extreme verzamelwoede

Verzamelwoede: het opvullen van de leegte in je leven

Eenzaamheid, een diepe leegte voelen in je leven, daar kunnen de meeste van ons zich wel iets bij voorstellen. Sommige mensen vullen dit gat in hun hart door alles wat los en vast zit te verzamelen. Ze ontwikkelen een extreme verzamelwoede. Met alle gevolgen van dien.

Mijn leven in puin

Gisteravond konden we een kijkje nemen in het leven van alleenstaande moeder Tatjana. 41 jaar en samen met haar 12 jarige dochter woont ze in een klein huisje dat helemaal volgepakt staat met spullen. Ze geeft zelf aan dat ze liefde mist in haar leven en dit gemis probeert op te vullen met spulletjes. Heel veel spulletjes. De woonkamer is vrijwel onbegaanbaar, evenals de trap naar boven. Haar dochter slaapt al lang niet meer in haar eigen bed want ook daar staan de spullen massaal opgestapeld.

Aan de slag

Samen met een psycholoog en professioneel ontruim-team gaan ze aan de slag om het huis weer begaanbaar en bewoonbaar te maken. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat blijkt al snel. Het daadwerkelijk afscheid moeten nemen van alles dat er in de loop der jaren is verzameld valt Tatjana duidelijk zwaar. Met behulp van het team lukt het haar uiteindelijk wel om een begin te maken. Na de opnames zal ze nog worden begeleid door professionals om er voor te zorgen ze niet terugvalt in haar verzamelwoede. Een maand of twee later ziet het huis er weer bewoonbaar uit. Maar dit blijvend is valt nog te bezien. Want echt genezen van verzamelwoede blijkt vrijwel onmogelijk.

5 vragen en antwoorden over een verzamelstoornis

1. Wat is een verzamelstoornis?

Mensen die een verzamelstoornis (in de volksmond vaak ‘verzamelwoede’ of ‘verzameldrang’ genoemd) hebben, voelen een sterke behoefte om bepaalde objecten te bewaren. Het wegdoen van deze dingen gaat gepaard met een gevoel van lijden.

Omdat iemand met een verzamelstoornis moeite heeft om bezittingen weg te doen leidt dit tot de verzameling van een grote hoeveelheid spullen. Woonruimtes in het huis van die persoon gaan hierdoor zó vol staan dat hij of zij ze nauwelijks voor hun eigenlijke functie kunnen gebruiken.

2. Hoe ontstaat het?

Het is niet te voorspellen wie een verzamelstoornis krijgt. Er zijn wél diverse factoren van invloed op het ontwikkelen van de stoornis. Er zit een genetische component aan verbonden. Ongeveer 50 procent van de mensen met een verzamelstoornis geeft aan dat een familielid ook verzamelt.

Een psychische factor die de verzamelstoornis beïnvloedt is besluiteloosheid. En soms heeft er aan het begin van de stoornis, of voorafgaand aan het verergeren van de symptomen, een traumatische gebeurtenis plaatsgevonden.

Dwangmatig verzamelen begint op jonge leeftijd en gaat door tot in de latere levensfasen. In de leeftijd van 11-15 jaar zijn de eerste verschijnselen te zien. Verzamelsymptomen komen bij oudere volwassenen (55-94 jaar) bijna drie keer zo vaak voor als bij jongere volwassenen (34-44 jaar).

3. Heeft iedereen die een verzamelt een verzamelstoornis?

Nee, zeker niet. De diagnose verzamelstoornis kan alleen gesteld worden door een specialist als een psychiater of psycholoog. De persoon met een verzamelstoornis moet dan aan een aantal kenmerken voldoen. Hij of zij heeft bijvoorbeeld aanhoudende moeite om spullen weg te doen of er afstand van te nemen, ongeacht de werkelijke waarde. Het wegdoen van deze spullen gaat ook gepaard met psychisch lijden.

4. Waarom niet gewoon weggooien?

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Juist omdat mensen met een verzamelstoornis een sterk gevoelde behoefte hebben bepaalde voorwerpen te bewaren en zij er psychisch onder lijden als zij deze voorwerpen moeten wegdoen, is het belangrijk hier de behandeling op toe te spitsen.

De verzamelstoornis is niet eenvoudig te behandelen, maar met cognitieve gedragstherapie specifiek gericht op de verzamelstoornis kan een persoon leren bezittingen op te ruimen en weg te doen, om helderder te denken over bezittingen én om de neiging te beheersen nieuwe spullen in huis te halen. Ook zoeken behandelaren de persoon vaak thuis op om hem of haar vanuit daar waar de symptomen zich vooral uiten, te kunnen helpen.

5. Kunnen mensen ervan genezen?

Nee, dat niet. Mensen die behandeld worden (bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie) moeten aan hun verzamelproblemen blijven werken. De kans op terugval is namelijk groot. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie bij veel mensen met de verzamelstoornis zorgt voor verbetering in de hoeveelheid spullen in huis, en ook voor verbetering in hoe zij zich voelen. Wel hadden zij na de behandeling nog een meer dan gemiddelde hoeveelheid spullen in huis en moesten ze blijven werken aan hun verzamelproblemen.

Wil jij weten hoe het staat met jouw verzameldrang? Doe dan hier de zelftest.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.