Ben jij ook om de haverklap verliefd? Duurt een relatie bij jou niet langer dan een paar jaar voordat je je halsoverkop in een nieuwe stort? Dan ben je misschien verliefd op het verliefd zijn.

Wetenschappelijk verliefd

We duiken eerst even in het wetenschappelijke aspect van verliefd zijn want er is veel onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. Diezelfde wetenschap komt tot de conclusie dat verliefd zijn zich niet zozeer in je hart maar in je hersenen afspeelt.

Verliefdheid geen emotie

De conclusie van een recent onderzoek is dat verliefdheid zich in de hersenen afspeelt en op zich geen emotie is! Verliefdheid schijnt net zo te werken als dorst of honger hebben, het lijkt het meest op een aandrang of drift. Er zijn bepaalde hersengedeelten actief die je zou kunnen vergelijken met de motivatie om een prijs te winnen. Dit hersengedeelte verspreidt dopamine, een stofje dat in sterke mate verbonden is met slapeloosheid, hongerverlies, intense energie, en sterk gerichte aandacht.

Stofjes & lust

De dopamine zorgt voor het ervaren van blijdschap en genot. Telkens als je degene ziet op wie je verliefd bent geworden geven je hersenen een shot dopamine af wat dat heerlijke zweverige gevoel geeft. Noradrenaline zorgt voor de aanmaak van adrenaline wat de hartkloppingen geeft, de vlinders, en veel energie. Ook het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Bij lust vindt er weer iets anders plaats dan bij verliefdheid. De hypothalamus is actief en produceert testosteron. Toch blijkt verliefdheid sterker te zijn dan lust.

Verliefdheid maakt blind

Verliefdheid maakt blind. Je ziet alleen de goede en mooie eigenschappen van de persoon op wie je verliefd bent. Je ziet ze zelfs uitvergroot en de schaduwkanten zie je niet of wil je niet zien. Bij verliefde mannen is het hersengedeelte actief dat voor de verwerking van visuele informatie zorgt. Mannen zijn veel visueler ingesteld dan vrouwen. Bij verliefde vrouwen worden die delen van de hersenen geactiveerd die te maken hebben met het geheugen en herinnering.

Verliefdheid of diepe vriendschap

De meeste echtscheidingen vinden plaats na vier jaar huwelijk. Verliefdheid heeft dus een hele sterke evolutionaire functie. Zodra je de minder leuke eigenschappen van je partner gaat zien is dat een teken dat de dopamine in je bloed dalende is. Sommige mensen trouwen uit diepe vriendschap met elkaar en zeggen niet veel op te hebben met het verschijnsel verliefdheid. Ware vriendschap is duurzamer dan de vlinders in je buik. Er wordt wel eens beweerd dat de huwelijken die uit vriendschap voortkomen de beste zijn.

Houden van

Houden van is geheel iets anders dan verliefd zijn. In vele gevallen gaat na het afnemen van de verliefdheid werkelijke verdieping plaatsvinden. Je ziet je partner niet meer als de ideale vrouw of man maar ziet de realiteit dat hij/zij ook minder leuke kanten heeft. Echte liefde is het accepteren van elkaar en elkaar niet teveel willen veranderen.

Verslaafd aan het verliefd zijn

Er zijn veel mensen “verslaafd” aan het verliefd zijn. Je hoeft alleen maar te kijken naar het gedrag op bijvoorbeeld datingsites. Sommige mensen geraken makkelijk in een vicieuze cirkel en daten zo’n twee, drie maanden met iemand en zodra de verliefdheid al iets afneemt  wordt het contact beëindigd om weer naar de volgende te gaan….   Bij vrouwen zouden verliefdheidsgevoelens het snelst afnemen Het kan zijn dat je daarom steeds in hetzelfde stadium blijft steken en niet leert wat liefde op een dieper niveau inhoudt.

Intens verliefd

Natuurlijk vindt iedereen het geweldig om verliefd te zijn. Je voelt alles heel intens en voelt je geliefd, gewaardeerd en bemind. Ook seksueel gezien bevind je je in de zevende hemel. Het is geen wonder dat je verslaafd raakt aan het verliefd zijn, want de meeste mensen kijken terug op deze periodes als de gelukkigste van hun leven. Maar als je voortdurend van de ene in de andere verliefdheid valt kun je jezelf wel eens afvragen of je werkelijk op zoek bent naar een langdurige, serieuze relatie of dat je simpelweg verslaafd bent aan het verliefd zijn!

Afkomen van herhaaldelijke verliefdheid

Wat als je niet meer verliefd wilt zijn omdat het niet wederzijds is? Of wat kan je doen als je merkt dat je verslaafd bent aan verliefd zijn?

Nu onderzoek zo duidelijk heeft bewezen dat je lijf bij verliefdheid allerlei stofjes aanmaakt waardoor jij je geweldig voelt, is het wel duidelijk dat van verliefdheid afkomen een soort afkickproces is. Er wordt geadviseerd niet te bellen, alles wat je eraan herinnert weg te gooien, ga nieuwe dingen doen, ga sporten en nieuwe mensen ontmoeten. Op deze manier kunnen je hersenen weer beginnen aan het herstel.