kerst scheiden

Verzuim door echtscheiding na kerstvakantie

De zoekterm ‘scheiden’ blijkt in januari veel gegoogled te worden. De kerstvakantie is elk jaar weer de start van een piek in echtscheidingen. Het is het begin van een emotioneel en heftig proces wat veel van een mens vraagt. Werknemers lopen vast in echtscheiding. Wat kunnen werkgevers er aan doen om verzuim of zelfs burn-out te voorkomen?

Verzuim door echtscheiding na kerstvakantie

In het proces van scheiden blijkt dat een werknemer twee keer zo veel verzuimt als anderen. Rekening houdend met het feit dat er jaarlijks meer dan 70.000 mensen uit elkaar gaan, wordt nog meer duidelijk hoe groot het probleem is.

De meesten zullen na de kerstvakantie gewoon starten met hun werk. De batterij zal door de spanning eerder leeg dan opgeladen zijn. De stress zorgt voor afname van concentratie, minder eetlust en een slechte nachtrust. Dat gaat weer samen met piekeren en weinig energie. Het stresshormoon Cortisol zorgt ook nog eens voor een verminderd vermogen tot planning en organisatie. Eind januari, begin februari wordt het gevolg zichtbaar door een stijging van verzuim.

Niet ziek, wel ziek thuis

Als er te weinig goed contact is tussen de professional in scheiding en zijn/haar leidinggevende, zal op een dag de telefoon gaan en is de ziekmelding een feit. De werknemer is echter niet ziek, maar had ondersteuning nodig. De gang naar een bedrijfsarts zal de zaak vaak niet altijd verbeteren. Je moet rust nemen en wordt ziek verklaard. Hoe je hier als leidinggevende kunt helpen weten ze bij Over Werk en Scheiding.

Wat kun je doen als werkgever?

1. Weet wat er speelt.
Zoek meer informeel het contact en blijf goed op de hoogte. Dat helpt je als leidinggevende of HR in te grijpen als dat nodig is. Zie deze investering in het belang van de organisatie. Maak iedere dag tijd om met je teamleden te praten. Weet je niet wat je moet vragen? Er bestaan vraagkaarten voor leidinggevenden, doe er je voordeel mee. Een goed gesprek is het halve werk.

2. Weet wat er kan.
Er zijn mogelijkheden om ondersteuning te krijgen als werknemer binnen je organisatie. Als HR en leidinggevenden moet je in een gesprek duidelijk maken welke dat zijn. Dit gaat zowel over interne als externe aanpakken, zoals het traject Werk&Scheiding.

3. Alleen zinvolle interventies.
Betaald verlof geven, zonder doelgerichte actie, is vaak uitstel in plaats van afstel van verzuim. Veel leidinggevenden geven 5 dagen vrij, maar dan moet wel duidelijk zijn dat er aan een gedragsverandering gewerkt moet worden. Enkel vrij geven om te rusten heeft geen effect.

4. Stel grenzen. 
Bepaal samen met HR wanneer je ingrijpt, omdat je ziet dat het gedrag van je collega niet verbetert. Dat is jouw onplezierige, maar noodzakelijke taak. Preventief leiderschap betekent weten wanneer in te grijpen en dat ook doen. Ook als de werknemer de noodzaak er nog niet van inziet.

Wil je meer weten over deze problematiek? Kijk bij Werk en Scheiding. Of over scheiden in zijn algemeen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.