Vechtscheiding valt niet te voorkomen

“Er wordt beleid gevoerd vanuit de illusie dat iedereen in staat en bereid is tot redelijk overleg en het vermogen heeft om de belangen van de anderen voorop te stellen of gelijk te wegen. Veel mensen missen echter die emotionele vaardigheden. Hoeveel water de partner van zo iemand ook bij de wijn doet, er zal altijd een gevecht ontstaan.” Een vechtscheiding valt niet door een oudercursus te voorkomen, maar deze acties van werkgevers, overheid en verzekeraars verkleinen de impact voor ouders en kinderen.

Gebrek aan emotionele vaardigheden

Vorige week overhandigde Andre Rouvoet het advies ”Scheiden zonder Schade” aan de ministers Dekker en De Jonge (VWS) bij het congres ”Scheiden zonder Schade” in Den Haag. In reactie op berichten in de media over dit advies stelt Caroline Franssen van de Relatie Academie het volgende: ”De overheid sluit al heel lang de ogen voor de psychiatrische problematiek die ten grondslag ligt aan veel vechtscheidingen” . “Er wordt beleid gevoerd vanuit de illusie dat iedereen in staat en bereid is tot redelijk overleg en het vermogen heeft om de belangen van de anderen voorop te stellen of gelijk te wegen. Veel mensen missen echter die emotionele vaardigheden. Hoeveel water de partner van zo iemand ook bij de wijn doet, er zal altijd een gevecht ontstaan.”

Oorzaak vechtscheidingen

“Onder vechtscheidingen liggen grote emotionele problemen verscholen. Vaak is er sprake van persoonlijkheidsstoornissen zoals narcisme of borderline, waarbij mensen een verminderde empathie en een verminderde gewetensfunctie hebben. Het heeft dus geen enkele zin om die mensen aan te spreken op hun moraal, zoals nu gebeurt in de campagnes rond het voorkomen van vechtscheidingen. Iemand met een verminderde gewetensfunctie zal zich niet anders gaan gedragen als hij op zijn geweten wordt aangesproken. Het is nodig dat de overheid veel meer bescherming biedt aan ouders en kinderen, bijvoorbeeld door te zorgen dat opgelegde omgangsregelingen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Ouders in vechtscheidingen staan op dit moment machteloos als hun partner weigert om hen de kinderen te laten zien.”

Oudercursus

Dat de minister aanstaande ouders een cursus wil aanbieden voor zij een kind krijgen, is een goed idee. Er is in Nederland op de scholen te weinig aandacht voor het leren van de sociale vaardigheden die mannen en vrouwen nodig hebben om een goede relatie te kunnen vormgeven. Goed ouderschap begint bij een gelijkwaardige relatie waarin beide partners rekening met elkaar houden en elkaar ondersteunen. Naast voorlichting over opvoeding (en liefst ook oefenen met kinderen door op te passen en dergelijke) kan zo’n cursus mensen handvatten geven voor goede onderlinge communicatie.

Voorkom vechthuwelijken

De cursus zal echter hooguit vechthuwelijken kunnen voorkomen, als mensen er tijdens de cursus hun relatie verbreken wanneer ze er achter komen dat hun partner niet in staat is tot een stabiele, gelijkwaardige relatie. Omdat mensen zich totaal anders kunnen voordoen dan ze zijn en gewenst gedrag kunnen laten zien, blijkt de ware aard van degene waarmee je een relatie aangaat, echter niet tijdens zo’n cursus maar pas nadat de kinderen geboren zijn. Dan blijkt dat de echtgeno(o)te de partner en kinderen onvoldoende kan steunen (zoals bij ernstige narcistische trekken) of niet in staat is aan kinderen een emotioneel stabiele basis te bieden (zoals bij ernstige borderline-trekken).

Actie van zorgverzekeraars nodig

Als het gaat om preventie van vechtscheidingen, ligt het voor de hand dat de minister ervoor pleit dat relatietherapie weer wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Scheidende ouders die wel in staat zijn tot gedragsverandering kunnen dan in therapie hun relatie herstellen of leren om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan. Als ouders tijdens de intense emotionele processen van de scheiding ondersteuning krijgen, kunnen ze die beter doorstaan en daardoor meer steun bieden aan de kinderen die betrokken zijn bij scheiding.

Actie van de overheid nodig

Rouvoet heeft gelijk dat mensen in een vechtscheiding veel meer hulp nodig hebben dan op dit moment wordt geboden. Er is in het algemeen veel te weinig kennis van het manipulatief gedrag van mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Hulpverleners, Raad voor de Kinderbescherming, advocaten en rechters nemen daarom vaak niet de juiste persoon in bescherming. Op dat punt heeft de overheid zelf nog veel werk te doen. Erkennen dat met bepaalde mensen overleg niet mogelijk is en er duidelijke afspraken moeten komen waar de overheid ook bij helpt om die afspraken uit te voeren. Ook is het nodig dat er veel vaker wordt aangestuurd op begeleide omgang en dat daar meer faciliteiten voor komen.

Oplossen relatieproblemen

Zo vermindert de werkgever ziekteverzuim bij echtscheiding Werkgevers hebben er belang bij om werknemers in scheiding ‘op de rit’ te houden. Door geld beschikbaar stellen voor goede begeleiding van hun werknemers die betrokken raken bij scheiding. Caroline Franssen van de Relatie Academie benoemt bovenstaande acties op basis van haar uitgebreide ervaring met het begeleiden van mensen bij het oplossen van relatieproblemen, het vormgeven van respectvolle scheidingen en trajecten met mensen die in een vechtscheiding terecht kwamen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.