50-plus

Vijftigers staan midden in het leven

Als je jong bent, vind je iemand van 50 oud. En als je zelf 50 bent, voel je je jong. Je moet dan niet de hele tijd met je spiegelbeeld geconfrontreerd worden, want die rimpels zijn echt niet weggebleven. De geest van een 50-plusser is namelijk nog springlevend.

“Vijftigers zijn net gewone mensen”

Zittend in de trein van Breda naar Den Haag Centraal ben ik geinspireerd door het artikel van Els Rozenbroek uit Volkskrant Plus. Wanneer je zelf een vrouw bent en dan ook nog zojuist 50 bent geworden, dan voel ik me wel zeker aangesproken alleen al door de titel “Vijftigers zijn net gewone mensen.”

Middelbare leeftijd

Wanneer hebben we het over vrouwen van middelbare leeftijd? Dat is helemaal afhankelijk van je eigen leeftijd. Mijn kinderen vinden mij met mijn 50 jaar echt wel “oud”. Opa en oma zijn met hun 75 echt oud, terwijl ik daar tegenwoordig heel anders tegen aan kijk.

Vijftigers zijn radicaal veranderd

Volgens Els lijkt het wel of de hele wereld 50-plussers verkeerd neerzet.  50-plussers dat zijn in de media doorgaans grijze echtparen in regenjassen en ouderen zijn saai en lelijk. Toch zijn vijftigers de laatste decennia radicaal veranderd. “We zijn net gewone mensen aan het worden. We trouwen, we scheiden, we werken, we beginnen start-ups, we daten, we zijn druk met shoppen, we tinderen,we gaan naar popfestivals.” Ik zelf ga niet naar popfestivals, maar voor de rest kloppen deze activiteiten aardig.

Meer 50-plussers dan 50-minners

We lijken voorbij te gaan aan de revolutie dat er in het 2019 meer mensen in Nederland wonen die ouder dan 50 jaar. Waarom lijkt alles in de media dan toch vooral te draaien om jonge mensen, en dat geldt vooral voor vrouwen. Vrouwen gaan beoordeeld worden op hun rimpels en in bladen die vooral door 50-plus gelezen worden, gaat de voorkeur uit naar modelen beneden de 40. Het is raar dat er voorbij gegaan wordt aan de groep 50-plussers die met zijn allen veel meer geld uitgeven aan uit eten gaan, shoppen, vakanties, design meubelen. De meesten van hen hebben het geld namelijk al verdiend.

Ze vinden me een oude muts

Els zegt dat de gedachte dat dertigers haar oud vinden en dus saai en al helemaal niet hip of aantrekkelijk, haar onzeker maakt. “Ze zullen me wel een oude muts vinden en ben ik bang dat ze alleen maar naar mijn rimpels kijken,” zegt Els. Ook herkenbaar. In de trein zitten een stel jongeren naast me terwijl ik op mijn laptop zit te werken. Zij hebben het over sporten en juiste voeding. Ze zijn jong maar weten het al zo goed, misschien maakt dat ons ouder in hun ogen.

Aansluiten bij jong of oud(er)

Omdat ik naast schrijver ook fotograaf  ben, werd ik gevraagd om als fotograaf plaats te nemen in Young Business Club. Zelf voel ik me daar al niet meer bijpassen. Weer die rimpels, die meespelen. Na overleg is besloten dat ik me meer ga richten op de Business Club, voor de iets oudere doelgroep. Ik voel me daar een stuk comfortabeler bij.

Bij 50-plus ben je bijna dood

Ook op internet is de ouderdom doordrenkt met truttigheid en wordt het gezien als saaie opvulling tot aan de dood. Het beeld dat je daar krijgt van wat genieten is voor 50 plussers is door de duinen fietsen op je elektrische fiets, daarna lekker wegzakken met een puzzelboekje in je Sta Op-stoel, die je vervolgens zo je bed in lanceert. Over wie hebben ze het dan, denk je als 50-plusser zelf.

Vijftigers staan midden in het leven

Els heeft zich hier zo druk over gemaakt, dat zij een website is begonnen voor 50-plusvrouwen die midden in het leven staan. Ze gaat schrijven over alle pijnlijke, hippe, grappige, dramatische en hilarische kanten van het ouder worden. Deze site heet Saarmagazine.nl, ik ga haar zeker volgen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!