2 August 2016

Verminder verdriet door ouderschapsplan

Waar spelen jouw kinderen na jullie scheiding? De kop van een artikel over het nut van een goed ouderschapsplan raakt al meteen de kern. Dat een scheiding voor kinderen een emotionele periode is, daar twijfelt niemand aan. Kinderen zijn boos, hebben veel vragen, ze zijn verdrietig. Er is behoefte aan duidelijkheid en geborgenheid. 

Ouderschapsplan voor duidelijkheid

Duidelijkheid na een scheiding is iets waar kinderen grote behoefte aan hebben. Hierin speelt het opstellen van een ouderschapsplan een essentiële rol. In het Magazine ForYou is Nancy van Stokkum aan het woord, zij is scheidingsmakelaar. Wat vertelt over het ouderschapsplan en over de rol van scheidingsmakelaar in deze situaties.

Kinderen hebben een stem

In een ouderschapsplan worden afspraken beschreven die ouders samen maken. Deze afspraken gaan over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Het is de bedoeling dat de kinderen hierbij ook gehoord worden, maar dat zal afhankelijk zijn van de scheidingsmakelaar waar je mee in zee gaat. Met toestemming van de ouders hebben de kinderen dus ook een stem. Op deze manier wordt het ouderschapsplan nog meer een plan van het volledige gezin.

Gevolgen voor later?

Het is ondertussen wel duidelijk dat de gevolgen van een scheiding voor kinderen ook als ze al volwassen zijn nog lang merkbaar zijn.  Kinderen kunnen ontwikkelingsachterstand oplopen. Het kan namelijk zijn dat ze emotioneel zo druk zijn met de scheiding van hun ouders dat er geen ruimte in hun hoofd is voor eigen ontwikkeling.  Kinderen kunnen onrustig worden, angsten gaan ontwikkelen en twijfels over zich zelf gaan krijgen. Zijn ze op een gegeven moment wel in staat een eigen relatie te onderhouden? Het is van belang dit soort zaken al meteen te overdenken.

Kinderen hebben grote oren

Zo’n vraag als waar de kinderen na de scheiding spelen moet duidelijk zijn in een ouderschapsplan, wanneer dit volledig is opgesteld. Probeer er echter tijdens het regelen ook bij stil te staan dat kinderen meer mee krijgen dan ouders denken. Kinderen pikken spanningen tussen hun ouders feilloos op. Ouders hebben dit niet altijd in de gaten omdat ze zelf ook in een moeilijke periode zitten. Voorkom ruzie maken waar de kinderen bij zijn. Er worden dingen over een ouder gezegd die de kinderen hard kunnen raken.

Scheidingsmakelaar

Wanneer je scheidingsmakelaar bent regel je niet alleen de volledige scheiding, je begeleid het hele scheidingsproces, met alles wat daarbij hoort. Ook tranen en boosheid, zegt Nancy, horen bij dit proces. De een werkt met vaste tarieven, de ander niet. Met vaste tarieven kom je nooit voor verrassingen te staan. Daar zit je tijdens een scheiding helemaal niet op te wachten. Bij de meeste scheidingsmakelaars kun je altijd terecht voor een gratis kennismakingsgesprek.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie