vaste avondroutine

Voldoende slapen is het geheim van gelukkige relatie

Een goede nachtrust kan je relatie helpen want het maakt je minder egoïstisch, dat ontdekten wetenschappers in Californië. De onderzoekers aan de universiteit van Berkeley bestudeerden 60 koppels tussen 18 en 56 jaar. Iedere deelnemer moest een dagboek bijhouden met daarin het aantal uur slaap per nacht en in welke mate ze hun partner waarderen.

Ook moesten koppels samen een probleem oplossen. Daaruit bleek dat degenen die goed sliepen beter samenwerkten en elkaar aanmoedigden. Ook gaven ze aan dat ze elkaar meer op prijs stellen en uitten ze meer hun dankbaarheid.

Waardering is belangrijk

Vaak is een man of een vrouw door een slechte nacht zo moe dat ze hun wederhelft niet eens bedanken, waardoor de andere zich ongewenst voelt. Psychologe Amie Gordon: “Een verstoorde slaap maakt je egoïstischer, hierdoor stellen we onze eigen behoeften voor die van onze partner. Zelfs al heb je zelf goed geslapen, als je partner een slechte nacht heeft gehad, ben je waarschijnlijk de volgende dag slecht gezind. Zorg er zeker voor dat je je partner bedankt als hij of zij iets liefs doet.

Maak je waardering duidelijk
De wetenschappers geloven dat de resultaten verklaren waarom slaap zo belangrijk is voor relaties. De resultaten werden vorige week voorgesteld op een congres van de ‘Society for Personality and Social Psychologists’ in New Orleans.

Nodige hoeveelheid
Experts menen dat volwassenen vijf uur aan een stuk moeten slapen om zich goed te kunnen concentreren en te functioneren. Maar dit hangt af van persoon tot persoon, sommigen hebben acht uur nodig om te kunnen functioneren, anderen slechts drie. Uit tal van studies blijkt dat twee derde van de mensen te weinig slapen, een derde kampt met insomnia. Deze mensen hebben drie keer meer risico op relatieproblemen en drie keer meer kans op een wisselend humeur.

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.