morning after pil

Veel geweld tegen Nederlandse sekswerkers

Sekswerkers in Nederland ervaren onacceptabel veel geweld, stigma en discriminatie. 97% van de sekswerkers in Nederland maakte in het afgelopen jaar geweld mee. De huidige wet- en regelgeving beschermen sekswerkers niet. Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en PROUD, de belangenvereniging voor en door sekswerkers.  Ondersteunende wetgeving is nodig om de veiligheid van sekswerkers te verbeteren , zo stelt het rapport.

Deze oproep en de resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd tijdens een conferentie, in samenwerking met het Institute for Societal Resilience van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met sekswerkers, zorgprofessionals en beleidsmakers worden er acties geformuleerd om geweld tegen sekswerkers te verminderen en zo de gezondheid en veiligheid van sekswerkers te verbeteren.

Dag in dag uit zijn er weer een paar voorbijgangers die om je lachen… Ja, zo’n opmerking van ‘Daar heb je weer zo’n vieze hoer’.

‘Kijk die dan, die moet mij betalen, die is zo lelijk…’ Dat zijn wel dingen die je moet aanhoren.

Geweld

Emotioneel geweld komt bijna altijd voor;  93% van de sekswerkers heeft last van ongewenste vragen, vernederingen, privacy schending, stalken.  Ruim driekwart, 78%,  ervaart seksueel geweld; van intimidatie, ongewenste seksuele diensten tot aanranding en verkrachting. Fysiek geweld, van aan de haren trekken tot slaan en schoppen en zware mishandeling, komt voor bij 60% van de sekswerkers.  Financieel economisch geweld, zoals diefstal, afpersing, uitbuiting of zelfs het weigeren van het openen van een zakelijke bankrekening, is aan de orde bij meer dan de helft van de sekswerkers, 58%.

Discriminatie

Sekswerk is legaal in Nederland, mits er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per gemeente. Sekswerkers hebben in de meeste gemeenten een vergunning nodig om te kunnen werken, maar de praktijk wijst uit dat ze die bijna nooit krijgen. Sekswerkers die werken buiten het vergunde circuit  lopen significant meer risico op geweld. Massagesalons en hotelkamers zijn het meest onveilig. Werken in een privéhuis of achter het raam is juist veiliger.

Schokkend genoeg deed 79% van de sekswerkers nooit aangifte van geweld bij de politie in het afgelopen jaar, uit angst voor discriminatie, juridische stappen, privacy schending en woninguitzetting.

“Ze gingen nog bediscussiëren of het wel echt aanranding kon zijn, omdat ik prostituee ben.”

Arbeidsrecht erkennen

De Nederlandse wetgeving en het beleid rond sekswerk zijn niet gericht op het beschermen van sekswerkers, concluderen de onderzoekers, maar hebben juist nadelige gevolgen voor hun veiligheid. Zij bevelen aan om in het prostitutiebeleid de sekswerkers zelf centraal te stellen en sekswerk te decriminaliseren.  De enige manier om het geweld te verminderen is de drempel om aangifte te doen te verlagen en het arbeidsrecht van sekswerkers te erkennen.

Flexibel

In totaal deden meer dan 300 sekswerkers mee aan het landelijk onderzoek. Ze werken verspreid over het hele land, op verschillende werkplekken en zijn divers wat betreft gender, leeftijd, werkervaring en achtergrond.  De ondervraagde sekswerkers doen het werk om geld te verdienen en omdat ze het leuk vinden of vanwege de flexibiliteit. Het grootste deel van hen is meer dan de helft van de tijd tevreden over zijn of haar baan.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!