relatie verliefd
23 June 2016

Verliefd zijn maakt anderen écht onaantrekkelijk

Als je nieuwe liefje zweert dat hij of zij jou écht de mooiste ter wereld vindt, dan mag je dat voortaan gerust geloven. Uit onderzoek blijkt dat we anderen rondom ons onaantrekkelijker vinden als we verliefd zijn. Het zou een natuurlijke, onbewuste reactie zijn om je relatie te beschermen, zo concludeert een studie van de New York University en Rutgers University.

Hoe relaties standhouden

Van pessimisme kunnen we deze onderzoekers alvast niet beschuldigen: in plaats van te analyseren waarom mannen en vrouwen elkaar bedriegen, nam dit onderzoek onder de loep hoe het komt dat relaties standhouden. Een van de redenen die ze aanhalen is het zogenaamde “turn-off” mechanisme: mensen die een relatie aangaan, veranderen hun kijk op anderen die de relatie eventueel zouden kunnen bedreigen. Ze zien andere potentiële partners als minder aantrekkelijk dan ze eigenlijk zijn.

Geen reden tot jaloezie

‘Perceptuele verlaging’, zo noemen de onderzoekers het fenomeen met een wetenschappelijke term. “Mensen in een relatie zien andere potentiële partners als minder aantrekkelijk dan vrijgezellen hen zien,” zegt Shana Cole, assistent psychologie en medewerker van de studie. “Zeker als de andere aantrekkelijke persoon een bedreiging vormt voor hun relatie, en al helemaal als ze gelukkig zijn met hun partner.” Laat die jaloerse blikken dus maar achterwege bij pril liefdesgeluk: je partner kijkt (voorlopig) alleen naar jou. Als de wetenschap het al zegt.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Verliefde man weer baard in de keel

Als er een baby (of puppy) in de buurt is, krijgt...

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie