Volgens evolutie biologen is het de grootste verdiensten van de mens dat hij zich in veel situaties weet te gedragen zoals het hoort. We weten ons zelf te gedragen op plekken die voor ons vreemd zijn en waar we niemand kennen en waar vreemde gewoontes heersen. Wij laten ons toch zeker niet verrassen!

Op vreemde plekken zijn we dus behoorlijk goed in staat ons te handhaven. We zijn goed in ons aanpassen en stemmen onze manieren, kleren en gesprekken af op situaties waarin we zitten. Je ziet er toch ook anders uit als je met vrienden voetbal kijkt in de kroeg of wanneer je voor je werk een chique bijeenkomst moet bijwonen. De situatie is grotendeels bepalend voor ons gedrag.

Spiegelen is je aanpassen

Het principe van aanpassen in spiegelen. Onze hersenen bevatten spiegelhormonen. Deze hormonen geven ons genoeg inlevingsvermogen om aan anderen te kunnen zien dat we doen geaccepteerd wordt. Een frons is al genoeg om even iets beter je best te doen. Vinden we iemand aantrekkelijk en aardig, dan doen we meer moeite om in de smaak te vallen en absoluut geen fouten te maken. We geven meer complimenten en zijn meer attent.

Verleiden is punten scoren

In een situatie dat je bij iemand in de smaak wilt vallen, heb je ineens meer begrip voor de ander. Je kunt je beter verplaatsen in de pijntjes of lastige voorvalletjes die de ander overkomen. Je leeft mee, komt met advies of morele steun. Je biedt hulp en je gedraagt je voorbeeldig.Verleiden is voor de meeste mensen niets anders dan punten scoren op de sociale ladder. Je speelt de voorbeeldige sollicitant. Wat de concurrent kan dat zijn zaken die jij net zo goed of zelfs beter kunt dan die ander.

Hoe werkt verleiden in de romantiek?

De vraag die dan omhoog komt is waarom dit gedrag wel werkt op de werkvloer maar niet als je romantiek of lust wilt oproepen? Het antwoord zit hem in het verrassingseffect. Het zijn de momenten van opgewekte verbazing en nieuwsgierigheid die de innerlijke gevoel een sprongetje doet maken. Je brein wordt wakker en alert wanneer er iets onvoorspelbaars gebeurt. Pas op die manier kan de boodschap binnen komen. Deze liefde voor verrassingen wordt door geoefende verleiders gebruikt om aandacht te krijgen.

Verleid door de verrassing

Gewoon een prettig gesprek met iemand is leuk, maar blijft pas hangen als er iets onverwachts gebeurt. Pas na een onverwachte wending gaan vaak de vlinders in je buik pas fladderen. Verliefdheid, het grootste cadeau van elk geslaagd verleidingsspel, wordt bijna altijd vooraf gegaan door een gevoel van verrassing. Verleiden is dan ook niks anders dan iemand verrassen door  diens vaste patroon te doorbreken en daar wat  avontuur, een ander perspectief of verbazing aan toe te voegen.  Uit de dagelijkse sleur getild worden, dat vinden veel mensen zeer aangenaam.

Laat je verrassen

Dus wanneer je uitgenodigd wordt om eens iets buiten  het gangbare mee te maken, ga er dan op in. Het zal mogelijk iets zijn dat jou de rest van je leven bijblijft omdat het nieuw en oorspronkelijk was. Iets wat je niet zou willen missen.  En heb je het vermoeden dat de betreffende persoon op den duur niet de ware is voor jou, dan zou ik me daar nu even niet te druk over maken.

Laat je verrassen. Laat je verleiden.