Vrede Fontein

Viering van de vrede met Vrede Fontein

In de zomer van 1667 werden in het Kasteel van Breda vredesonderhandelingen gevoerd die een eind maakten aan de Tweede Engelse Oorlog. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten in die tijd prachtige tijdelijke fonteinen voor hun verblijven in de Bredase binnenstad. De fontein werd hiermee een symbool voor de viering van de vrede.  Nu 350 jaar later is er in Breda een interactieve Vrede Fontein gebouwd. Ga op reis in de geschiedenis van Nederland.

Vrede van Breda 350 jaar

350 jaar geleden was Breda even het centrum van de wereld. Op 31 juli 1667 kwam het vredesverdrag tot stand waarmee een einde kwam aan de Tweede Engelse Oorlog tussen Engeland en de Nederlandse Republiek. Op 24 augustus 1667 werd het verdrag officieel bekrachtigd en barstte de stad in feestvreugde uit. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten prachtige tijdelijke fonteinen.
Voor de verblijven van de Engelse, Franse, Deense en Nederlandse delegaties spoten fonteinen wijn: Bij de Engelsen uit rozen, bij de Fransen uit Lelies, bij de Denen uit de slurf van een olifant en bij de Nederlandse delegatie spoot wijn uit een pijlbundel in de klauwen van de Nederlandse leeuw. De fonteinen werden hiermee een symbool voor de viering van de vrede.

Breda al eeuwen gastvrije stad

De Vrede van Breda biedt kansen om de vrede anno 2017 in Breda te herdenken en beleven en brengt mensen bij elkaar om na te denken over de betekenis van vrede. Daarnaast geeft de geschiedenis aan dat ook toen al de waarde van Breda als gastvrije stad bekend was. Gebaseerd op de vredesfonteinen van toen wordt van 16 juni t/m 16 juli 2017 een tijdelijke interactieve Vrede Fontein geplaatst op het Kasteelplein. De fontein is gedurende deze maand gratis toegankelijk voor publiek en dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur. Breda is ook zeer geschikt om een weekend weg door te brengen.

Waterspektakel

Passerend publiek kan plaatsnemen op het platform van de fontein en zich mee laten voeren door het waterspel. Schermen van water van circa 3 meter hoog laten bezoekers al spelenderwijs gevoelens van conflict en vrede ervaren door afwisselend op te jagen, afstand te creëren en uiteindelijk weer te verenigen. “De Vrede van Breda gaat niet alleen over feest. Het gaat vooral ook over onrust, macht, verdeeldheid, onderhandelen en geweld. Situaties die we door middel van het waterspel willen overbrengen aan de bezoekers”, aldus de jonge ontwerpers Francien van Cappelle en Ilja Kramer, afgestudeerd aan AKV | St. Joost.

24 juni: Vrede van Breda tour

Op zaterdag 24 juni vindt een georganiseerde wandeltocht plaats langs diverse projecten van De Vrede van Breda. De tour start om 14.30 uur bij de Zomerexpositie Lieve Vrede. Een keur aan Bredase amateurkunstenaars- en schrijvers tonen hier hun vredesboodschappen onder het motto “Zeg het met een kunstwerk en maak de wereld mooier”. De route leidt vervolgens langs De Vrede Fontein en eindigt bij de honderd vredesvlaggen van ‘Flags of Peace’, waar een officiële onthulling plaats zal vinden. De wandeling duurt circa een uur en is geheel gratis.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.