sporten 5 tips

Voor het eerst weer hardlopen na lange pauze

Nu de eerste lentekriebels tevoorschijn komen in de vorm van een zonnetje en opkomende krokussen heb jij misschien ook weer zin om je hardloopschoenen uit de kast te halen. Is het een tijdje geleden dat je gelopen hebt? Geen paniek, het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. Met deze tips van experts helpen we je op weg!

1. Op krachten komen

Krachttraining is één van de belangrijkste dingen als je een comeback in de wereld van de lopers overweegt. “Kracht betekent bescherming (tegen blessures, red.),” zegt sportdokter Jordan D. Metzel, auteur van Running Strong. “Voor je echt opnieuw begint met regelmatig te lopen, focus je je 3 weken lang op kracht. Dat geldt zeker als je even gepauzeerd hebt en niet aan sport hebt gedaan.”

Heb je een kleine winterstop gehad omwille van het weer, maar ben je ondertussen wel binnen gaan sporten in een sportschool? Dan is er geen probleem. Heb je vooral op cardio gefocust, dan kan je wel best een tandje bijsteken bij de krachtoefeningen. Ook wanneer je al een tijdje terug loopt kan het nooit kwaad op voldoende spieroefeningen te doen.

2. Denk aan vorige blessures

Scheenbeenvliesontsteking, pijnlijke knieën of een verrekking aan je achillespees: heb je in het verleden al met deze blessures te kampen gehad, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Ga op zoek naar de oorzaak van je blessure. Slechte ondergrond? Versleten schoenen? Te weinig krachttraining? Zorg ervoor dat je dat probleem eerst aanpakt. Niks zo demotiverend als een blessure die opnieuw opduikt, ondanks je goede voornemens.

3. Wandelen is geen schande

Heb je geen lange geschiedenis van lopen achter je liggen, dan moet je waarschijnlijk opnieuw beginnen met het trainingsschema waar je ooit mee begon

De snelste manier om het lopen opnieuw op te pikken, is om het rustig aan te doen. Lopen en wandelen combineren is een prima manier om er weer in te komen, ook al betekent dit dat je de eerste weken vooral wandelt. Inspanningsfysioloog Janet Hamilton benadrukt dat het merendeel van haar klanten na een lange trainingspauze vooral focust op wandelen, niet meteen op lopen. En hier komt de harde waarheid: “Heb je geen lange geschiedenis van lopen achter je, dan moet je waarschijnlijk terug beginnen met het trainingsschema waar je ooit mee begon.” Haal die Start To Run dus nog maar eens van onder het stof.

Geduld is het sleutelwoord. “Na je training – lopen en/of wandelen – moet je het gevoel hebben dat het vlot ging en je nog meer kan lopen,” zegt Hamilton. “Ben je compleet uitgeput en kan je niks anders meer dan de hele dag knock out in de bank liggen, dan ben je te ver gegaan.” Expert tip: verhoog je snelheid of afstand met maximaal 10% per week. Loop je bijvoorbeeld 5 kilometer in je eerste week, maak er dan maximaal 5,5 km van in de tweede week.

4. Shoppen maar!

Misschien wel de leukste tip: bereid je ongetwijfeld glamoureuze sportieve comeback voor met een tripje naar de sportwinkel. Zijn je loopschoenen aan vervanging toe,kan je wel een nieuwe sportbeha gebruiken of wil je meerdere sportshirts kopen zodat je niet elke keer een was moet draaien na het sporten? Jezelf op een nieuwe sportoutfit trakteren zal je extra motiveren om snel weer met hardlopen te beginnen. Succes!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.