daten via linkedin
31 October 2016

Verliefd op je collega; begrijpelijk maar wel ingewikkeld

De werkvloer barst van het relatiemateriaal. Je bent de eerste niet die hoteldebotel verliefd wordt op een collega en er een heftige romance mee beleeft of er een heuse relatie mee krijgt. Maar pas wel op; als samenwerkend koppel neem je het werk wel mee naar huis.

Gelukkig zijn er tips om dat in goede banen te leiden zo lezen we in een artikel op de website van het Algemeen Dagblad.

Relatie op de werkvloer

Verliefd worden op je collega, dat gaat net als met een leuk liedje. Hoe vaker je dat hoort, hoe leuker je het vindt. Dat zit zo: alles wat we neutraal of positief zien, raakt bekend en voelt vertrouwd. En juist dat vinden we prettig, weet Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit. Als je het zo bekijkt is het heel logisch dat je de liefde vindt op kantoor of in de fabriek.

Vast baan beter voor de liefde

Zeker sinds meer vrouwen een baan hebben, is werk een hotspot voor de liefde geworden. Het CBS telde eens 296 duizend mensen met een relatie op de werkvloer. Vaste banen bleken bij dat onderzoek beter voor de liefde dan wisselende contracten. Hoe korter een werknemer in dienst is, hoe lager de kans dat de partner bij hetzelfde bedrijf werkt.

Hoe springt de vonk over het bureau?

Voor de stelling ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ is weinig bewijs te vinden. Elkaar vaak zien, bevordert de aantrekkingskracht. En we zijn dol op een beetje van onszelf in die leuke collega. ,,Als je iets herkent, heb je sneller een klik. Hoe meer je op elkaar lijkt, hoe aantrekkelijker je elkaar vindt.” De werkvloer loopt vol relatiemateriaal: dezelfde achtergrond en opleiding en ook nog eens praktisch hetzelfde werk. Woest aantrekkelijk.

Vinden collega’s elkaar eenmaal, dan volgt thuis een minder leuke klus voor het stel. Een onderzoek naar de vraag hoe mensen thuis met hun werk omgaan, biedt een inkijkje. Is je leven druk-druk-druk, dan is het lastiger thuis je aandacht los te maken van de job.

Hoe vind je een goede balans?

Is het tijdens een reorganisatie of fusie een en al ellende, dan zijn deze drukke baasjes opeens een stuk minder beschikbaar voor hun geliefde collega. Een brisant relatierisico, want voor je het beseft, vliegt er thuis ook een fte’tje uit.  Mensen die werk en privé goed scheiden, beheersen de kunst om thuis de knop om te zetten. Dat talent heeft eigenlijk elk werkstel nodig, denkt relatiekenner Kluwer. Gelukkig zijn er wetenschappelijk bewezen oefeningen.

Positieve dingen

Zo moesten proefpersonen aan het einde van de werkdag drie dingen bedenken waarvoor ze hun partner dankbaar waren. ,,Dat hielp werknemers die moeite hadden met de balans werk en privé”, zegt Kluwer.  ,,Je kunt bijvoorbeeld een app bedenken voor het einde van de werkdag: ‘Ga even rustig zitten’. Denk aan je partner en benoem drie positieve dingen.” Dat mag ook zonder app.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft

Maar liefst 26 procent van alle werkenden vindt dat hun werkgever...

Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Maar liefst negentien procent van de werkende Nederlanders heeft fouten van...

Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek

Maar liefst 48 procent van de werkende Nederlanders ziet op tegen...

Onder werktijd naar de WC: een op de vijf doet het liever niet

Maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders maakt onder werktijd...

Een op zeven werkenden: ‘Minder werkplezier door baas’

Maar liefst dertien procent van de werkende Nederlanders zegt dat zijn...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie