Afgelopen week was er in het nieuws te lezen dat veelvuldig op vakantie gaan heel erg ongezond voor je is. Heel opmerkelijk omdat de meeste mensen die graag reizen dit waarschijnlijk niet zo ervaren. Dus, hoe zit dat nou precies?

Vakantie volgens wetenschappers ongezond

Je kijkt er zo naar uit: die tropische zomervakantie. Je stippelt elk bezoekje minutieus uit, hebt je koffer al drie weken vooraf gemaakt en staat te trappelen om de hete zuiderse zandkorrels tussen je tenen te voelen woelen. Meteen daarna neem je opnieuw je koffer voor een weekendje kust, gevolgd door een citytripje en een autoreisje naar een land in de buurt. Weekendjes weg rijgen zich aan elkaar en jij denkt dat die tripjes je meer gaat doen ontspannen. Vakantie nemen is een gelukzalig moment volgens sommigen, maar volgens wetenschappers is het eigenlijk erg ongezond.

Reizen goed voor je imago

‘Mobiliteit is onderdeel van onze identiteit geworden. Dat begint op steeds jongere leeftijd. Kijk maar op sociale media waar mensen pronken met hun reizen alsof het trofeeën zijn. Hoe verder, exotischer en woester, des te beter voor je imago’, steekt Scott Cohen van de Universiteit van Surrey van wal. Maar in de praktijk is dat reizen een stuk ongezonder dan we denken. We plaatsen ons lichaam onder enorme stress: dat begint al bij de voorbereidingen, daarna bij de ellenlange wachtrijen en gewoon de stress van het onbekende. Eenmaal we thuis komen hebben we een boel achterstallig werk, waardoor we nog een schepje bovenop de al aanwezige stress doen. Uit een onderzoek van de verzekeringsbranche blijkt zo maar even dat mensen die vaak op zakenreis moesten, drie keer meer beroep deden op psychologische bijstand dan zij die gewoon een kantoorbaan hadden.

Kortstondige contacten

‘Reizen betekent nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten. Maar het zijn vaak kortstondige contacten. Ze gaan ten koste van diepgaandere relaties en persoonlijk contact met vrouw of man en kinderen en sociale activiteiten in de leefomgeving. Met als gevolg een gevoel van vervreemding. Herhaalde jetlags, opgeteld bij lange werkdagen en de stress die bij het reizen nu eenmaal komt kijken, worden in verschillende onderzoeken in verband gebracht met gevoelens van uitputting, chronische vermoeidheid en verminderd cognitief functioneren’, aldus Cohen.

Leven ontwrichten

‘Buitensporig veel reizen kan het leven helemaal ontwrichten. Eenmaal terug thuis kunnen mensen zich maar moeilijk aanpassen. De band met oude vrienden is verslapt. Ze hebben zich vereenzelvigd met de normen en waarden van de reisgemeenschap, ook als je niet op zakenreis gaat maar bijvoorbeeld gaat backpacken of een luilekkervakantie van geruime tijd neemt. Mensen zijn dan op zoek naar iets, maar blijken dat onderweg te zijn kwijtgeraakt. Ze voelen zich vaak verloren.’

‘Vliegen wordt zo goedkoop dat je heel goed een weekendje over de grens kan gaan shoppen. Of elke maand een week in een ander land kunt werken. Maar gezond is dat niet.’

Ben jij het ermee eens of hem je hier ervaring mee? Vertel het ons!