Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
muziek relatie liefde
6 februari 2019

Vlaamse Q-Music koppelt singles met vragenlijst

Daten in het wilde weg: heel wat singles zijn het beu. Ze zoeken liever de liefde met hulp van de wetenschap. Dat merken ze nu ook bij de Vlaamse Qmusic: de radiozender organiseert een gemaskerd bal, waar vrijgezellen worden gekoppeld op basis van een uitgebreide vragenlijst. 13.400 ‘believers’ hebben zich al ingeschreven.

Q-MasQuerade

Wie op Valentijn naar de Q-MasQuerade wil, kan nog tot 30 januari de vragenlijst invullen. Die werd opgesteld door seksuoloog Wim Slabbinck en relatietherapeut Margo Van Landeghem, bekend van het vtm-programma ‘Blind Getrouwd’. Wat is je opleidingsniveau? Ben je een huismus of een avonturier? Een volger of een leider? Introvert of extravert? Een ochtendmens of een nachtraaf? Plichtsbewust, of een rebel? Hou je van Ed Sheeran of van Dimitri Vegas & Like Mike? Rook je – en mag je lief roken? En ga zo maar door – de singles hebben een stevige kluif aan de vragen. De experts leggen vervolgens de antwoorden naast elkaar en zoeken – net als in ‘Blind Getrouwd’ – een wetenschappelijk onderbouwde match. “De selectieprocedure voor het tv-programma is weliswaar nog véél uitgebreider. Daar gaat het over een traject van verschillende maanden, met ook persoonlijke gesprekken”, zegt Anja Peleman van Qmusic. “Je kan het dus niet vergelijken.” Maar het feit dat de ‘Blind Getrouwd’-experts een vinger in de pap hebben, zou wél een van de bepalende factoren kunnen zijn voor het succes van de Q-MasQuerade. En dat is overweldigend, klinkt het: liefst 13.400 Vlamingen hopen er een lief te vinden.

Tinder-teleurstelling

‘Blind Getrouwd’ heeft Vlaanderen dan ook getoond dat wetenschappelijke matches kunnen wérken. En heel wat singles staan – na de zoveelste Tinder-teleurstelling – te popelen om dat zelf uit te testen. Volgens klinisch psychologe en seksuologe Chloé De Bie (29) zijn er meer singles dan ooit. Begin vorig jaar woonden 3.046.000 Belgen tussen 18 en 64 jaar niet samen met een partner. Dat zijn natuurlijk niet allemáál vrijgezellen, maar het merendeel van hen wellicht wel. Tenminste, als we ons baseren op de laatste uitgebreide bevraging, die intussen al dateert van tien jaar geleden: toen was 20 procent van de bevolking single. Eén op de vijf, dus, maar volgens experts evolueren we intussen naar één op de vier.

Dating & Single-Events

“Dating en single-events boomen enorm”, zegt De Bie. Ook zij is overtuigd van de meerwaarde van een match op basis van een vragenlijst, zoals op het gemaskerd bal van Qmusic. “Daar mag je er alvast zeker van zijn dat je wordt gekoppeld met iemand met dezelfde sociale achtergrond, hetzelfde intelligentieniveau, enzovoort. Tenminste, als je dat in je vragenlijst als belangrijk hebt aangeduid.” En ja, dat maakt wel degelijk een verschil voor wie een goed lief zoekt: “Als je dezelfde basisprincipes hebt, heb je nu eenmaal meer kans op een langetermijnrelatie.”

Magische factor

Wordt er een match voor jou gevonden en word je geselecteerd voor het feest – van alle kandidaten zullen slechts enkele honderden die kans krijgen – dan krijg je een masker op met een chip erin. Die is geprogrammeerd om jouw ‘soulmate’ te herkennen. Wanneer die in de buurt komt, gaat een groen lichtje op het masker branden. En hoewel in de vragenlijst niets staat over een goeie mondhygiëne, kunnen de deelnemers maar beter hun tanden poetsen. Want ‘in de buurt komen’ is in dit geval een understatement: het groene lampje gaat pas branden wanneer beide maskers op 15 centimeter van elkaar komen.

Geen garantie op liefde

Ook De Bie zelf heeft zich overigens ingeschreven: “Wat ik zoek? Een verzorgde man, liefst uit Oost-Vlaanderen of Antwerpen. O ja, en zonder piercings”, lacht ze. “Natuurlijk heb je nooit een garantie op liefde, ook niet als het lampje oplicht. Want er is – gelukkig maar! – ook altijd een onverklaarbare magische factor die meespeelt bij verliefdheid. Maar ook al voel je op het eerste zicht geen klik: geef het een kans.” Want misschien krijgt de wetenschap alsnog gelijk?

 

Bron: HLN

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

De nieuwste datingapp: minder swipen meer daten

Herken je het volgende scenario? Je swipet je een ongeluk, maar...

Drie alternatieven voor Tinder dating

Ben je wel een beetje klaar met Tinder en wordt het...

Deze banen leveren de meeste swipes naar rechts op

Met de komst van dating apps zijn we een stuk kritischer...

Flirty Dancing: Wendy van Dijk swingt met singles

Wendy van Dijk heeft haar eerste programma bij SBS6 te pakken,...

De happy versus de unhappy single

Geloof jij in de happy single of ben je juist van...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie