affaire
20 September 2015

Verveling en steun oorzaak vreemdgaan

De hele wereld was in rep en roer toen bleek dat de site voor vreemdgangers Ashley Madison was gehackt. Waar ontstaat de behoefte aan vreemdgaan als je een relatie hebt? Waarom wordt er door mannen en vrouwen overspel gepleegd? Volgens de wetenschap zijn er twee oorzaken: verveling en emotionele steun.

Waarom vreemdgaan?

Het houdt niet alleen gewone mensen bezig, maar ook de wetenschap: wat is er de oorzaak van dat zoveel mensen vreemdgaan? Het zorgt namelijk voor heel wat leed en hartzeer. Volgens wetenschappers zijn er twee soorten mensen die vreemdgaan.

Vreemdgaan voor seks

De eerste categorie kiest voor een buitenechtelijke affaire omdat ze ontevreden zijn over hun seksleven. Dat zegt Pepper Schwartz, een professor van de universiteit van Washington in Live Science. “Mensen zitten zo lang in een relatie dat de spanning tussen de lakens ver te zoeken is. Ze zijn niet per se op zoek naar een affaire maar profiteren van een onstuimige verliefdheid.” Eric Anderson, chief science officer bij Ashley Madison, bevestigt die tendens. “De meeste vrouwen hebben geen account op onze site omdat ze ongelukkig zijn met hun partner, maar omdat ze op zoek zijn naar wat passie.”

Emotioneel ontwricht

Dat geldt niet voor de tweede categorie mensen die vreemdgaan. Deze groep gaat vreemd omdat ze ongelukkig zijn in de relatie. “Ze willen er geen punt achter zetten omwille van de kinderen of om financiële redenen, maar ze voelen zich emotioneel ontwricht”, legt Schwartz uit.

Niet bewust op zoek

De overgrote meerderheid van mensen die vreemdgaan, zijn bovendien niet bewust op zoek naar een scharrel. Integendeel, bij de meesten begint een affaire eerder als een vriendschap die zich geleidelijk aan verdiept, beweert Dr. Duana Welch.

Eerste misstap

“Vaak ontmoeten mensen elkaar op het werk, waar ze elkaar om de haverklap tegen het lijf lopen. Ze geven toe dat ze zich aangetrokken voelen tot elkaar, maar willen de relatie vriendschappelijk houden”, zegt Welch aan Daily Mail. “Vervolgens trekken ze een muur op, sluiten ze hun partner uit en spenderen meer tijd spenderen met hun collega. En na verloop van tijd blijft het niet bij een businesslunch, maar maken ze ook andere uitjes waar ze voor het eerst de fysieke misstap begaan.”

Ongelukkig versus losse seks

Het zijn vooral vrouwen die vreemdgaan omdat ze ongelukkig zijn in hun relatie. Bij mannen is dat niet noodzakelijk het geval. Zelfs als ze hun vrouw graag zien en zich niet eenzaam voelen, slaan ze de gelegenheid van losse seks niet af.

Opbiechten of niet? 

Wetenschappers en therapeuten zijn het niet eens of men een misstap moet bekennen. Therapeuten raden dit doorgaans af, maar uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dan weer dat dit geheim zorgt voor heel wat schaamte en wantrouwen dat alle intimiteit in je relatie verpest. “Bovendien maken partners die hun ontrouw bekennen, meer kans om hun relatie te herstellen”, besluit Welch.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Weinig tot geen sex grootste reden tot vreemdgaan

Eén keer in de twee tot drie maanden, of zelfs helemaal...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Zal hij goed zijn als minnaar?

Mannen zijn zeker niet zo mysterieus als ze zich soms voordoen....

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Dit zeggen relatie-experts over de terugkeer van André naar Monique

Relatietherapeuten zetten vraagtekens bij de stap, maar begrijpen hem wel. ,,We...

singlessite gidsen

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie