Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
morning after pil
9 juli 2018

Veel geweld tegen Nederlandse sekswerkers

Sekswerkers in Nederland ervaren onacceptabel veel geweld, stigma en discriminatie. 97% van de sekswerkers in Nederland maakte in het afgelopen jaar geweld mee. De huidige wet- en regelgeving beschermen sekswerkers niet. Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en PROUD, de belangenvereniging voor en door sekswerkers.  Ondersteunende wetgeving is nodig om de veiligheid van sekswerkers te verbeteren , zo stelt het rapport.

Deze oproep en de resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd tijdens een conferentie, in samenwerking met het Institute for Societal Resilience van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met sekswerkers, zorgprofessionals en beleidsmakers worden er acties geformuleerd om geweld tegen sekswerkers te verminderen en zo de gezondheid en veiligheid van sekswerkers te verbeteren.

Dag in dag uit zijn er weer een paar voorbijgangers die om je lachen… Ja, zo’n opmerking van ‘Daar heb je weer zo’n vieze hoer’.

‘Kijk die dan, die moet mij betalen, die is zo lelijk…’ Dat zijn wel dingen die je moet aanhoren.

Geweld

Emotioneel geweld komt bijna altijd voor;  93% van de sekswerkers heeft last van ongewenste vragen, vernederingen, privacy schending, stalken.  Ruim driekwart, 78%,  ervaart seksueel geweld; van intimidatie, ongewenste seksuele diensten tot aanranding en verkrachting. Fysiek geweld, van aan de haren trekken tot slaan en schoppen en zware mishandeling, komt voor bij 60% van de sekswerkers.  Financieel economisch geweld, zoals diefstal, afpersing, uitbuiting of zelfs het weigeren van het openen van een zakelijke bankrekening, is aan de orde bij meer dan de helft van de sekswerkers, 58%.

Discriminatie

Sekswerk is legaal in Nederland, mits er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per gemeente. Sekswerkers hebben in de meeste gemeenten een vergunning nodig om te kunnen werken, maar de praktijk wijst uit dat ze die bijna nooit krijgen. Sekswerkers die werken buiten het vergunde circuit  lopen significant meer risico op geweld. Massagesalons en hotelkamers zijn het meest onveilig. Werken in een privéhuis of achter het raam is juist veiliger.

Schokkend genoeg deed 79% van de sekswerkers nooit aangifte van geweld bij de politie in het afgelopen jaar, uit angst voor discriminatie, juridische stappen, privacy schending en woninguitzetting.

“Ze gingen nog bediscussiëren of het wel echt aanranding kon zijn, omdat ik prostituee ben.”

Arbeidsrecht erkennen

De Nederlandse wetgeving en het beleid rond sekswerk zijn niet gericht op het beschermen van sekswerkers, concluderen de onderzoekers, maar hebben juist nadelige gevolgen voor hun veiligheid. Zij bevelen aan om in het prostitutiebeleid de sekswerkers zelf centraal te stellen en sekswerk te decriminaliseren.  De enige manier om het geweld te verminderen is de drempel om aangifte te doen te verlagen en het arbeidsrecht van sekswerkers te erkennen.

Flexibel

In totaal deden meer dan 300 sekswerkers mee aan het landelijk onderzoek. Ze werken verspreid over het hele land, op verschillende werkplekken en zijn divers wat betreft gender, leeftijd, werkervaring en achtergrond.  De ondervraagde sekswerkers doen het werk om geld te verdienen en omdat ze het leuk vinden of vanwege de flexibiliteit. Het grootste deel van hen is meer dan de helft van de tijd tevreden over zijn of haar baan.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Nieuw in NL: Body Wrap luxe shapewear met kant

gerelateerde artikelen

Jongeren navigeren tussen sociale normen en seksuele verlangens

Hoe jongeren omgaan met seksualiteit en welke keuzes ze maken, wordt...

Landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag gestart

In oktober is het precies een jaar geleden dat de #MeToo-beweging...

Huiselijk geweld wordt door 3 op de 10 Nederlanders acceptabel gevonden

Ben jij van mening dat geweld tegen je partner nooit en...

Göteborg organiseert eerste ‘mannenvrij’ festival

Of je er nu warm voor loopt is maar de vraag...

Weet wie je date: pas op voor afpersing via datingapp

Dat lang niet iedereen die je ontmoet via een datingapp te...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

Direct Wonen Huren