praten wel, luisteren niet

Veel praten maar niet luisteren

Er van uit gaan dat jij in een relatie weet wat jouw wederhelft ergens van vindt, is een grote vergissing. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer partners bij elkaar bij, hoe minder goed ze elkaar kennen.  Elkaar kennen of voorspelbare reacties verwarren met andermans gedachten denken te weten, is duidelijk anders. Luister beter naar elkaar.

Kwestie van aandacht

Elkaar kennen is geen kwestie van tijd, maar van aandacht. Mooi gezegd, vind ik, een tegeltje waardig. Stellen checken minder vaak elkaars gedachten en gaan ervan uit dat ze hun partner door en door kennen. Door te doen dat jij zelfs beter weet dan je partner wat er gedacht wordt, daar wordt de sfeer niet gezelliger van.

Zelfde woord met andere betekenis

Het is ook zo dat ook al gebruik je allebei dezelfde woorden, dat het voor twee personen iets heel anders betekent of is gaan betekenen gedurende de jaren. Onbevooroordeeld luisteren en doorvragen werkt beter dan er maar vanuit gaan dat je hetzelfde bedoelt. Woorden als liefhebben, houden van, eerlijk zijn, serieus genomen worden, kunnen op meerdere manieren “vertaald” worden.

Om de hete brei heen draaien

Misverstanden ontstaan vaak door vage manier van praten. Door om de hete brei heen te draaien, weet de ander niet precies wat jij nu bedoelt of wat jij van die ander verwacht. Meeste luisteraars verliezen hun aandacht als je niet tot de kern komt. Irritatie neemt toe. Bedenk dus eerst voordat jij je partner gaat verwijten niet te luisteren, wat jij precies wilt gaan zeggen. Wat is deze keer de kern van je boodschap.

Confrontatie aan gaan

Confrontaties zijn soms nodig om uit te praten wat je stoort aan je partner. Je kunt er voor kiezen die niet aan te gaan. Het vertrouwen in elkaar en de intimiteit tussen jullie zal op den duur verdwijnen. Als ruzies een gewoonte zijn en in hevigheid alleen maar toenemen, dan voorspelt dat niet veel goed. Wanneer er basis van gelijkwaardigheid in een relatie zit, dan moet het lukken om af en toe elkaar te zeggen wat je niet prettig vindt aan de ander. Blijf communiceren met respect voor elkaars inzicht en gevoelens.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.