verliefdheid

Verliefdheid een romantische mythe?

Psycholoog en seksuoloog Ilse Reynders (47) noemt in De Morgen de romantische liefde een mythe en pleit voor een pragmatischer kijk op relaties. “Verliefdheid is een dwangneurose”. We behandelen de liefde als een zaak van het hart, maar het zou beter zijn je hoofd er bij te houden, vindt Reynders. “

Verliefdheid hetzelfde als dwangneurose

De Italiaanse wetenschapper Marazitti heeft een onderzoek gedaan naar verliefdheid. Wat blijkt? Het serotine-gehalte in de hersenen van smoorverliefde mensen vertoont sterke gelijkenis met dat van mensen met een dwangneurose.”

Vlinders zorgen voor slechte beslissingen

Een andere wetenschapper vergelijkt verliefdheid volgens Reynders met een oogziekte: je ziet niet wat er is, maar wat je zou willen dat er was. Met verliefdheid is op zich niks mis, zegt Reynders, je neemt met vlinders in je buik echter niet de slimste beslissingen. Terwijl de vraag met wie je je leven gaat delen wel een behoorlijk belangrijk besluit is. Dat je beter niet kunt nemen als je leidt aan een dwangneurose en blind bent.

Oogkleppen af

“Verliefdheid duurt gemiddeld 18 tot 24 maanden. Daarna normaliseert het serotinegehalte in je hersenen weer, vallen je oogkleppen af en ga je realistischer naar de partner kijken. Karaktereigenschappen die je in het begin nog leuk en spannend vond worden dan irritant.”Het is dus uitermate onverstandig om op basis van verliefdheid in een relatie te stappen. Het kan een heel naar leven opleveren. Of een onnodige scheiding.

Slow daten

De seksuoloog is een voorstander van slow-daten. En ze raadt aan: neem geen vergaande beslissingen als je blind bent van verliefdheid. Samenwonen en trouwen kan altijd nog.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.