vergeven is keuze

Vergeven is een keuze

Bij vergeven gaat het om je zelf en niet om de ander. We denken vaak dat vergeving om de ander gaat, terwijl er maar één iemand is die je hebt te vergeven en dat is jezelf. Ook binnen relaties zit er tussen mensen iets wat wringt, iets wat is voorgevallen en waarmee de een iets is aangedaan. Tenminste zo voelt het vaak. Vergeven is een keuze.

Voor vergeven is de ander overbodig

Wie heeft een situatie zover laten komen? Wie heeft het toegestaan? Wie is met de relatie doorgegaan ondanks alles wat er gebeurd is? Dat ben jij zelf. Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch de ander. Voor vergeven is de ander eigenlijk overbodig. Dit is in het kort de conclusie van David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl in &Magazine van BN DeStem van afgelopen weekend.

Met liefde keuze van ander bekijken

Vergeven is niet hetzelfde als instemmen. Door te vergeven, geef je niet met terugwerkende kracht toestemming voor het kwetsen. Je hoeft niet te zeggen dat de andere nergens schuld aan is. Je mag de schuld zo blijven zien, maar wanneer je met liefde naar de keuze van de ander kunt gaan kijken dan ben je op de goede weg. Vaak hebben mensen het niet eens door dat ze je kwetsen. Misschien konden ze zich op dat moment niet anders gedragen, of waren ze zo druk met zichzelf bezig dat ze niet in de gaten hadden wat ze deden.

Hoop op een beter verleden

“Vergeven is iets anders dan verzoenen, je hoeft het niet bij te leggen. Het is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt.” Dit zegt Marloes Blom voor Psychologie Magazine in het artikel Stappenplan: zo kun je iemand vergeven. Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden. Hoe doe je dat? Vergeven betekent het gebeurde minder persoonlijk nemen, pijn en boosheid laten varen en iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stellen voor jouw welzijn. Besef dat vergeven om jou draait, en niet om de dader, de ander die jou iets heeft aangedaan.

Vergeven is een keuze

“Het doel is dat jij je beter gaat voelen. Ook als je je niet met de dader verzoent of als hij niet erkent wat hij je heeft aangedaan, profiteer je nog steeds van de energie die vrijkomt door het loslaten van wrok. Vergeving moet een geschenk zijn, geen verplichting,” zegt Robert Enright, auteur van het boek Forgiveness is a choice.  “Als je het probeert af te dwingen, kom je onder druk te staan en kun je je misschien schuldig gaan voelen omdat het je niet lukt. Doe het in je eigen tempo.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.