vintage kleding londen

Verhipping van vintage ook zichtbaar in de mode

Bewust bezig met duurzaam leven? Dan koop je misschien ook wat minder vaak nieuwe kleding. Wist je dat tweedehands kleding ondanks onze groeiende welvaar hartstikke populair is? Zowel fysieke als online winkels die gebruikte kleding verkopen nemen toe. De oorzaak zit ‘m naast de economische groei in de ‘verhipping’.

United Wardrobe

Ze noemen zichzelf de Airbnb onder de kleding. United Wardrobe, de marktplaats voor kleding, schoenen en accessoires viert deze week haar vijfjarig jubileum. Inmiddels zijn er meer dan 3 miljoen mensen uit de Benelux en Frankrijk die hun kleding op het online platform kopen en verkopen.

Fuck Fast Fashion

„Het mooie is dat mensen vaak niet eens door hebben hoe goed ze bezig zijn”, lacht ondernemer Thijs Verheul (26) uit Utrecht. Samen met twee studiegenoten lanceerde hij vijf jaar geleden United Wardrobe met als slogan ‘Fuck Fast Fashion’. En zo denken meer mensen erover: inmiddels staan er miljoenen tweedehands item te koop.

Duurzaam

Want waar kopers en verkopers van duurzame kleding er in den beginne nog niet mochten wezen, staan vintagevondsten nu meer dan ooit op de kaart. Het aantal fysieke tweedehands kledingwinkels is de afgelopen tien jaar met meer dan dertig procent gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. En ook het aantal kringloopwinkels blijft groeien, blijkt uit cijfers van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 200.

Imagoverandering

Tien jaar geleden was je nog een geitenwollentype als je tweedehands kleding kocht, maar dat imago is inmiddels verandert, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. „De drempel om te zeggen dat je iets tweedehands hebt gekocht, is weg. En dat zorgt dat meer mensen die stap naar tweedehands maken.”

Parels

Naast het sociale niveau, speelt ook het individuele niveau een rol, vervolgt Wessels. „Als je één keer een trui voor 6,95 euro hebt gekocht, wil je weer neuzen door de rekken van de kringloopwinkel. Als je na drie bezoekjes opnieuw een leuke broek ziet voor een laag bedrag, raak je ‘verslaafd’. Je weet immers niet wat voor parel je de volgende keer weer zult vinden.”

Kledingmarktplaats

Het platform van Verheul en consorten is een snelgroeiend miljoenenbedrijf met inmiddels zestig werknemers. Naast Nederland is United Wardrobe ook actief in België, Frankrijk en Duitsland. En de jonge ondernemers hebben grootse plannen: over vijf jaar willen ze de grootste kledingmarktplaats ter wereld worden.

Bron: Metronieuws

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!