verliefdheid

Verliefd: hierdoor voel je vlinders in je buik

Iedereen heeft ze weleens gehad. Op een eerste date, of later toen jullie elkaar wat beter leerden kennen: vlinders in je buik! Soms een beetje irritant, maar voornamelijk erg leuk. Een knoop in je maag hebben is heel wat minder aangenaam.

Wist je dat er een wetenschappelijk verklaring is waarom zowel verliefdheid als stress zijn weg vindt naar onze buikstreek?

Vlucht of vecht reactie

Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met de gedachten en de emoties van mensen. Wat verklaart waarom stress voor een presentatie vaak je maag overstuur kan maken. Vlinders in de maag zijn namelijk een gevolg van de vlucht- of vechtreactie van het lichaam. Wanneer het brein meent dat het lichaam gevaar loopt dan zorgen de hersenen dat de alertheid toeneemt door de hartslag, bloeddruk en ademhaling te verhogen.

Kriebels in je buik

Een ander gevolg is dat ook hormonen als adrenaline en cortisol vrijgemaakt worden. De toegenomen spierspanning houdt je alert te , zweet koelt het lichaam af. Maagspieren zijn extra gevoelig voor deze vecht- of vluchtreactie. Die hoge gevoeligheid is deels verantwoordelijk voor de kriebels in de buik voor een belangrijke presentatie.

Tweede brein

Sommige wetenschappers verwijzen naar de buik als het tweede brein. Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat de darmen 100 miljoen neuronen bevatten die met de hersenen in verband staan. Dus wanneer we ons nerveus voelen voor een optreden, dan communiceert het brein die angst met de buik. Waardoor je kriebels kunt voelen. Deze vecht- of vluchtreactie stamt uit de oertijd, toen mensen nog klaar moesten zijn om te vluchten voor roofdieren. Die verhoogde hartslag en gespannen spieren hielpen nog om snel te vluchten. Een sollicitatie is niet echt een levensbedreigende situatie, maar het lichaam gaat wel op dezelfde manier met verschillende types van stress om.

Van vlinders tot misselijkheid

Heb je ooit al moeten overgeven door spanning? Die vlinders kunnen in misselijkheid veranderen, aangezien de opstoot van adrenaline de spijsvertering even stil kan leggen. Bloed trekt weg uit lichaamsdelen zoals de maag waar het niet nodig is om naar de beenspieren te gaan.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?