datingfraude
19 April 2016

Verdriet om verlies

Rouw is een reactie op verlies. Het meest bekend is rouwen na het verlies van iemand die veel voor je betekende. Maar er zijn ook andere vormen van rouw. Denk aan het verlies van je baan, je huwelijk, je gezondheid, een vriendschap. Verlies is er in vele vormen en is altijd een pijnlijke levensgebeurtenis. In alle gevallen kan hieruit rouw ontstaan.

Verdriet om verlies of verandering

Naast genoemde verliezen, kun je ook positieve veranderingen als verlies ervaren. Denk aan je kinderen die zelfstandig worden en het huis uit gaan, dat jij stopt met werken, dat je met pensioen gaat of dat je vrijwillig gaat verhuizen naar een andere woonomgeving. Veranderen is verliezen wat je hebt, maar er wel iets nieuws voor terug krijgen. Het slingeren tussen herstel wat je wenst en het verlies wat je niet kunt loslaten. Herstel en verlies wisselen elkaar.

Bij verlies ga je veranderingen uit de weg. Het verlies laat je niet los en je wilt het liefst alles bij het oude laten. Je bent vooral bezig met je herinneringen, het gemis en het verlangen naar hoe het was.

Focus op herstel houdt in dat je door gaat met leven. Je pakt het nieuwe aan en geeft het op jouw manier vorm. Het verlies ga je uit de weg en je blik is gericht op de toekomst. Je bent op zoek naar je eigen identiteit en dat kan betekenen dat je nieuwe rollen of identiteiten aanneemt. Verandering is wat je wilt.

Erken je verlies

Door het verlies komt je leven en je omgeving in een nieuw perspectief te staan. En al ben je bij het rouwen geneigd het alleen te doen, de kracht zit hem in het delen. Praten, praten en nog eens praten over waar jij behoefte aan hebt, over wat jij kwijt wilt, over jouw pijn en wat het met je doet om zonder die ander verder te gaan. Erkenning geven aan je verlies geeft een opening om je opnieuw te verbinden in je nieuwe leven. Dan pas kan heling ontstaan.

Rouwproces voor iedereen anders

Feit is dat niet iedereen rouwt na een verlies. En als dat wel zo is, ga jij je eigen wijze van zelf ontdekken. Of dat direct na het verlies ontstaat of dat het mogelijk pas jaren later naar voren komt, is afhankelijk van wat je hebt meegemaakt in je leven, hoe je bent opgegroeid. Afhankelijk van wat jij over emoties hebt geleerd en hoe het verlies is ontstaan, maakt iedereen op zijn eigen manier het rouwproces door.

Troost van herinnering

Het is goed om te weten dat wat er met je gebeurt een normale, menselijke en natuurlijke reactie is na een ingrijpende levensgebeurtenis. Je leeft en het feit dat je reageert, betekent dat jij in staat bent om hier mee om te gaan. Het vraagt geduld en hulp van anderen. Het vreet energie en zorgt voor een periode waarin minder functioneren aan de orde is en je capaciteiten beperkt zijn. Rouwen is hard werken. Vaak ben je dapperder dan ooit te voren en sterker dan je voor mogelijk houdt. Het belangrijkste is dat ook al ben je gescheiden van wat je hebt verloren er altijd de troost van de herinnering is.

Wil je meer rouwverhalen en rouwtips ontvangen? Schrijf je in via website van Winny Bos en ontvang het gratis e-book.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Einde relatie bezongen door Amy Winehouse

We hebben allemaal zo onze eigen manier om om te gaan...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie