vergeven is keuze
15 August 2017

Vergeven is een keuze

Bij vergeven gaat het om je zelf en niet om de ander. We denken vaak dat vergeving om de ander gaat, terwijl er maar één iemand is die je hebt te vergeven en dat is jezelf. Ook binnen relaties zit er tussen mensen iets wat wringt, iets wat is voorgevallen en waarmee de een iets is aangedaan. Tenminste zo voelt het vaak. Vergeven is een keuze.

Voor vergeven is de ander overbodig

Wie heeft een situatie zover laten komen? Wie heeft het toegestaan? Wie is met de relatie doorgegaan ondanks alles wat er gebeurd is? Dat ben jij zelf. Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch de ander. Voor vergeven is de ander eigenlijk overbodig. Dit is in het kort de conclusie van David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl in &Magazine van BN DeStem van afgelopen weekend.

Met liefde keuze van ander bekijken

Vergeven is niet hetzelfde als instemmen. Door te vergeven, geef je niet met terugwerkende kracht toestemming voor het kwetsen. Je hoeft niet te zeggen dat de andere nergens schuld aan is. Je mag de schuld zo blijven zien, maar wanneer je met liefde naar de keuze van de ander kunt gaan kijken dan ben je op de goede weg. Vaak hebben mensen het niet eens door dat ze je kwetsen. Misschien konden ze zich op dat moment niet anders gedragen, of waren ze zo druk met zichzelf bezig dat ze niet in de gaten hadden wat ze deden.

Hoop op een beter verleden

“Vergeven is iets anders dan verzoenen, je hoeft het niet bij te leggen. Het is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt.” Dit zegt Marloes Blom voor Psychologie Magazine in het artikel Stappenplan: zo kun je iemand vergeven. Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden. Hoe doe je dat? Vergeven betekent het gebeurde minder persoonlijk nemen, pijn en boosheid laten varen en iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stellen voor jouw welzijn. Besef dat vergeven om jou draait, en niet om de dader, de ander die jou iets heeft aangedaan.

Vergeven is een keuze

“Het doel is dat jij je beter gaat voelen. Ook als je je niet met de dader verzoent of als hij niet erkent wat hij je heeft aangedaan, profiteer je nog steeds van de energie die vrijkomt door het loslaten van wrok. Vergeving moet een geschenk zijn, geen verplichting,” zegt Robert Enright, auteur van het boek Forgiveness is a choice.  “Als je het probeert af te dwingen, kom je onder druk te staan en kun je je misschien schuldig gaan voelen omdat het je niet lukt. Doe het in je eigen tempo.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

Verslaafd aan de liefde

In Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz lees je hoe we...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie