verliefd

Verliefd zijn vergelijkbaar met drugsverslaving

Er is niets zo heerlijk als over de top verliefd zijn! Tenminste, als de liefde beantwoord wordt en je geliefde goed voor je is. En dan niet alleen in de beginperiode. Tóch kan het voorkomen dat je (iedere keer weer) verliefd wordt op de verkeerde. Verliefdheid is daarom vergelijkbaar met een cocaïneverslaving.

Onbeantwoorde liefde

Een onbeantwoorde liefde is zuur. En zo’n beetje iedereen heeft er weleens mee te maken gehad, denk aan de beste vriend van je broer die jou niet zag staan. Toch geven we de jacht niet zomaar op als we eenmaal een bad boy in het vizier hebben. We blijven volhouden, terwijl dit helemaal geen zin heeft. Wat is het nut van verliefdheid als deze wordt genegeerd? Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, vertelt: ”De biologische functie van verliefdheid is het samenbrengen van paren. Het stimuleert de aanmaak van onder meer dopamine, wat ervoor zorgt dat je continu bij die ander wilt zijn en in een enigszins verwarde situatie verkeert, waardoor je minder oog hebt voor de gebreken van een ander.”

Verslaving

Volgens de psychologe is verliefdheid daarom vergelijkbaar met een cocaïneverslaving. Nogal een vergelijking… Waarom? Het activeert dezelfde gebieden in onze hersenen als die betrokken zijn bij drugsverslaving en leidt ook tot gedrag dat typerend is voor verslaafden. De hunkering is zo obsessief, omdat verliefdheid –net als drugverslaving – in de hersenen is gekoppeld aan het overlevingssysteem, waardoor we het gevoel hebben dat ons leven ervan afhangt.

En dat is die ziekelijke verliefdheid, waar niemand (ook niet je vriendinnen die je elke keer weer bij elkaar moeten rapen) op zit te wachten.

Bron: Viva

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam