vergeetachtig

Vergeten hoe het zit met vergeetachtigheid?

Het geheugen is iets fascinerends. Zo kun je haarfijne herinneringen uit je kindertijd bovenhalen, terwijl je tegelijkertijd vergeten bent waar je zojuist je sleutels hebt neergelegd. Hoe zit het ook al weer met die verschillende types geheugens? Vergeten, dus een opfrisser.

Weetjes over vergeetachtigheid

Studies van neuro-, psycho- en biologen concluderen dat het normaal is iets te vergeten en dat dit zelfs vitaal is voor de werking van onze hersenen. Ontdek hier enkele vreemde weetjes over vergeetachtigheid.

1. Je loopt een kamer binnen en je bent vergeten wat je daar ook al weer ging doen.

Volgens onderzoekers is het deurgat de grote boosdoener.  “Binnen- en buitengaan via een deuropening doet dienst als een grens voor evenementen in het brein. Hierdoor ontstaan scheidingen in de activiteit en krijgen de hersenen de opdracht om voorgaande herinneringen op te bergen”, luidt de theorie.

Het bovenhalen van de gedachten die je in een andere ruimte had, is moeilijk omdat die ondertussen ‘gecompartimenteerd zijn’. Toch zouden deze grenzen ook hun nut hebben. Ze helpen ons namelijk bij het organiseren van een mentale tijdlijn.

2. Seks kan in zeldzame gevallen voor een zwart gat in je geheugen zorgen.

Dit fenomeen wordt ‘tijdelijke globale amnesie’ genoemd. Uit getuigenissen en onderzoek blijkt dat het geheugenprobleem kan lijden tot het vergeten van een volledige dag en gedurende enkele uren voor moeilijkheden kan zorgen bij het vormen van nieuwe herinneringen. De impact is gelukkig niet ernstig, maar de oorzaak blijft voorlopig onbekend.

3. Onderzoekers vermoeden dat we herinneringen van onze eerste 3 à 4 levensjaren doelbewust wissen.

Eerder werd gedacht dat we wel vroege herinneringen vormen, maar dat het gebrek aan taalkennis ervoor zorgt dat kinderen ze niet kunnen verwoorden, waardoor ze in de vergetelheid wegzinken. Een recente studie suggereert echter dat specifieke mechanismen de vroegste belevenissen wissen om plaats te maken voor groei en nieuwe cellen in het ontwikkelende brein.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!