Ook op vakantie kunnen we niet zonder internet. Een restaurant zoeken, kijken of de zon blijft schijnen of Skypen.  Maar het gebruik van wifi op de camping of in hotel is niet zonder risico’s. Dus veilig WiFi op vakantie, hoe doe je dat?

Camping-wifi veilig?

Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken (waarmee eerder verbinding is geweest). Heb je ooit verbinding gemaakt met het netwerk ‘camping-wifi’, dan zal je laptop ook op andere locaties naar dit netwerk zoeken om automatisch verbinding te maken.

Internetcrimineel heeft volledige controle

Internetcriminelen misbruiken dit mechanisme. Met behulp van speciale apparatuur vangen zij signalen op van apparaten die zoeken naar bekende wifi-netwerken. Wanneer het een zoeksignaal betreft naar een open wifi-netwerk (zonder wachtwoord), zal de internetcrimineel zich voordoen als het desbetreffende netwerk. Je laptop maakt dan automatisch verbinding en denkt verbonden te zijn met het bekende wifi-netwerk, terwijl er in werkelijkheid verbinding is met het netwerk van de internetcrimineel. Vanaf dat moment fungeert het vervalste wifi-netwerk als een doorgeefluik tussen je computer en het internet; de internetcrimineel heeft de volledige controle over je internetverbinding. De internetcrimineel kan nu het berichtenverkeer tussen je computer en het internet lezen en aanpassen.

Wachtwoorden zijn zichtbaar

Concreet betekent dit dat hij  je wachtwoorden kan zien. Aangezien veel mensen voor verschillende sites dezelfde wachtwoorden gebruiken, kunnen de gevolgen enorm zijn. Dit geldt normaliter niet voor beveiligd verkeer, te herkennen aan het ‘slotje’ in je browser. Echter, de speciale apparatuur van criminelen forceert je browser tot het opzetten van een onbeveiligde verbinding, waardoor vertrouwelijke gegevens misbruikt kunnen worden.

Bank niet langer verantwoordelijk

Weet dat de verantwoordelijkheid voor veilig internetten in toenemende mate verschuift naar onszelf. Banken hebben zelfs regels opgesteld voor veilig internetbankieren. Eén van deze regels luidt dat je zelf voor een goede beveiliging van je apparatuur, die je gebruikt voor je bankzaken, moet zorgen. Hou jij je niet aan de regels en word je slachtoffer van misbruik, dan wordt de schade waarschijnlijk niet door je bank vergoed.

9 tips voor veilig internetten op vakantie

Wanneer je dit bovenstaande gelezen hebt, snap je dat er werk aan de winkel is. De veiligheid ligt voor een groot deel in jouw handen.

1. Geen open wifi-netwerk 

Maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord.

2. Pas op met persoonlijke gegevens 

Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.

3.Slotje zegt niet alles 

Ook een verbinding met ‘het slotje’ is niet altijd te vertrouwen.

4. Zet Wifi uit 

Gebruik je geen wifi, zet deze dan uit op je apparaat.

5. Doe niets automatisch 

Verbind niet automatisch met ‘bekende netwerken’.

6. Vertrouwelijk alleen via 3G of 4G 

Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding.

7. Beveiligde verbindingen Gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om ‘in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken’.

8. Variatie in wachtwoord

Overal het zelfde wachtwoord dat is makkelijk tegen het vergeten. Het is echt een stuk veiliger wanneer je varieert met je wachtwoord-gebruik.

9. Eigen Wifi met eigen Mifi

Creëer je eigen Wifi-netwerk met mifi-apparaat.

Met Mifi veilig en voordelig internet

Wil je de zekerheid van voordelig en veilig internet? Overweeg dan een zogenoemde mifi-apparaatje: zo’n kastje werkt als een mobiele router, waardoor je je eigen wifi-netwerk kunt opzetten onderweg. Je stopt er een (lokaal) simkaartje in en je kunt erop inloggen met maximaal 10 apparaten. Heb je meer Mifi nodig voor als je veel foto’s maakt op vakantie, die je meteen wilt doorsturen, dan kun je van te voren extra Mifi inkopen. Werkt goed.

Nog meer goede vakantie tips? Kijk dan op de site van de ANWB.