Door het negatieve beeld over Griekenland rondom geld en de Europese Unie een paar jaar geleden, was de interesse om naar Griekenland te gaan sterk verminderd. Nu lijkt het dat de liefde voor Griekenland weer langzaam aan het opbloeien is. Athene als hoofdstad van Griekenland is meer dan de moeite waard voor een stedentrip. Singles mogen weer verliefd worden op Athene én in Athene.

Combinatie van oud en modern

Athene is een rijke mix van oude Griekse geschiedenis gecombineerd met nieuwe hippe invloeden uit de moderne wereld. Tal van invloeden uit verschillende culturen vind je terug in een geheel eigen stijl. Waar ter wereld je ook vandaan komt, je vindt hier altijd iets vertrouwds.

Athene kan het best omschreven worden als één groot openlucht museum. Tussen de lokale bevolking en het normale leven op straat loop je van het ene oude Griekse gebouw naar het andere. Het meest bekendste stukje geschiedenis uit Athene is toch wel het Akropolis. Deze stadsburcht op de 156 meter hoge tafelberg ligt midden in de stad en is een gemakkelijk oriëntatiepunt wanneer je even de weg kwijt bent in de vele verschillende straatjes. Aan de voet van deze berg liggen veel  van de bezienswaardigheden van de stad.

Een groot labyrint

In Athene heb je eigenlijk niet genoeg aan een paar dagen, maar het is een begin. Veel van de bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar. Te voet en met de metro kun je je gemakkelijk verplaatsen. De stad zal zeker in het begin als één groot labyrint op je overkomen, maar de samenhang wordt je na een paar dagen rondstruinen wel duidelijk.

Akropolis & Parthenon

Het Akropolis is het symbool van Athene. Deze heilige berg vormt de verbinding tussen het heden en het verleden. De monumenten op deze heilige berg dateren van rond de prehistorische tijd, waar gelukkig nog veel van is overgebleven. Een bezoek aan het Akropolis kan niet overgeslagen worden wanneer je in Athene bent. Met name vlak voor of tijdens de zonsondergang geeft het een zeer mooi uitzicht over de stad en de monumenten, zoals het Parthenon. Het Parthenon was de tempel voor de beschermgodin Athena Parthenos. Zij moest er voor zorgen dat Athene geen ernstige rampen zou overkomen.

Tempel van Zeus & Poort van Hadranus

Vlakbij de populaire wijk Plaka op de Amalias weg vind je de tempel van Zeus en de Poort van Hadrianus. De bouw van de tempel van Zeus is in de zesde eeuw voor Christus begonnen. Door geldgebrek en door het omverwerpen van het regime is de bouw nooit ver gekomen. Verschillende leiders hebben geprobeerd het bouwwerk verder af te maken, maar het was uiteindelijk de Romeinse keizer Hadrianus die het lukte om de bouw definitief te voltooien. Naast de tempel bouwde hij ook de Poort van Hadrianus. Op deze plek kwamen het oude en het nieuwe Athene samen.

Monastiráki Plein & Centrale Markt

Vanaf Monastiráki metro station kun je gemakkelijk  op het gelijknamige plein komen. Hier is altijd wel wat te doen. Vanaf dit levendige plein aan de oostkant van het centrum kun je door verschillende winkelstraatjes lopen om te shoppen of gewoon het leven op en rond het plein bekijken. Muzikanten, straatverkopers en diverse kraampjes maken het zowel overdag als s ’avonds een prima plek om te bezoeken. In de avond heb je vanaf het plein goed uitzicht op het verlichte Akropolis.

Vanaf datzelfde metro station  kun je naar de Centrale (Vis) Markt lopen. Hier wordt iedere dag van de week, behalve op zondag, vis, vlees en groente verkocht. De hele marktplaats is ook wanneer je niets wilt kopen een heel spektakel waar grote vissen geëtaleerd liggen en grote stukken vlees aan haken liggen om verkocht te worden.

Gezellige wijken Plaka en Thission

Athene heeft verschillende leuke wijken om te bezoeken. De bekendste is Plaka. Hier vind je kronkelende smalle straatjes gevuld met terrasjes en bedrijvigheid. Plaka is de oudste wijk van Athene en dé toeristische trekpleister. In vrijwel ieder straatje vind je souvenirwinkels, restaurantjes en taverna’s. De wijk is nog steeds erg authentiek gebleven en het is een erg mooie wijk om doorheen te slenteren en een drankje te drinken. Vlakbij deze wijk ligt ook het populaire winkelgebied Ermou.

In het centrum van Athene vind je ook de wijk Thission. Deze wijk zit vol met leuke café’s bars en leuke plekjes om te gaan stappen. De wijk is erg gemakkelijk te herkennen aan de grote tempel van Hephaistos en ligt in de buurt van die andere gezellige wijk Plaka.

Eten goedkoop maar drankjes duur

Athene dit bomvol hippe eettentjes om te ontbijten, lunchen of dineren. Aanrader is om ook verder te kijken dan alleen restaurantjes in de drukke toeristengebieden. Hoewel het eten sowieso niet erg duur is kun je op deze andere plekken nog net wat goedkoper en rustiger eten. Alcoholische dranken aan de bar zijn vrij prijzig in Athene. Voor een groot glas bier betaal je gemiddeld €5,-. In de restaurants lijken de prijzen voor een biertje of wijntje net wat lager te liggen.

Vervoer Athene

Vervoer in Athene is erg goed georganiseerd en erg betaalbaar. Wanneer je even geen zin hebt om te lopen en je wilt een gele taxi naar je hotel nemen, zal je dit niet veel kosten. Handig is om een Grieks / Engelse kaart te hebben, zodat je gemakkelijker kunt navigeren en orienteren. Veel van de bordjes en metrostations staan in beide talen aangegeven, zodat je gemakkelijker je weg kunt vinden.

Openbaar vervoer rijdt dagelijks van 05:00 tot 24:00u en op vrijdag en zaterdag van 05:00u tot 02:20. Naast allerlei dagkaarten zijn er ook  3-day tourist tickets te koop voor €20. Hiermee kun je onbeperkt reizen door de stad, maar ook van en naar de luchthaven.

Zou jij ook zo een vlucht willen boeken naar Athene, kijk op de site Around the Globe
Ook op de Avontuur en Cultuur Gids kun je meer informatie vinden.