Vogels en de liefde
14 March 2017

Vogels en de liefde

Of je nu een vroege vogel bent of een vreemde vogel, vogels zijn net mensen. Vooral als het gaat om de liefde lijken vogels veel op mensen. Vogels flirten, knuffelen, duiken stiekem met een ander een nestje in en gaan ook uit elkaar als de relatie niet meer lekker loopt. Wat ook duidelijk overeenkomt is dat de vrouw de broek aan heeft.

Vogels en de liefde

Hoe het zit met vogels en de liefde heeft natuurjournalist Elvira Werkman onderzocht en beschreven in het boek Vogels en de Liefde. In dit boek wordt het liefdesleven van de vogels in kaart gebracht. Maar eigenlijk ook dat van de mensen, want Elvira vindt dat vogels net mensen zijn als het om de liefde gaat. Neem nu koolmezen, vooral zij lusten er wel pap van. De koolmees houdt er meerdere liefjes op na. “Je ziet ze vrolijk samen een nestje bouwen, op de eieren zitten en de jongen grootbrengen. Wat minder opvalt, maar wel gebeurt, is dat het vrouwtje stiekem bij de buurman zit en het mannetje met een ander vrouwtje aan het sjansen is.” Zo komt het ook dat bijna 10 % van de mezenjongen een andere vader heeft dan de man die het eten komt brengen.

Alle relatievormen van mensen ook bij vogels

Het beeld dat Elvira had van het dierenrijk is door haar vondst in het vogelrijk totaal veranderd. “Ik zou het emotioneel niet trekken als ik er zulke relaties op na zou houden, zoals veel vogels doen,” zegt ze lachend. Nadat ze ooit gehoord had over Latrelatie bij pinguïns, is ze zich gaan verdiepen in liefdesleven van vogels. Het vrij traditionele beeld van het vogelhuwelijk heeft zij in ieder geval losgelaten. Alle relatievormen die mensen bedenken, komen ook bij vogels voor. Denk aan trouw tot de dood, om de zoveel tijd een ander, driehoeksverhoudingen, een harem, een homohuwelijk of eeuwige vrijgezel, zoals bij kauwen vaak voorkomt.  Wat het meest voorkomt is paren met de buren en dit geldt met name voor de kleinere zangvogels. Omdat ze vrij kort leven is het zaak om in korte tijd zoveel mogelijk nageslacht voort te brengen. Dat gaat sneller als je genen deelt met meerdere partners.

Vogels flirten er op los

In het broedseizoen ondergaan de vogels enorme veranderingen. Bij mannetjes kunnen de geslachtsklieren wel 500 keer zo groot worden. Hun verenkleed verkleurt mooi en dit geldt soms ook voor poten en snavel. Met deze uiterlijke veranderingen worden vrouwtjes het hof gemaakt. Net als bij mensen gaan vogels de ander verleiden. Flirten doen alle vogels op hun eigen manier. De zangvogel door mooi te zingen, de kievit door stunt te vliegen en de stern door een visje aan te bieden. Er ontstaan ontmoetingsplaatsen, een soort van disco, waar vrijgezelle vogels zoals de kemphaan, korhoen of meeuw elkaar ontmoeten.

Vrouw heeft de broek aan

Net als bij mensen zijn er in de vogelwereld vrouwtjes die meer vallen op oudere mannetjes, dit geldt voor de pimpelmees en de geelgors. Die mannetjes hebben zich reeds bewezen. Wat bij merels juist weer meer te zien is zijn echtscheidingen. Het is zo dat de vrouwtjes de breuk forceren, de mannetjes nadat de eieren zijn uitgebroed de opvoeding over nemen. Als de mannetjes dit niet goed genoeg doen, is het over en uit met de relatie. De vrouw heeft dus de broek aan.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Vrouwen voelen zich in zomer sexier en flirten dan meer

De zomerse temperaturen doen de onzekerheid van de Nederlandse vrouw over...

Daten in real life: tips!

Nu de terrassen weer open zijn, is het voor singles mogelijk...

Het mag weer: Daten in real life!

Nu de terrassen weer open zijn, is het voor singles mogelijk...

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

advertentie