goed gesprek

Verlegenheid overwinnen met drie tips

Of het nu gaat om nieuwe mensen leren kennen, een eerste date, naar een (single)feest of een gesprek aanknopen met een verkoper in een winkel; heel veel mensen vinden dit moeilijk omdat ze verlegen zijn. Hoe je dit kunt overwinnen? In elk geval een beetje met deze drie tips!

Iedereen verlegen

Of je het nu gelooft of niet, eigenlijk is iedereen op een bepaalde manier verlegen. Alleen weet de ene persoon het nou eenmaal beter te camoufleren dan de andere. Verlegenheid komt voort uit onzekerheid. Wanneer je verlegen bent voel je je vaak wat ‘minder’ dan de ander. Je hebt de gedachte dat jij er niet écht toe doet. Dat is uiteraard niet het geval! Daarom beginnen we met een eenvoudige (maar stiekem ook moeilijke) eerste stap.

  1. Jezelf voorstellen

Je kent het wel: Je loopt met iemand in de stad, en plotseling komt die persoon een oude vriend tegen. Er ontstaat een bruisend gesprek en jij hangt er een beetje bij met een gevoel van: “Genoeg gekletst”. Je vriend of vriendin vergeet je voor te stellen aan de ander en daardoor voel je jezelf een beetje overbodig.

Neem in dit soort gevallen zelf het initiatief. Doe het ook zo snel mogelijk, want hoe langer je wacht des te moeilijker het wordt. Kijk de ander in de ogen, glimlach, steek je hand uit en introduceer jezelf. Je hoort meteen bij het gesprek en je voelt je een stuk meer op je gemak. Bovendien heb je kennis gemaakt met een nieuw persoon, altijd handig. Zeker op verjaardagsfeestjes waar je niemand kent.

Introduceer jezelf altijd aan nieuwe mensen die op je pad komen. Het doet je zelfverzekerd overkomen, én het doet je beter voelen over jezelf.

  1.  Stel vragen en luister actief

Mensen vinden het prettig om aandacht te krijgen. Ze praten graag over hun passies en zodra ze de kans krijgen zullen ze dit doen. Geef ze die kans! Als je een beetje verlegen bent kan het lastig zijn om over je eigen leven te praten. In ieder gesprek kun je jezelf redden door vragen te stellen aan de ander.

Je bent helemaal goed bezig als je specifieke dingen van de persoon hebt onthouden. Een vraag als: “Hoe is het eigenlijk afgelopen met die vervelende collega?”, slaat in als een bom. Er zal een heel verhaal komen, en jij hoeft alleen maar te luisteren. Jij komt over als een geïnteresseerd mens en je gesprekspartner zal zich speciaal voelen. Wanneer je mensen vragen stelt hoef je zelf nauwelijks te praten, en krijg je alle voordelen van menselijk contact.

Gewoon vragen en actief luisteren. Mensen zullen je aardiger vinden en zijn graag bij je in de buurt. En dat helpt enorm je verlegenheid te verminderen!

  1. Voel je niet minder dan een ander

Onthoud: ieder mens is gelijk. Je kunt verlegen zijn omdat je gesprekspartner in een nieuwe, luxe auto rijdt en jij in een oud barrel. Je kunt je al snel minder dan hem gaan voelen, omdat hij meer uitstraalt of meer heeft bereikt. Merk dit bij jezelf op en hou het tegen. Jij bent jezelf en daar hoef je je niet voor te schamen.

Wees eerlijk en wees jezelf. Besef dat de ander ook gewoon een mens is, en zelf ook onzekerheden kent. Jij hebt jouw leven en hij het zijne. Dus verontschuldig je niet voor jouw barrel, probeer het niet goed te praten. Wees zeker van je zaak en heb vertrouwen in jezelf!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.