verliefdheid

Verliefd: hierdoor voel je vlinders in je buik

Iedereen heeft ze weleens gehad. Op een eerste date, of later toen jullie elkaar wat beter leerden kennen: vlinders in je buik! Soms een beetje irritant, maar voornamelijk erg leuk. Een knoop in je maag hebben is heel wat minder aangenaam.

Wist je dat er een wetenschappelijk verklaring is waarom zowel verliefdheid als stress zijn weg vindt naar onze buikstreek?

Vlucht of vecht reactie

Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met de gedachten en de emoties van mensen. Wat verklaart waarom stress voor een presentatie vaak je maag overstuur kan maken. Vlinders in de maag zijn namelijk een gevolg van de vlucht- of vechtreactie van het lichaam. Wanneer het brein meent dat het lichaam gevaar loopt dan zorgen de hersenen dat de alertheid toeneemt door de hartslag, bloeddruk en ademhaling te verhogen.

Kriebels in je buik

Een ander gevolg is dat ook hormonen als adrenaline en cortisol vrijgemaakt worden. De toegenomen spierspanning houdt je alert te , zweet koelt het lichaam af. Maagspieren zijn extra gevoelig voor deze vecht- of vluchtreactie. Die hoge gevoeligheid is deels verantwoordelijk voor de kriebels in de buik voor een belangrijke presentatie.

Tweede brein

Sommige wetenschappers verwijzen naar de buik als het tweede brein. Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat de darmen 100 miljoen neuronen bevatten die met de hersenen in verband staan. Dus wanneer we ons nerveus voelen voor een optreden, dan communiceert het brein die angst met de buik. Waardoor je kriebels kunt voelen. Deze vecht- of vluchtreactie stamt uit de oertijd, toen mensen nog klaar moesten zijn om te vluchten voor roofdieren. Die verhoogde hartslag en gespannen spieren hielpen nog om snel te vluchten. Een sollicitatie is niet echt een levensbedreigende situatie, maar het lichaam gaat wel op dezelfde manier met verschillende types van stress om.

Van vlinders tot misselijkheid

Heb je ooit al moeten overgeven door spanning? Die vlinders kunnen in misselijkheid veranderen, aangezien de opstoot van adrenaline de spijsvertering even stil kan leggen. Bloed trekt weg uit lichaamsdelen zoals de maag waar het niet nodig is om naar de beenspieren te gaan.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!