tips spannend voorspel

Het verschil tussen liefde en lust

Liefde en lust zijn twee begrippen die vaak met elkaar verwisseld worden. Het is dan ook niet gemakkelijk om fysieke aantrekkingskracht en echte liefde uit elkaar te houden als de hormonen door je lijf razen.

Wij geven enkele signalen om toch het onderscheid te maken tussen de twee. In heel wat gevallen krijgen we een adrenalinestoot als we ons fysiek aangetrokken voelen tot iemand. MRI-scans hebben zelfs aangetoond dat cocaïne snuiven hetzelfde hersengebied activeert als het ervaren van lust. Maar lust kan ook evolueren tot liefde, toch?

Lust

Volgens psychiater Judith Orloff is het verschil tussen lust en liefde immens groot. “Pure lust is uitsluitend gebaseerd op fysieke aantrekkingskracht en leuke fantasieën. Daarom verdwijnt het vaak als je de ‘echte persoon’ leert kennen. Het is het stadium waarin je alles door een roze bril ziet en je geliefde niets fout kan doen.”

Liefde

Liefde sluit lust evenwel niet uit. “Integendeel”, zegt dr. Orloff. “Lust kan vaak leiden tot liefde. Het verschil is dat echte liefde niet gebaseerd is op een idealisering of een fantasie. Echte liefde kan pas ontluiken als je tijd neemt om elkaar te leren kennen.”

Signalen waarmee je liefde en lust van elkaar kunt onderscheiden

Volgens de psychiater is het niet moeilijk om lust van liefde te onderscheiden als je let op een aantal signalen.

Signalen van lust

  • Je bent helemaal gefocust op de looks en het lichaam van je partner
  • Je geniet van de seks, maar vermijdt diepgaande gesprekken
  • Je leeft in een fantasiewereld en toont je echte gevoelens niet
  • Knuffelen na de seks hoeft niet voor jou
  • Jullie zijn minnaars, maar geen vrienden

Signalen van liefde

  • Jullie willen tijd met elkaar doorbrengen, niet alleen de liefde bedrijven
  • Jullie kunnen urenlang praten en verliezen vaak de tijd uit het oog
  • Je praat eerlijk over je gevoelens en wil hem/haar gelukkig maken
  • Hij of zij maakt van jou een beter mens
  • Je wil zijn of haar familie leren kennen

Instinct

Maar hoe weet je nu of je partner liefde of lust voelt voor jou? Volgens dr. Orloff is het van belang om al in de eerste weken van een nieuwe relatie te luisteren naar je instinct. “Dat is niet eenvoudig als je hormonen door je lijf razen, maar het is wel noodzakelijk om een gezonde relatie op te bouwen.”

Bron: HLN.be

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.