koken

Voor elke leeftijd gezonde voeding op maat

Dat gezond eten een hype is kan niemand ontgaan zijn. Dat het eten van superfoods onder de loop genomen wordt is een feit. Dat het eten van goede voedingsstoffen natuurlijk helemaal niet fout is als je maar zorgt dat je er genoeg van eet. Een patatje verkiezen boven gezond eten, dat kan nooit de bedoeling zijn. Gezond eten heeft alles met gezond verstand te maken. Dus gewoon goed nadenken, dat moet je de hele dag al en met het kopen en bereiden van eten moet je dat nog even volhouden, en dan heb je avond.

Verstand komt met de jaren

Dus gezond verstand is nodig voor een gezond eetpatroon. Verstand komt met de jaren wordt gezegd, dat zou betekenen dat je in de loop der jaren ook beter gaat nadenken over wat er je mond ingaat. Dat is ook wel een beetje het geval.

Leeftijd speelt een belangrijke rol in het samenstellen van een gebalanceerd eetpatroon? Net als bij de overgang van baby naar peuter, heeft ons lichaam ook in latere levensfasen nood aan andere voedingsstoffen om optimaal te functioneren.

Een aantal veranderingen pas je vanzelfsprekend toe. Maar er zijn wel enkel tips op maat speciaal gericht op de verschillende leeftijdsgroepen.

Twintigers

Het is geen fabel dat gezond eten bij veel twintigers niet meteen bovenaan het lijstje met prioriteiten staat. Junkfood en hogere studies gaan vaak hand in hand. Nochtans is deze fase juist belangrijk om een gezond fundament te leggen voor de komende decennia. Zo blijft de botdichtheid evolueren tot je bijna 30 bent. Om het risico op kwalen als osteoporose te verkleinen, doe je er goed aan om als twintiger voldoende calcium, vitamine K en D binnen te krijgen. Je vindt ze onder meer in zuivelproducten, groene bladgroenten, zalm en eigeel.

Dertigers

Balanceren tussen een carrière, (eventueel) een gezin én een sociaal leven, het wordt al snel hectisch en veeleisend. Tijd om gezonde voedingskeuzes te maken is er dan niet altijd. Maak het jezelf gemakkelijker door een paar vaste waarden toe te voegen aan je winkelmandje. Te denken aan bruine rijst, diepvriesgroentes, eieren, voorgekookte garnalen en volkoren pasta. Zeker voor vrouwen met een kinderwens is foliumzuur ontzettend belangrijk. Vergeet dus zeker geen spinazie, broccoli en (boeren)kool te verwerken in je eetpatroon.

Veertigers

Wanneer je leeftijd gaat beginnen met een 4 dan vertraagt je metabolisme. Dit werkt dan weer overgewicht in de hand en ook het risico op hartproblemen, suikerziekte en artrose. Probeer daarom simpele koolhydraten te vervangen door kleinere porties van de volkoren alternatieven en eet voldoende vezelrijke groenten en fruit. Ze geven je langer een vol gevoel, waardoor je beter aan ongezonde tussendoortjes kan weerstaan. Vrouwen die pre-menopauzale symptomen ondervinden door de dalende oestrogeenproductie moeten voldoende phyto-oestrogenen nemen door onder meer soja, bonen, lijnzaad en volle granen te eten.

Vijftigers

Wanneer we de vijftig passeren, liggen artrose en pijnlijke gewrichten op de loer. Je verliest niet alleen gewrichtsvloeistof, maar ook je kraakbeen slijt sneller en je bindweefsel krimpt en verliest zijn flexibiliteit. Om dit te verzachten kan je kiezen voor voeding die ontstekingsreacties binnen de perken houdt, zoals vette vis (zalm, makreel, ansjovis, tonijn, haring en sardientjes) en kruiden als kaneel, kurkuma en gember. Vegetariërs kunnen ook altijd terugvallen op GOPO-supplementen, een natuurlijk ontstekingsremmend middel dat gewonnen wordt uit rozenbottel.

Zestig(plussers)

Op latere leeftijd wordt ons lichaam steeds minder efficiënt in het opnemen van heel wat vitamines en mineralen. Ook het langdurig innemen van medicatie kan hier negatief op inwerken. Tegelijkertijd is de kans groot dat je hongergevoel afneemt, waardoor het des te belangrijker wordt om gezonde voedingskeuzes te nemen, zodat je maximaal kan profiteren van kleinere porties. Voedzame tussendoortjes (fruit, groenten, volkoren toast) moeten de vaste maaltijden gaan aanvullen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.