extreme verzamelwoede
29 April 2015

Verzamelwoede: het opvullen van de leegte in je leven

Eenzaamheid, een diepe leegte voelen in je leven, daar kunnen de meeste van ons zich wel iets bij voorstellen. Sommige mensen vullen dit gat in hun hart door alles wat los en vast zit te verzamelen. Ze ontwikkelen een extreme verzamelwoede. Met alle gevolgen van dien.

Mijn leven in puin

Gisteravond konden we een kijkje nemen in het leven van alleenstaande moeder Tatjana. 41 jaar en samen met haar 12 jarige dochter woont ze in een klein huisje dat helemaal volgepakt staat met spullen. Ze geeft zelf aan dat ze liefde mist in haar leven en dit gemis probeert op te vullen met spulletjes. Heel veel spulletjes. De woonkamer is vrijwel onbegaanbaar, evenals de trap naar boven. Haar dochter slaapt al lang niet meer in haar eigen bed want ook daar staan de spullen massaal opgestapeld.

Aan de slag

Samen met een psycholoog en professioneel ontruim-team gaan ze aan de slag om het huis weer begaanbaar en bewoonbaar te maken. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat blijkt al snel. Het daadwerkelijk afscheid moeten nemen van alles dat er in de loop der jaren is verzameld valt Tatjana duidelijk zwaar. Met behulp van het team lukt het haar uiteindelijk wel om een begin te maken. Na de opnames zal ze nog worden begeleid door professionals om er voor te zorgen ze niet terugvalt in haar verzamelwoede. Een maand of twee later ziet het huis er weer bewoonbaar uit. Maar dit blijvend is valt nog te bezien. Want echt genezen van verzamelwoede blijkt vrijwel onmogelijk.

5 vragen en antwoorden over een verzamelstoornis

1. Wat is een verzamelstoornis?

Mensen die een verzamelstoornis (in de volksmond vaak ‘verzamelwoede’ of ‘verzameldrang’ genoemd) hebben, voelen een sterke behoefte om bepaalde objecten te bewaren. Het wegdoen van deze dingen gaat gepaard met een gevoel van lijden.

Omdat iemand met een verzamelstoornis moeite heeft om bezittingen weg te doen leidt dit tot de verzameling van een grote hoeveelheid spullen. Woonruimtes in het huis van die persoon gaan hierdoor zó vol staan dat hij of zij ze nauwelijks voor hun eigenlijke functie kunnen gebruiken.

2. Hoe ontstaat het?

Het is niet te voorspellen wie een verzamelstoornis krijgt. Er zijn wél diverse factoren van invloed op het ontwikkelen van de stoornis. Er zit een genetische component aan verbonden. Ongeveer 50 procent van de mensen met een verzamelstoornis geeft aan dat een familielid ook verzamelt.

Een psychische factor die de verzamelstoornis beïnvloedt is besluiteloosheid. En soms heeft er aan het begin van de stoornis, of voorafgaand aan het verergeren van de symptomen, een traumatische gebeurtenis plaatsgevonden.

Dwangmatig verzamelen begint op jonge leeftijd en gaat door tot in de latere levensfasen. In de leeftijd van 11-15 jaar zijn de eerste verschijnselen te zien. Verzamelsymptomen komen bij oudere volwassenen (55-94 jaar) bijna drie keer zo vaak voor als bij jongere volwassenen (34-44 jaar).

3. Heeft iedereen die een verzamelt een verzamelstoornis?

Nee, zeker niet. De diagnose verzamelstoornis kan alleen gesteld worden door een specialist als een psychiater of psycholoog. De persoon met een verzamelstoornis moet dan aan een aantal kenmerken voldoen. Hij of zij heeft bijvoorbeeld aanhoudende moeite om spullen weg te doen of er afstand van te nemen, ongeacht de werkelijke waarde. Het wegdoen van deze spullen gaat ook gepaard met psychisch lijden.

4. Waarom niet gewoon weggooien?

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Juist omdat mensen met een verzamelstoornis een sterk gevoelde behoefte hebben bepaalde voorwerpen te bewaren en zij er psychisch onder lijden als zij deze voorwerpen moeten wegdoen, is het belangrijk hier de behandeling op toe te spitsen.

De verzamelstoornis is niet eenvoudig te behandelen, maar met cognitieve gedragstherapie specifiek gericht op de verzamelstoornis kan een persoon leren bezittingen op te ruimen en weg te doen, om helderder te denken over bezittingen én om de neiging te beheersen nieuwe spullen in huis te halen. Ook zoeken behandelaren de persoon vaak thuis op om hem of haar vanuit daar waar de symptomen zich vooral uiten, te kunnen helpen.

5. Kunnen mensen ervan genezen?

Nee, dat niet. Mensen die behandeld worden (bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie) moeten aan hun verzamelproblemen blijven werken. De kans op terugval is namelijk groot. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie bij veel mensen met de verzamelstoornis zorgt voor verbetering in de hoeveelheid spullen in huis, en ook voor verbetering in hoe zij zich voelen. Wel hadden zij na de behandeling nog een meer dan gemiddelde hoeveelheid spullen in huis en moesten ze blijven werken aan hun verzamelproblemen.

Wil jij weten hoe het staat met jouw verzameldrang? Doe dan hier de zelftest.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Met een strak lichaam de zomer in: begin nu!

Wil je van de zomer met een strak en getraind lijf...

Waarom is een kat een leuke huisgenoot?

Veel singles kiezen ervoor om een kat als huisgenoot te nemen....

Gezonder eet en leefpatroon volhouden blijkt lastig

Gezonder leven, gewicht verliezen, meer sporten, uitgebalanceerder eten.. het klinkt makkelijker...

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Healthy taart tip: volkoren bananentaart met walnoten

Heb je (over)rijpe bananen over die waar niemand meer trek in...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie