Geen sterveling die wel eens in Azië rond gereisd heeft, is onder het verplicht drinken van een rijstwijn uitgekomen.  Alhoewel het lekker moet zijn, smaakt rijstwijn in de verste verte niet hetzelfde als de ons bekende wijn. Het heeft meer weg van sherry, wodka of toch meer van verfverdunner. Het brouwproces is gelijk aan dat van bier. Maar net als met druivenwijn zijn er vele verschillende soorten en is de smaak afhankelijk van regio of land. Om je wegwijs te maken in de rijstwijnen, hier enige tekst en uitleg, zodat je weet waar je mogelijk wel en beter niet mee kan doen met proosten.

Lao Lao – Laos

De grote grijze olievaten aan de oever van de rivier zal geen enkele reiziger, die over de Mekong in Laos heeft gedobberd,  zijn ontgaan. Ja, je voelt het al aankomen, in deze vaten wordt de lokale rijstwijn LaoLao gebrouwen. Het kristalheldere drankje smaakt nog het meest naar whiskey, al wordt het op een heel andere manier gemaakt. Het wordt overal op een andere manier gebrouwen en smaakt dus aan elke oever anders.

Tuak – Indonesië

De rijstwijn Tuak is de traditionele drank van de inheemse Dayakstam van het Indonesische eiland Sarawak, maar heeft door de verspreiding van de Dayak ook bekendheid verworven in de rest van de Indonesische archipel. Het wordt vooral gedronken tijdens rituelen, festivals en aangeboden als welkomstdrankje voor gasten die het dorp of longhouse bezoeken. Doorgaans komt het alcoholpercentage niet boven de twintig procent, maar er zijn uitzonderingen bekend.

Raksi – Nepal en Tibet

Op de hoog- en laagvlaktes van de Himalaya herbergt ieder dorp, gehucht of berghut wel een fles zelfgestookte Raksi. Maar het drinken van deze lekkernij is niet zonder risico’s. Door het zelfgebrouwen karakter en het ontbreken van veiligheidsregels zijn er gevallen  bekend van blindheid, veroorzaakt door besmette Raksi. Ook kan het aangelengd zijn met water of andere vloeistoffen. Drink het dus alleen uit dezelfde fles als waaruit de lokale bewoners het drinken, om zeker van je zaak te zijn.

Shaoxing – China

Voor de Aziatisch georiënteerde hobbykok is het een must in het keukenkastje: Shaoxing-rijstwijn. Het wordt veel gebruikt in de keukens van China, maar ook in Zuidoost-Azië worden er gerechten mee bereid. Hier in Nederland is het alleen verkrijgbaar bij de toko, maar je kunt het ook vervangen door een goede droge sherry. Uiteraard kun je in China ook gewoon genieten van een Shaoxing-wijntje als aperitief.

Sake – Japan

Sake , de nationale drank van Japan, is ook in ons polderland al een bekend  drankje, dat bij de meeste sushibars besteld kan worden. Sake betekent letterlijk “alcoholische drank”.  Wil je sake drinken zoals je het in Nederland kent, dan moet je ‘seishu’ bestellen om misverstanden met de barman te voorkomen. In Japan kan sake namelijk van alles zijn.

Soju – Zuid-Korea

Soju, de nationale drank van Zuid-Korea komt oorspronkelijk niet uit Korea. Het drankje kent zijn oorsprong in het Midden-Oosten waar het ‘arak’ heet, maar waaide over naar Azië tijdens de invasie van het Mongoolse rijk in de dertiende eeuw. Zo kwam het ook in Korea terecht dat toen nog onderdeel was van het Mongoolse rijk. Door de tijd heen is het geëvolueerd tot de rijstwijn van vandaag, dat een mix is van ethanol en water. Traditioneel wordt het gemaakt van rijst, tarwe of gerst, maar tegenwoordig wordt er ook cassave of aardappel voor gebruikt. Voor het geld hoef je het niet te laten, mogelijk wel voor de smaak. Een fles Soju koop je al vanaf €0,50.

Ben je zo nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere drank, dan kun je in de Avontuur-Cultuur-Reizen-Gids vast wel een geschikte aanbieder vinden voor een aantrekkelijke reis naar Azië.