je verbrandt, dat je echt goed nadenkt wat je wel en wat je niet wilt. De meeste mensen weten wel wat ze niet willen, maar dat is vaak uit onvrede en dat is niet de juiste drijfveer.

2. Minimaliseer

Het geldt niet alleen voor reizen, ook je gewone leven kun je minimaliseren. Denk maar aan gemaakte kosten, werk en spullen. Wanneer je je uitgaven omlaag brengt, hoef je minder geld te verdienen om van te leven. Wees bewust waar je je geld aan uitgeeft en je kunt echt veel geld overhouden. Wat vooral belangrijk is, minimaliseren maakt het leven eenvoudiger en geeft lucht.

3. Zorg voor inkomen

Veel werk kun je ook op afstand doen. Esther geeft overal waar ze wil workshops om te leren schrijven. Wanneer zij een plek gevonden heeft plaats ze op Facebook een oproep en dan komen de deelnemers naar haar toe.  Je kunt ook e-books maken of e-cursussen. Er zijn ook digitale nomaden die leven van hun blogs over reizen.

4. Blijf onafhankelijk van een locatie

Ook al heb je geen vaste verblijfplaats dan zijn toch veel zaken makkelijk te regelen. Bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering met werelddekking. Kijk hiervoor bij  expatverzekering.nl. Daarnaast is een postadres in Nederland wel handig om te hebben, stel dat je iets toegestuurd moet krijgen. Via internet moet je zoveel mogelijk toegankelijk zijn. Al je belangrijke documenten kun je als digitale bestanden bewaren.

5. Geniet

Wat je ook bedenkt te gaan doen, zorg ervoor dat je ervan geniet.  Ga je iets nieuws leren, of op ontdekkingsreis, of vrijwilligerswerk ergens op de wereld? Denk het goed door en geniet volop.

Solo wereldreiziger

Een wereldburger kun je heel makkelijk in je eentje doen, omdat je dan vaak al heel zelfstandig bent. Je beslist iedere dag al zelf en alleen wat je gaat doen, wat je eet, waar je blij van wordt. Of het echt iets is voor jou kun je natuurlijk in het klein gaan onderzoeken door je als een single in te schrijven bij een single reis. Je kunt dan zo vrij en alleen als je zelf wenst onderdeel uitmaken van een gezelschap. Ontdek je dat dit voor jou een manier van leven zou kunnen worden, dan kun je dat gaan uitbouwen.