kerst scheiden
16 January 2018

Verzuim door echtscheiding na kerstvakantie

De zoekterm ‘scheiden’ blijkt in januari veel gegoogled te worden. De kerstvakantie is elk jaar weer de start van een piek in echtscheidingen. Het is het begin van een emotioneel en heftig proces wat veel van een mens vraagt. Werknemers lopen vast in echtscheiding. Wat kunnen werkgevers er aan doen om verzuim of zelfs burn-out te voorkomen?

Verzuim door echtscheiding na kerstvakantie

In het proces van scheiden blijkt dat een werknemer twee keer zo veel verzuimt als anderen. Rekening houdend met het feit dat er jaarlijks meer dan 70.000 mensen uit elkaar gaan, wordt nog meer duidelijk hoe groot het probleem is.

De meesten zullen na de kerstvakantie gewoon starten met hun werk. De batterij zal door de spanning eerder leeg dan opgeladen zijn. De stress zorgt voor afname van concentratie, minder eetlust en een slechte nachtrust. Dat gaat weer samen met piekeren en weinig energie. Het stresshormoon Cortisol zorgt ook nog eens voor een verminderd vermogen tot planning en organisatie. Eind januari, begin februari wordt het gevolg zichtbaar door een stijging van verzuim.

Niet ziek, wel ziek thuis

Als er te weinig goed contact is tussen de professional in scheiding en zijn/haar leidinggevende, zal op een dag de telefoon gaan en is de ziekmelding een feit. De werknemer is echter niet ziek, maar had ondersteuning nodig. De gang naar een bedrijfsarts zal de zaak vaak niet altijd verbeteren. Je moet rust nemen en wordt ziek verklaard. Hoe je hier als leidinggevende kunt helpen weten ze bij Over Werk en Scheiding.

Wat kun je doen als werkgever?

1. Weet wat er speelt.
Zoek meer informeel het contact en blijf goed op de hoogte. Dat helpt je als leidinggevende of HR in te grijpen als dat nodig is. Zie deze investering in het belang van de organisatie. Maak iedere dag tijd om met je teamleden te praten. Weet je niet wat je moet vragen? Er bestaan vraagkaarten voor leidinggevenden, doe er je voordeel mee. Een goed gesprek is het halve werk.

2. Weet wat er kan.
Er zijn mogelijkheden om ondersteuning te krijgen als werknemer binnen je organisatie. Als HR en leidinggevenden moet je in een gesprek duidelijk maken welke dat zijn. Dit gaat zowel over interne als externe aanpakken, zoals het traject Werk&Scheiding.

3. Alleen zinvolle interventies.
Betaald verlof geven, zonder doelgerichte actie, is vaak uitstel in plaats van afstel van verzuim. Veel leidinggevenden geven 5 dagen vrij, maar dan moet wel duidelijk zijn dat er aan een gedragsverandering gewerkt moet worden. Enkel vrij geven om te rusten heeft geen effect.

4. Stel grenzen. 
Bepaal samen met HR wanneer je ingrijpt, omdat je ziet dat het gedrag van je collega niet verbetert. Dat is jouw onplezierige, maar noodzakelijke taak. Preventief leiderschap betekent weten wanneer in te grijpen en dat ook doen. Ook als de werknemer de noodzaak er nog niet van inziet.

Wil je meer weten over deze problematiek? Kijk bij Werk en Scheiding. Of over scheiden in zijn algemeen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft

Maar liefst 26 procent van alle werkenden vindt dat hun werkgever...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

Weer aan de slag na de zomervakantie; zo blijf je relaxed

Heb je nog wat moeite om je draai weer te vinden...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie