praten wel, luisteren niet
20 June 2017

Veel praten maar niet luisteren

Er van uit gaan dat jij in een relatie weet wat jouw wederhelft ergens van vindt, is een grote vergissing. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer partners bij elkaar bij, hoe minder goed ze elkaar kennen.  Elkaar kennen of voorspelbare reacties verwarren met andermans gedachten denken te weten, is duidelijk anders. Luister beter naar elkaar.

Kwestie van aandacht

Elkaar kennen is geen kwestie van tijd, maar van aandacht. Mooi gezegd, vind ik, een tegeltje waardig. Stellen checken minder vaak elkaars gedachten en gaan ervan uit dat ze hun partner door en door kennen. Door te doen dat jij zelfs beter weet dan je partner wat er gedacht wordt, daar wordt de sfeer niet gezelliger van.

Zelfde woord met andere betekenis

Het is ook zo dat ook al gebruik je allebei dezelfde woorden, dat het voor twee personen iets heel anders betekent of is gaan betekenen gedurende de jaren. Onbevooroordeeld luisteren en doorvragen werkt beter dan er maar vanuit gaan dat je hetzelfde bedoelt. Woorden als liefhebben, houden van, eerlijk zijn, serieus genomen worden, kunnen op meerdere manieren “vertaald” worden.

Om de hete brei heen draaien

Misverstanden ontstaan vaak door vage manier van praten. Door om de hete brei heen te draaien, weet de ander niet precies wat jij nu bedoelt of wat jij van die ander verwacht. Meeste luisteraars verliezen hun aandacht als je niet tot de kern komt. Irritatie neemt toe. Bedenk dus eerst voordat jij je partner gaat verwijten niet te luisteren, wat jij precies wilt gaan zeggen. Wat is deze keer de kern van je boodschap.

Confrontatie aan gaan

Confrontaties zijn soms nodig om uit te praten wat je stoort aan je partner. Je kunt er voor kiezen die niet aan te gaan. Het vertrouwen in elkaar en de intimiteit tussen jullie zal op den duur verdwijnen. Als ruzies een gewoonte zijn en in hevigheid alleen maar toenemen, dan voorspelt dat niet veel goed. Wanneer er basis van gelijkwaardigheid in een relatie zit, dan moet het lukken om af en toe elkaar te zeggen wat je niet prettig vindt aan de ander. Blijf communiceren met respect voor elkaars inzicht en gevoelens.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

De beste keus voor een eerste date

Je bent al een tijd met iemand aan het praten, mailen,...

Relatie van je vriendin voorbij? Zo help je haar door een lastige tijd heen

Als je zelf ook een relatiebreuk hebt meegemaakt dan weet je...

Een op twaalf Nederlanders ongelukkig in relatie

Maar liefst acht procent van de Nederlanders is ontevreden over hun...

Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van een scheiding

Is scheiden hot hip & happening? Er worden tegenwoordig zelfs heuse...

Daten met introverte mensen: tips

Wat moet je onthouden als je een relatie hebt met iemand...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

advertentie