berichten ex facebook verbergen

Via social media vond 1 op de 8 van onze zuiderburen hun lief

Stress krijgen door te surfen op social media geldt voor 31% van onze zuiderburen. Zo blijkt uit een onderzoek onder meer dan 2.400 Vlamingen. Daaruit komt ook naar voren dat meer dan de helft van de ondervraagden meer contact heeft met vrienden dankzij Facebook en Twitter, en dat maar liefst 12 procent er ooit zelfs een lief vond. 

De resultaten staan in het decembernummer van het gratis tijdschrift ‘Cava?’.

Facebook meest populair

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar liefst 72 procent van de Vlamingen is actief op minstens een platform. Facebook is de populairste sociaalnetwerksite (93%), op ruime afstand gevolgd door LinkedIn (22%) en Twitter (18%). “Informatie kunnen delen met elkaar” (43%), “kunnen volgen wat anderen doen” (29%) en “makkelijk kunnen afspreken met elkaar” (12%) vinden we de belangrijkste functies van sociale media.

Maar liefst 44 procent controleert zijn sociale mediaprofielen meerdere keren per dag en bijna een op drie (33%) doet dit een tot twee keer per dag. We spenderen er ook veel tijd aan – zelfs te veel tijd volgens 38 procent van de sociaalnetwerkgebruikers. Een kwart van de ondervraagden zit ongeveer een uur per dag op Facebook of Twitter. 32 procent zit nog langer aan zijn laptop, smartphone of tablet gekluisterd om naar sociale media te surfen.

Aantal online vrienden

“Opvallend is dat 65 procent van de singles dagelijks een uur of langer doorbrengen op sociale media terwijl dat bij mensen in een relatie 53 procent is. Misschien zien ze zo een mogelijkheid om hun ‘status’ te veranderen? 16 procent van de mannen – tegenover 11 procent van de vrouwen – vond immers al een lief via deze kanalen”, zegt Marjolein Cuvelier, woordvoerster van ‘Cava?’

De meeste Vlamingen (84%) zijn best tevreden met hun virtuele sociale situatie. Voor 6 procent mogen er gerust nog contacten bij terwijl een tiende van mening is dat hij of zij te veel contacten heeft. Van deze laatste groep is 80 procent dan ook van plan om contacten te ‘defrienden’ of verwijderen.

“Sociaalnetwerksites hebben de term ‘vrienden’ een iets andere invulling gegeven. Meer dan driekwart (76%) van de ondervraagden vindt de offline relaties intenser en oprechter dan de online relaties. Slechts 3 procent beweert het tegenovergestelde”, stelt Cuvelier.

Social media stress

15 procent van de ondervraagden vindt het vervelend als ze eens een dag geen sociale media kunnen gebruiken, terwijl dit voor 13 procent van de respondenten juist een verademing is. De meerderheid maakt er geen punt van. Toch bestaat er zoiets als ‘sociale media stress’: bijna een derde van de gebruikers (31%) staat wel eens onder druk door de sterke aantrekkingskracht van sociale media. Ze ervaren stress omdat ze de hoeveelheid te verwerken informatie te veel vinden (33%), omdat ze een voortdurende drang hebben om van alles op de hoogte te zijn (31%), door de constante meldingen (25%) of door de druk om zelf informatie te delen (19%).

Bezorg om privacy

“Opmerkelijk ten slotte is dat een kwart van de ondervraagden bezorgd is om zijn of haar privacy, maar tegelijkertijd aangeeft te weinig maatregelen te nemen om zich hiertegen te beschermen”, aldus nog Cuvelier.

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam