heerlijk alleen zijn
11 February 2018

Verlaten door partner: 10 dingen die er met je gebeuren

Opeens breekt het moment aan waarvan je in geen miljoen jaar had gedacht dat het jou zou overkomen: je partner meldt dat hij of zij wil scheiden. Vreselijk. Je hele wereld stort in en je weet je geen raad. Onbegrip, machteloosheid, verdriet en boosheid strijden om voorrang. Het hoort er helaas allemaal bij. Je bent niet alleen in shock, je bent ook in rouw. Daarom zijn onderstaande dingen de normaalste zaak van de wereld in deze moeilijke fase van je leven.

 1. In huilen uitbarsten op de gekste momenten van de dag
 2. Je jezelf er telkens aan moet herinneren dat er geen ‘wij’ meer is, enkel ik
 3. Je na de verhuizing zomaar de verkeerde afslag neemt en automatisch naar je oude huis rijdt
 4. Kilo’s afvallen en geen hap door je keel kunnen krijgen
 5. De gedachte ‘wat heb ik gemist’ als een mantra door je hoofd blijft malen
 6. Dringend behoefte hebt aan een time-out omdat scheiden je allemaal veel te snel gaat
 7. Probeert koste wat het kost je groot en sterk te houden voor de kinderen
 8. Wanneer je naar je (bijna) ex partner kijkt een vreemde voor je ziet
 9. Het gevoel hebt dat je leven de laatste maanden, jaren een leugen is geweest
 10. Je oprecht geen idee hebt hoe je verder moet zonder hem/haar.

Rouwproces

Scheiden is rouwen, zeker wanneer jij eigenlijk helemaal niet wilt scheiden! Dan is dit rouwproces extra zwaar. Het gevoel continue achter de feiten aan te lopen is heel vervelend. Wanneer jouw ex-partner ruim de tijd heeft genomen om tot deze beslissing te komen zonder zijn/haar onvrede aan jou kenbaar te maken dan heb je op emotioneel gebied een hele inhaalslag te maken. Dit maakt ook dat het praktische scheidingsproces (mediator, advocaat) moeizamer kan verlopen. Hoe je zonder al te gek veel kleerscheuren door deze rottijd heen komt? Een paar suggesties::

1# Neem je tijd

Klinkt gek, maar omdat je in een rollercoaster van emoties terecht bent gekomen kan het zijn dat je beslissingen neemt waar je spijt van gaat krijgen. Laat je niet overdonderen en overrompelen met allerlei afspraken en voorstellen die behoorlijke consequenties hebben. Het kan wel zijn dat je ex nu hij/zij eruit is als een malle tempo wil maken en die scheiding erdoor wil hebben: jammer dan. Jij bent er ook nog en je hebt het volste recht om wat meer tijd te nemen als je dat nodig hebt.

2# Laat je informeren

Het kan nooit kwaad om je licht op te steken bij anderen die jammer genoeg in hetzelfde schuitje hebben gezeten. Deze ervaringsdeskundigen kennen (helaas) het klappen van de zweep en kunnen jou behoeden voor het maken van dezelfde fouten. Kies voor het praktisch afwikkelen van de echtscheiding voor een professional die gespecialiseerd is in familierecht. Dit kan een advocaat zijn maar ook een mediator die jurist is. Kennis van de actuele wetgeving is een must zeker wanneer er ook nog kinderen bij betrokken zijn. Controleer of deze advocaat/mediator is aangesloten bij het Vfas. Niks zo vervelend wanneer je een jaar na je scheiding tot de ontdekking komt dat (in tegenstelling wat je dacht) er zaken niet goed, netjes of naar eerlijkheid zijn afgehandeld. Hoe verdrietig je ook bent, laat je (voordat je ergens je handtekening onder zet) goed informeren.

3# Praat erover

Het kan zijn dat je naast gevoelens van boosheid en verdriet ook last hebt van schaamte. Want waarom heb jij niet gezien dat je ex al een hele tijd een ander had? Jou voorloog, je verwaarloosde? Waar zat jij met je hoofd en hart? Hoe kun je zo stom zijn? Als jij zo over jezelf denkt, wat zullen anderen dan wel niet van jou denken? Niet zo vreemd dat heel wat mensen niet over de echte oorzaak met hun vrienden en kennissen willen praten. Begrijpelijk, maar toch is het goed om in elk geval iemand in vertrouwen te nemen. Het liefst iemand die niet zo ‘oordelend’ is en goed kan luisteren. Waar je bij kunt uithuilen en uitrazen zonder dat die ander jou gek vindt. Heb je niet zo iemand in je familie of vriendenkring? Schroom dan niet om naar je huisarts te gaan en een verwijzing naar een maatschappelijk werker of psycholoog te vragen. Een scheiding is een ingrijpende en heftige gebeurtenis in je leven. Het bezorgt een wond die je met zorg moet behandelen om weer te kunnen helen.

Delen:
Facebook Twitter Icon

1 reacties

 1. Een mediator, aangesloten bij de MFN, is ook een goed e partij om je scheiding mee te regelen. Niet alleen de juridische kant dient belicht te worden maar ook de financiële kant. Daarnaast moet er aandacht zijn voor de emotionele kant. Het belangrijkste is dat je beide een goed gevoel heb bij degene die je bij deze scheiding helpt.

  Elma Schouten | 22-02-2018
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Singles met liefdesverdriet in lockdown

Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie