verliefdheid

Verliefdheid is als chemish gelukte proef

Verliefdheid is een chemische proef die gelukt is. Niet zo romantisch als je zou willen. Maar het is gewoon zo dat slecht die ene persoon die chemie bij jou teweeg kan brengen. Verliefdheid geeft je hartkloppingen, vlinders in je buik, zwetende handen en veel energie en opwinding. Maar gebeurt er precies dat die chemie ontstaat?

Hart gaat sneller kloppen

Je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van je bloedvaten en je hartslag, dit alles wordt geregeld door je autonome zenuwstelsel. Bij verliefdheid zorgt Noradrenaline ervoor dat Adrenaline wordt aangemaakt. Dit hormoon geeft aan dat je hart sneller moet gaan kloppen. De hartslag van een verliefde kan soms net zo hoog zijn als iemand die een parachutesprong maakt.

Vlinders in de buik

Hoe zit het dan met die vlinders in je buik? Amfetamines onderdrukken je hongergevoel en jagen de bloedcirculatie omhoog. Dit veroorzaakt dat gevoel in je buik. Oxytocine en alcohol doen eigenlijk hetzelfde gevoel. Heel erg verliefd zijn maakt dat je, net als je een glaasje te veel ophebt, dat je minder geremd bent. Je zelfvertrouwen wordt even opgekrikt. Je bent als het ware dronken van verliefdheid.

Realiteit ver te zoeken

Bij verliefdheid kun je niet meer realistisch kijken naar je geliefde. Dat komt door het hormoon Dopamine. Jouw grote liefde wordt door jou zo geweldig gevonden, gewoon onmogelijk. Maar ja, je bent een soort van onder invloed. Pas nadat je dopamine spiegel weer gezakt is, worden ook de mindere eigenschappen zichtbaar.

Houden van

Heftige verliefdheid duurt bij iedereen verschillend. Bij de een kan na een half jaar en bij de ander naar 4 jaar pas de daling van de hormonen in gaan. Of de relatie wordt dan verbroken of de verliefdheid gaat over in houden van.  In het laatste geval worden andere zaken belangrijk. Wat te denken van steun, vertrouwen, geborgenheid, allemaal nodig voor een langdurige liefdesrelatie. In die toestand speelt endorfine de boventoon. Dit zorgt voor ontspannen gevoel.

Verliefdheid is als chemish gelukte proef

Verliefdheid is dus alles bij elkaar een chemische gelukte proef. Het idee erachter is mogelijk niet zo romantisch, maar het is toch kunstig dat bij het zien van een bepaald iemand die productie van hormonen aan de gang gaat en jou als het ware een voortdurende dronkaard laten voelen. Dronken van verliefdheid.

Help de chemie een beetje

Misschien heb je op Valentijnsdag je eerste date? Dan is samen naar de sauna gaan mogelijk net iets te veel van het goede. Maar ga iets ondernemen wat sowieso al opwinding geeft. Ga karten, of schaatsen of mountainbiken. Zorg ook nog dat je er op je best uitziet en het chemische proefje moet lukken.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam