daten donkere mannen

Viva onder vuur om daten donkere mannen lijstje

Een spannende date met een donkere man? Vrouwenblad Viva gaf 10 redenen om met een donkere man te daten en daar werd niet iedereen blij van. Sterker nog, internet ontplofte!

Daten met donkere mannen

Want menigeen nam aanstoot aan het, volgens Viva grappig bedoelde, artikel en vond het ronduit kwetsend, racistisch en stigmatiserend. De hoofdredactrice Viviane Bendermacher moest door het stof, bood publieke excuses aan en liet weten ‘Er zijn momenten in je carrière waarop je het liefst in een foetushouding wilt wegkruipen, wachtend tot de storm over is.’ Viva heeft het lijstje inmiddels verwijderd.

De ophef ontstond op basis van dit lijstje:

– He’s got the moves! De kans is groot dat hij op de dansvloer – al helemaal vergeleken met de gemiddelde Nederlandse man – sexy losse heupjes heeft. En dát komt weer prima van pas in bed…
– Zijn zachte, volle lippen zoenen heerlijk!
– Jullie krijgen de mooiste kindjes die er maar bestaan. Stiekem zijn we toch allemaal een beetje jaloers op de prachtige halfbloedjes van Sunnery en Doutzen?
– Extra reden voor reisjes naar het buitenland. Dit jaar wéér kerst vieren bij zijn familie in een zonnig warm land? Hè, wat vervelend nou…
– Jullie zijn het levende bewijs dat verschil in afkomst geen barrière is in de liefde. En dat kan iedereen zien!
– Elke keer als jullie samen naakt in bed liggen, besef je hoe mooi jullie huidskleuren bij elkaar afsteken.
– Donkere mannen hebben over het algemeen meer passie dan onze nuchtere Hollandse knapen.
– Het verbreedt je kennis over de wereld, want je krijgt er een gratis een lesje over zijn cultuur bij.
– Je zat er vast al op te wachten: zijn piemel. Meer uitleg lijkt ons overbodig.
– Donkere mannen zijn vaak echte gentlemen. Deuren open houden, lieve complimentjes… Ons hoor je niet klagen!

Verbolgen reacties

De reacties logen er niet om. Op het forum van Viva na het aanklikken van dit topic regeert een lezeres als volgt: “Huidskleuren bij elkaar afsteken? Elke viva-lezeres is blank? Reisjes naar het buitenland? Elke donkere man is niet in Nederland geboren en heeft een exotische familie in een ver warm land? Verschil in afkomst? Elke donkere man heeft een andere afkomst dan een Nederlandse vrouw? Een lesje cultuur?”

Er verschenen onmiddellijk verbolgen reacties op Twitter. Het lijstje zou niet alleen stigmatiserend zijn, maar ook racistisch, hoewel niet nadrukkelijk in negatieve zin. Reden nummer 7: ‘Donkere mannen hebben over het algemeen meer passie dan onze nuchtere Hollandse knapen.’ Reden nummer 9 was het meest omstreden: ‘Je zat er al op te wachten: zijn piemel. Meer uitleg lijkt ons overbodig’.

Column Sylvana Simons

Onder de lezers van het bericht was ook presentatrice Sylvana Simons en zij had ook zo haar eigen mening over het bericht. “Ik heb artikel met stijgende verbazing gelezen”, zegt Sylvana in RTL Boulevard. “Terwijl ik lees ben ik aan het analyseren: staat dit er echt? Klopt het wat mijn ogen zien?”

Sylvana klimt meteen in de mail naar de hoofdredactie van het blad. “Ik heb meteen aangeboden om samen te kijken hoe we dit soort kwesties kunnen oplossen, met als gevolg dat ik per direct als columnisten ben gevraagd voor Viva. Dat heb ik meteen aangenomen.” Iemand houdt aan deze affaire dus nog een baan(tje) over -;)

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam