Verliefdheid kan jaren stand houden

Dat verliefde gevoel aan het begin van een relatie schijnt te vervagen. Veel stellen beweren echter dat zij na jaren huwelijk nog altijd verliefd zijn. Amerikaans onderzoek bevestigt dit nu: langdurige liefde is mogelijk.

De onderzoekers van de Stony Brook Univerisity in New York bekeken eerst de roes van een nieuwe liefde. Terwijl de proefpersonen in een hersenscanner lagen kregen zij een foto van hun geliefde te zien.

Dopamine
Vooral het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de productie van de neurtransmitter dopamine vertoonde activiteit. Dit hersengebied wordt vaak in verband gebracht met eten en alcohol en vormt wensen en verlangens.

Wanneer de proefpersonen werden geconfronteerd met een foto van andere mensen, die op hun geliefde leken, was er geen effect op de hersenen.

Lange liefde
Exact hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd bij mensen die al jaren (tien tot dertig) getrouwd waren, maar beweerden nog steeds zo verliefd te zijn als in het begin. Ook in deze groep was in hetzelfde hersengebied een verhoogde activiteit waarneembaar bij het zien van een foto van hun partner.

Spanning en verbondendheid
Er waren echter ook verschillen. Nieuwe relaties draaien meer om obessie en spanning, terwijl het bij langdurige relaties juist om gevoelens van verbondenheid gaat. Dit verschil was ook zichtbaar in de hersenen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?