seks in de tent

Veilige seks op reis: 12 tips

Op reis is de kans op toevallige seksuele contacten veel groter dan thuis, zeker voor mensen die alleen of met enkele vrienden rondreizen.

Zelfs een éénmalig onveilig seksueel contact kan voldoende zijn om besmet te worden met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of infectie (SOI), zoals gonorroe, syfilis, chlamydia, hepatitis B of hiv. Internationale studies leren dat ongeveer 5 maar soms tot 50 procent van de internationale reizigers ‘occasioneel’ seksueel contact hebben. Gemiddeld gebruikt hierbij slechts 1 op de 8 correct een condoom.

Zo zit het met SOA’s:

SOA’s worden overgedragen door sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Een SOA kan niet worden overgedragen door uit het kopje van een ander te drinken, via een hoestbui, een insectenbeet of een vieze wc bril.

Tip 1. De beste voorzorgsmaatregel is natuurlijk geen seksuele contacten op reis hebben, tenzij met je vaste partner.

Tip 2. Pas op met drank en drugs: menig toevallig en onveilig seksueel contact heeft plaats onder invloed van alcohol of drugs.

Tip 3. Bij genitale of orale seks met een niet vaste of niet exclusieve partner is het gebruik van een condoom een absolute vereiste. Ook al ziet je vakantielief er gezond en fit uit, hij of zij kan altijd een soa hebben, zelfs zonder het te weten.

Tip 4. Neem altijd je eigen condooms mee, omwille van de minder goede kwaliteit van de lokaal aangeschafte condooms. Vooral buiten Europa is het niet gemakkelijk om condooms te vinden met een CE-label. Dit label garandeert dat een condoom betrouwbaar is. Let bij aankoop altijd op de uiterste vervaldatum.

Tip 5. Bewaar condooms op de juiste manier: liefst op een koele en donkere plek, niet in de zon of in uw portefeuille of handtas. Laat ze ook niet te lang in het handschoenkastje van de auto liggen. Bewaar condooms in het vliegtuig in de handbagage; de lage temperatuur in de laadruimte van een vliegtuig kan de condooms beschadigen.

Tip 6. Wanneer het condoom samen met een glijmiddel op waterbasis (bv. Gynintim® gel, KY®-gel) gebruikt wordt, is de kans op scheuren van het condoom veel kleiner.

Tip 7. Laat je vaccineren tegen hepatitis B en eventueel HPV. Doe dat zo mogelijk zes maanden voor u op reis vertrekt. De vaccinatie bestaat uit drie injecties die worden gespreid over zes maanden.

Tip 8. Zika is strikt gezien geen soa: het zikavirus wordt overgedragen door steken van bepaalde muggen. Maar er zijn gevallen gerapporteerd van seksuele overdracht tussen man en vrouw en tussen mannen. Ook via bloedtransfusie is besmetting mogelijk. Seksuele overdracht kan vermeden worden door het gebruik van een condoom.

Tip 9. Vermijd zo veel mogelijk injecties omdat de naalden altijd kunnen besmet zijn. Ook tatoeages, acupunctuur, doorprikken van oorlellen en andere piercings, scheermesjes, enzovoort kunnen een bron van besmetting zijn.

Tip 10. Als je in het buitenland een bloedtransfusie nodig hebt, loop je extra kans besmet te raken met bijvoorbeeld hiv of hepatitis B of C. In de meeste ontwikkelingslanden moet een bloedtransfusie vermeden worden. Een goede reisverzekering garandeert een snel transport van de benodigde middelen of zelfs van de patiënt op zeer korte termijn. Een minimumvoorzorg is het bekend zijn van de bloedgroep van alle medereizigers (bloedgroepkaartje op zak).

Tip 11. Heb je tijdens je vakantie onbeschermde seks gehad? Laat u dan bij thuiskomst testen door uw huisarts op soa en hiv, ook als u (nog) geen klachten hebt. Sommige soa’s geven nauwelijks klachten. U kunt dus besmet zijn met een soa zonder dat je dat merkt.

Wanneer een soa test?

Als je onveilig seksueel contact hebt gehad, moet je minimaal één week wachten met een soa-test. Na die week is het pas zinvol om je te laten testen. Heb je klachten, ga dan direct naar een arts. Een hiv-test is pas drie maanden na onveilige seks zinvol. Het duurt drie maanden voordat er antistoffen tegen hiv in je bloed zijn aangemaakt en de arts kan bepalen of je seropositief bent.

Het kan enkele dagen duren voor de uitslag van een onderzoek bekend is. In afwachting van dat resultaat en wanneer blijkt dat je een soa hebt opgelopen, moet je veilig vrijen (met condoom). Indien je een soa hebt, moeten al je seksuele partners zich laten onderzoeken en zo nodig behandelen. Een soa gaat niet vanzelf over.

Tip 12. Zwangeren en koppels met een zwangerschapswens die in een gebied zijn geweest waar een zika-uitbraak is, kunnen zich laten testen. Indien je ziek bent (of geweest bent) gebeurt dit het best zo snel mogelijk. Indien je geen klachten heeft gehad, is het beste moment om te testen 3 weken na terugkeer. Contacteer je arts, een afdeling infectieziekten of een reiskliniek voor meer informatie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.