liefdes verdriet

Verwerken van liefdesverdriet

Hoe een relatie ook stopt, wie uiteindelijk de punt zet, het einde van een relatie geeft pijn. Dat kan niet anders. Liefdesverdriet trekt in het brein dezelfde sporen als griep en depressies. Je kunt er behoorlijk ziek van zijn. Of er medicijnen zijn tegen liefdesverdriet, dat valt te betwijfelen. Er zijn in ieder geval goede en slechte manieren om liefdesverdriet te verwerken.

De tijd heelt alle wonden

Wanneer je over goed nieuws kunt hebben in geval van liefdesverdriet, is het feit dat de tijd sneller zijn werk doet dan dat je vooraf verwacht. Mensen die in zak en as zitten verwachten dit minstens 3 maanden te zijn, maar de meerderheid geniet weer eerder van het leven. Deze wijsheid heb ik uit het boek Liefde in tijden van Facebook van Marcelino Lopez en Eric Klaassen. Ik wens iedereen een snel herstel toe zoals zij beweren, maar zelf heb ik veel langer verdriet gehad. Mogelijk speelt erg mee, of er kinderen betrokken zijn en hoe de scheiding afgewikkeld gaat worden.

Verwerken van liefdesverdriet

Iedereen doet het op zijn eigen tempo. Heb jij dus meer tijd nodig, weet dan dat je daar niet de enige in bent. De algemene regel die je zoveel mogelijk moet aanhouden is gewoon te eten, te slapen, te bewegen. Laat je ook gerust troosten. Daarnaast zijn er adviezen die je ter harte kunt nemen.

1. Ontloop de ander

Zorg voor afleiding. Probeer de spullen die aan de ander herinneren uit beeld te brengen. Het wakkert verlangen aan en dat geeft weer pijn. Vermijd ook de plekken waar je samen vaak kwam of van welke je weet dat de ander er regelmatig komt.

2. Blijf niet hangen in je verdriet

Door te rouwen zakt het niveau van dopamine in je brein. Probeer daar niet in te blijven hangen. Zoek bewust afleiding, ook als je daar eigenlijk geen zin in hebt. Zoek oude vrienden op of zoek nieuwe vrienden. Je moet je best doen weer energie en plezier in het leven te gaan ervaren.

3. Zoek geen troost bij je ex

Je zou zo graag troost zoeken bij je ex want hij kent je door en door, maar daar moet je nu absoluut niet zijn. Het is jammer dat er geen nicotine pleisters zijn tegen liefdesverdriet. Een scharrel om troost te zoeken is voor jou geen goede zaak. Iemand in deze toestand verleiden zal ook al niet meevallen, omdat de ander snel doorheeft waar het voor dient. En mogelijk heb je er zelf helemaal geen behoefte aan.

4. Seks en troostvoedsel werkt

Te snel weer seks met een ander daar heb je dus mogelijk geen behoefte aan, maar kom je in de gelegenheid, dan is het niet zo erg. Door de hormonen die hierbij aangemaakt worden, voel je jezelf gelukkiger, ook al is het voor even. Echt een nieuwe vlam is eigenlijk het beste medicijn. Dit leidt het meeste af van negatieve gevoelens over de verbroken relatie. Maar gewoon een warm bad of knuffelen met de hond helpt ook al. Troosteten ook, maar kies dan gezond eten. Koolhydraatrijk voedsel heb je nodig om de aanmaak van neurotransmitter serotonine te maken. Echt gezonder en zelfde effect bereik je met bananen, bruine rijst, kwark en noten, want die bevatten tryptofaan.

5.  Blijf in beweging

Laat je negatieve gedachten en stemming je er niet van weerhouden in actie te komen. Alleen maar piekeren haalt je niet uit deze stemming.Duursporten zijn een goed middel, omdat er stoffen aangemaakt worden waardoor je je lichter en frisser voelt. Zorg dat goede stemming je goede herinneringen laat ophalen.

6.  Deel je verdriet

Mannen neigen hun liefdesverdriet te bagatalliseren. Vrouwen lijken beter met hun hartzeer om te kunnen gaan. Zij delen hun verdriet met vriendinnen en verzachten op die manier hun pijn. Ook schrijven ze hun pijn vaak van zich af. Mannen zitten langer in ontkennende fase en blijven hopen dat hun geliefde terugkeert. Vrouwen laten hun hoop sneller varen. Hoop maakt liefdesverdriet vaak tot een kwelling.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.