heerlijk alleen zijn

Verlaten door partner: 10 dingen die er met je gebeuren

Opeens breekt het moment aan waarvan je in geen miljoen jaar had gedacht dat het jou zou overkomen: je partner meldt dat hij of zij wil scheiden. Vreselijk. Je hele wereld stort in en je weet je geen raad. Onbegrip, machteloosheid, verdriet en boosheid strijden om voorrang. Het hoort er helaas allemaal bij. Je bent niet alleen in shock, je bent ook in rouw. Daarom zijn onderstaande dingen de normaalste zaak van de wereld in deze moeilijke fase van je leven.

  1. In huilen uitbarsten op de gekste momenten van de dag
  2. Je jezelf er telkens aan moet herinneren dat er geen ‘wij’ meer is, enkel ik
  3. Je na de verhuizing zomaar de verkeerde afslag neemt en automatisch naar je oude huis rijdt
  4. Kilo’s afvallen en geen hap door je keel kunnen krijgen
  5. De gedachte ‘wat heb ik gemist’ als een mantra door je hoofd blijft malen
  6. Dringend behoefte hebt aan een time-out omdat scheiden je allemaal veel te snel gaat
  7. Probeert koste wat het kost je groot en sterk te houden voor de kinderen
  8. Wanneer je naar je (bijna) ex partner kijkt een vreemde voor je ziet
  9. Het gevoel hebt dat je leven de laatste maanden, jaren een leugen is geweest
  10. Je oprecht geen idee hebt hoe je verder moet zonder hem/haar.

Rouwproces

Scheiden is rouwen, zeker wanneer jij eigenlijk helemaal niet wilt scheiden! Dan is dit rouwproces extra zwaar. Het gevoel continue achter de feiten aan te lopen is heel vervelend. Wanneer jouw ex-partner ruim de tijd heeft genomen om tot deze beslissing te komen zonder zijn/haar onvrede aan jou kenbaar te maken dan heb je op emotioneel gebied een hele inhaalslag te maken. Dit maakt ook dat het praktische scheidingsproces (mediator, advocaat) moeizamer kan verlopen. Hoe je zonder al te gek veel kleerscheuren door deze rottijd heen komt? Een paar suggesties::

1# Neem je tijd

Klinkt gek, maar omdat je in een rollercoaster van emoties terecht bent gekomen kan het zijn dat je beslissingen neemt waar je spijt van gaat krijgen. Laat je niet overdonderen en overrompelen met allerlei afspraken en voorstellen die behoorlijke consequenties hebben. Het kan wel zijn dat je ex nu hij/zij eruit is als een malle tempo wil maken en die scheiding erdoor wil hebben: jammer dan. Jij bent er ook nog en je hebt het volste recht om wat meer tijd te nemen als je dat nodig hebt.

2# Laat je informeren

Het kan nooit kwaad om je licht op te steken bij anderen die jammer genoeg in hetzelfde schuitje hebben gezeten. Deze ervaringsdeskundigen kennen (helaas) het klappen van de zweep en kunnen jou behoeden voor het maken van dezelfde fouten. Kies voor het praktisch afwikkelen van de echtscheiding voor een professional die gespecialiseerd is in familierecht. Dit kan een advocaat zijn maar ook een mediator die jurist is. Kennis van de actuele wetgeving is een must zeker wanneer er ook nog kinderen bij betrokken zijn. Controleer of deze advocaat/mediator is aangesloten bij het Vfas. Niks zo vervelend wanneer je een jaar na je scheiding tot de ontdekking komt dat (in tegenstelling wat je dacht) er zaken niet goed, netjes of naar eerlijkheid zijn afgehandeld. Hoe verdrietig je ook bent, laat je (voordat je ergens je handtekening onder zet) goed informeren.

3# Praat erover

Het kan zijn dat je naast gevoelens van boosheid en verdriet ook last hebt van schaamte. Want waarom heb jij niet gezien dat je ex al een hele tijd een ander had? Jou voorloog, je verwaarloosde? Waar zat jij met je hoofd en hart? Hoe kun je zo stom zijn? Als jij zo over jezelf denkt, wat zullen anderen dan wel niet van jou denken? Niet zo vreemd dat heel wat mensen niet over de echte oorzaak met hun vrienden en kennissen willen praten. Begrijpelijk, maar toch is het goed om in elk geval iemand in vertrouwen te nemen. Het liefst iemand die niet zo ‘oordelend’ is en goed kan luisteren. Waar je bij kunt uithuilen en uitrazen zonder dat die ander jou gek vindt. Heb je niet zo iemand in je familie of vriendenkring? Schroom dan niet om naar je huisarts te gaan en een verwijzing naar een maatschappelijk werker of psycholoog te vragen. Een scheiding is een ingrijpende en heftige gebeurtenis in je leven. Het bezorgt een wond die je met zorg moet behandelen om weer te kunnen helen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.