affaire

Verveling en steun oorzaak vreemdgaan

De hele wereld was in rep en roer toen bleek dat de site voor vreemdgangers Ashley Madison was gehackt. Waar ontstaat de behoefte aan vreemdgaan als je een relatie hebt? Waarom wordt er door mannen en vrouwen overspel gepleegd? Volgens de wetenschap zijn er twee oorzaken: verveling en emotionele steun.

Waarom vreemdgaan?

Het houdt niet alleen gewone mensen bezig, maar ook de wetenschap: wat is er de oorzaak van dat zoveel mensen vreemdgaan? Het zorgt namelijk voor heel wat leed en hartzeer. Volgens wetenschappers zijn er twee soorten mensen die vreemdgaan.

Vreemdgaan voor seks

De eerste categorie kiest voor een buitenechtelijke affaire omdat ze ontevreden zijn over hun seksleven. Dat zegt Pepper Schwartz, een professor van de universiteit van Washington in Live Science. “Mensen zitten zo lang in een relatie dat de spanning tussen de lakens ver te zoeken is. Ze zijn niet per se op zoek naar een affaire maar profiteren van een onstuimige verliefdheid.” Eric Anderson, chief science officer bij Ashley Madison, bevestigt die tendens. “De meeste vrouwen hebben geen account op onze site omdat ze ongelukkig zijn met hun partner, maar omdat ze op zoek zijn naar wat passie.”

Emotioneel ontwricht

Dat geldt niet voor de tweede categorie mensen die vreemdgaan. Deze groep gaat vreemd omdat ze ongelukkig zijn in de relatie. “Ze willen er geen punt achter zetten omwille van de kinderen of om financiële redenen, maar ze voelen zich emotioneel ontwricht”, legt Schwartz uit.

Niet bewust op zoek

De overgrote meerderheid van mensen die vreemdgaan, zijn bovendien niet bewust op zoek naar een scharrel. Integendeel, bij de meesten begint een affaire eerder als een vriendschap die zich geleidelijk aan verdiept, beweert Dr. Duana Welch.

Eerste misstap

“Vaak ontmoeten mensen elkaar op het werk, waar ze elkaar om de haverklap tegen het lijf lopen. Ze geven toe dat ze zich aangetrokken voelen tot elkaar, maar willen de relatie vriendschappelijk houden”, zegt Welch aan Daily Mail. “Vervolgens trekken ze een muur op, sluiten ze hun partner uit en spenderen meer tijd spenderen met hun collega. En na verloop van tijd blijft het niet bij een businesslunch, maar maken ze ook andere uitjes waar ze voor het eerst de fysieke misstap begaan.”

Ongelukkig versus losse seks

Het zijn vooral vrouwen die vreemdgaan omdat ze ongelukkig zijn in hun relatie. Bij mannen is dat niet noodzakelijk het geval. Zelfs als ze hun vrouw graag zien en zich niet eenzaam voelen, slaan ze de gelegenheid van losse seks niet af.

Opbiechten of niet? 

Wetenschappers en therapeuten zijn het niet eens of men een misstap moet bekennen. Therapeuten raden dit doorgaans af, maar uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dan weer dat dit geheim zorgt voor heel wat schaamte en wantrouwen dat alle intimiteit in je relatie verpest. “Bovendien maken partners die hun ontrouw bekennen, meer kans om hun relatie te herstellen”, besluit Welch.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.