vakantieganger whatsapp

Vervangen door een ander? Leef je eigen leven

Aan de kant gezet, vervangen door een ander, ingeruild voor een jonger exemplaar, zo kan het voelen wanneer je man na vele jaren relatie zegt dat hij ergens anders denkt gelukkiger te worden. Hij voegt de daad bij het woord en vertrekt.

Persoonlijke brief

Lifecoach Fleur van Groningen boog  zich afgelopen week over een persoonlijke brief met dit thema. Te lezen in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad in België. De belgische vrouwen en Nederlandse vrouwen liggen qua cultuur en gevoel niet ver uit elkaar. Het gevoel verlaten te zijn, treft ons net zo hard.  Vroeger hadden wij Vraag het Mona, onze zuiderburen hebben nu Vertel het Fleur.

Beste Fleur

“Ik ben begin de veertig en sinds kort zijn mijn man en ik uit elkaar. Wij waren 19 jaar getrouwd. Alles heb ik voor hem gedaan. Mijn carrièrewens opgegeven, alleen voor onze kinderen gezorgd – hij leefde voor zijn werk… Ik heb hem nooit lastig gevallen met hoe ik mij voelde, ben altijd goed voor hem geweest, deed het huishouden met de glimlach. Een paar keer heb ik gedacht dat hij een ander had maar hij kwam altijd terug en ik heb er niks van gezegd ook al deed het pijn…. Maar nu heeft hij mij dan toch ingeruild voor een ander. Ik begrijp niet hoe hij alles wat wij hadden achter kan laten. Ik heb zo veel in hem geïnvesteerd. Nu ben ik alles kwijt. Ik voel mij verloren. Ik zie hem nog graag maar ik haat hem ook. Wat kan ik doen?” Anoniem

Begripvol

“Begrijpelijk dat je je verloren voelt: alles wat jou zekerheid gaf, is weggevallen en er is nog niets voor in de plaats. Maar de toekomst brengt allicht nieuwe mogelijkheden. Dat je liefde deels in haat is omgeslagen, komt waarschijnlijk omdat je je diep afgewezen voelt. Je neemt je ex in spe veel kwalijk.

Maar het is nu eenmaal niet mogelijk om een ander te veranderen. Dus als je alle schuld bij hem legt, ontneem je jezelf de macht over de situatie. Dan maak je van hem de dader en reduceer je jezelf tot hulpeloos slachtoffer.

Leuk als je graag medelijden krijgt maar het zorgt er wel voor dat je in dezelfde emoties blijft hangen en lijdt. Terwijl je uit deze situatie ook iets kan leren en zo sterker worden. Dan ontdek je een deur in de muur waar je nu tegenaan botst, en kan je stap voor stap weer verder met je leven.” Fleur

Ga rekening met jezelf houden

“In de brief heb je het over ‘alles wat jullie hadden’. Maar het lijkt alsof jij niet zo veel had want je klinkt bijzonder ontevreden. Meer nog: jij haat je man omwille van de beslissingen die jij genomen hebt. Vroeg hij jou om jezelf weg te cijferen? Zo ja, wat is de reden dat jij daarmee instemde? Zo niet, waarom cijferde jij jezelf weg? Is dat aangeleerd? Wat wilde je zo bereiken? Wilde je er zijn liefde mee verdienen? Deed je dit dan alleen voor hem of eigenlijk ook voor jezelf?

In plaats van je blind te staren op wat hij niet meer wil, kan je je afvragen of jij ‘alles wat jullie hadden’ nog wel wil. Misschien is het leven wel veel gemakkelijker als je je dromen najaagt, je gevoelens uit, rekening met jezelf houdt, een poetsvrouw neemt en niet het gevoel hebt dat je wordt bedrogen?” Fleur

In het zelfde schuitje

Ik zou de brief van de verlaten vrouw zelf geschreven kunnen hebben, dus ik neem aan met mijn nog zoveel andere vrouwen. Het is zo herkenbaar. Het antwoord van Fleur vind ik goed.  Daarin zitten ook weer zoveel waarheden, die je net zo een scheiding niet wilt horen. Maar die ook na jaren nog steeds moeilijk te accepteren zijn.

Fleur begint met een begripvol antwoord te geven en dat is goed, want  als in de steek gelaten vrouw wil je gehoord worden. Ze gaat echter vrij snel over tot het verschuiven van het boetekleed. Ook jij als vrouw bent er schuldig aan dat een relatie gaat lopen zoals het loopt. Ongewild, en pas achteraf terugkijkend zie je dat ook jij het anders had moeten en kunnen doen. Een waarheid als een koe.

Dat is niet gebeurd, maar het is nog niet te laat. Fluer probeert de vrouw aan te sporen in oplossingen te gaan denken. Niet steeds achterom te blijven kijken maar jezelf in de vooruit te zetten. Ook daar spreek ik uit eigen ervaring dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Zeker als je ziet dat je ex zijn leven al vrij snel op de rit lijkt te hebben. Dat doet pijn en dat blijft jaren pijn doen. Ik kan je melden dat ik al ruim de 5 jaar gepasseerd ben en het nog steeds niet volledig achter me heb kunnen laten. Ook weet ik uit gesprekken met andere vrouwen dat ik hierin niet de enige ben.

Werk aan die lach

Het is een cliché dat verdriet en pijn slijt, maar dat is waar. Wanneer je in staat bent je zelf te herpakken en vooruit durft te  kijken en stappen te durft te zetten, dan ben jij daar zelf het meest bij gebaat. En daarnaast natuurlijk ook je kinderen, die graag een moeder zien die positief in het nieuwe leven staat en weer een lach op haar gezicht laat zien.

Redactie Singlessite

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.