hechte relatie

Vlinders in de buik bestaan écht

Vlinders in de buik, een heethoofd zijn of vervuld zijn van geluk. Het zijn niet zomaar gezegdes, zo blijkt uit een nieuwe studie. Elke emotie voelen we op een andere plek in ons lichaam.

Gebroken hart geeft pijn in de borst

Bij een gebroken hart voel je écht pijn in je borstkas. Terwijl schaamte van je gezicht af te lezen is. Dat is nu visueel vastgelegd op een soort emotionele landkaart. Finse onderzoekers stelden die op met de hulp van 700 proefpersonen.

Ze kregen een reeks beelden, verhalen, woorden en geluiden voorgeschoteld. Daarna werd gevraagd welke emotie ze ervaarden en waar op het lichaam ze meer activiteit voelden. Tegelijkertijd moesten ze ook aangeven welke lichaamsdelen net rustiger werden.

Kaartjes van emoties

Op basis van al die resultaten konden de onderzoekers de kaartjes maken. Geluk blijkt je hele lichaam te vervullen van een warme gloed. Liefde is dan weer vooral voelbaar in de borststreek en in de buik. Van verdriet worden je ledematen week, van woede gaat je hoofd en borstkas koken, terwijl je lichamelijke ervaringen bij een depressie juist afgestompt worden. En van afkeer word je ook letterlijk misselijk.

Automatismen

De wetenschappers werkten met Finse, Zweedse en Taiwanese proefpersonen. Er was geen enkel cultureel verschil in hoe we emoties ervaren. ‘Alle culturen hebben wel spreekwoorden en uitdrukkingen die een gevoel linken met een deel van het lichaam. Ze zijn metaforisch, zoals bijvoorbeeld de vlinders in de buik. Maar ze blijken dus ook een biologische grondslag te hebben’, zegt één van de auteurs van de studie, Lauri Nummenmaa van de Aalto universiteit. ‘De resultaten zijn interessant voor hoe we de lichamelijke component van emoties begrijpen. Bovendien kunnen de kaarten ook helpen om een diagnose te stellen bij emotionele afwijkingen.’

Snel reageren

Dat gevoelens een invloed hebben op ons lichaam, heeft ook een reden. ‘Ze bereiden ons voor om snel te reageren op gevaar, maar ook op plezierige gebeurtenissen en leuke sociale interacties’, stelt hij. Soms kunnen emoties zo zelfs ons leven redden. ‘Stel dat je een slang ziet. Je bent bang en dus stuurt je zenuwstelsel meer zuurstof naar de spieren en gaat je hartslag omhoog. Je bent helemaal klaar voor een snelle reactie om om te gaan met de bedreiging. Dat gaat automatisch, zonder dat je erbij hoeft na te denken.’

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.