Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
2 maart 2018

Vechtscheiding valt niet te voorkomen

“Er wordt beleid gevoerd vanuit de illusie dat iedereen in staat en bereid is tot redelijk overleg en het vermogen heeft om de belangen van de anderen voorop te stellen of gelijk te wegen. Veel mensen missen echter die emotionele vaardigheden. Hoeveel water de partner van zo iemand ook bij de wijn doet, er zal altijd een gevecht ontstaan.” Een vechtscheiding valt niet door een oudercursus te voorkomen, maar deze acties van werkgevers, overheid en verzekeraars verkleinen de impact voor ouders en kinderen.

Gebrek aan emotionele vaardigheden

Vorige week overhandigde Andre Rouvoet het advies ”Scheiden zonder Schade” aan de ministers Dekker en De Jonge (VWS) bij het congres ”Scheiden zonder Schade” in Den Haag. In reactie op berichten in de media over dit advies stelt Caroline Franssen van de Relatie Academie het volgende: ”De overheid sluit al heel lang de ogen voor de psychiatrische problematiek die ten grondslag ligt aan veel vechtscheidingen” . “Er wordt beleid gevoerd vanuit de illusie dat iedereen in staat en bereid is tot redelijk overleg en het vermogen heeft om de belangen van de anderen voorop te stellen of gelijk te wegen. Veel mensen missen echter die emotionele vaardigheden. Hoeveel water de partner van zo iemand ook bij de wijn doet, er zal altijd een gevecht ontstaan.”

Oorzaak vechtscheidingen

“Onder vechtscheidingen liggen grote emotionele problemen verscholen. Vaak is er sprake van persoonlijkheidsstoornissen zoals narcisme of borderline, waarbij mensen een verminderde empathie en een verminderde gewetensfunctie hebben. Het heeft dus geen enkele zin om die mensen aan te spreken op hun moraal, zoals nu gebeurt in de campagnes rond het voorkomen van vechtscheidingen. Iemand met een verminderde gewetensfunctie zal zich niet anders gaan gedragen als hij op zijn geweten wordt aangesproken. Het is nodig dat de overheid veel meer bescherming biedt aan ouders en kinderen, bijvoorbeeld door te zorgen dat opgelegde omgangsregelingen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Ouders in vechtscheidingen staan op dit moment machteloos als hun partner weigert om hen de kinderen te laten zien.”

Oudercursus

Dat de minister aanstaande ouders een cursus wil aanbieden voor zij een kind krijgen, is een goed idee. Er is in Nederland op de scholen te weinig aandacht voor het leren van de sociale vaardigheden die mannen en vrouwen nodig hebben om een goede relatie te kunnen vormgeven. Goed ouderschap begint bij een gelijkwaardige relatie waarin beide partners rekening met elkaar houden en elkaar ondersteunen. Naast voorlichting over opvoeding (en liefst ook oefenen met kinderen door op te passen en dergelijke) kan zo’n cursus mensen handvatten geven voor goede onderlinge communicatie.

Voorkom vechthuwelijken

De cursus zal echter hooguit vechthuwelijken kunnen voorkomen, als mensen er tijdens de cursus hun relatie verbreken wanneer ze er achter komen dat hun partner niet in staat is tot een stabiele, gelijkwaardige relatie. Omdat mensen zich totaal anders kunnen voordoen dan ze zijn en gewenst gedrag kunnen laten zien, blijkt de ware aard van degene waarmee je een relatie aangaat, echter niet tijdens zo’n cursus maar pas nadat de kinderen geboren zijn. Dan blijkt dat de echtgeno(o)te de partner en kinderen onvoldoende kan steunen (zoals bij ernstige narcistische trekken) of niet in staat is aan kinderen een emotioneel stabiele basis te bieden (zoals bij ernstige borderline-trekken).

Actie van zorgverzekeraars nodig

Als het gaat om preventie van vechtscheidingen, ligt het voor de hand dat de minister ervoor pleit dat relatietherapie weer wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Scheidende ouders die wel in staat zijn tot gedragsverandering kunnen dan in therapie hun relatie herstellen of leren om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan. Als ouders tijdens de intense emotionele processen van de scheiding ondersteuning krijgen, kunnen ze die beter doorstaan en daardoor meer steun bieden aan de kinderen die betrokken zijn bij scheiding.

Actie van de overheid nodig

Rouvoet heeft gelijk dat mensen in een vechtscheiding veel meer hulp nodig hebben dan op dit moment wordt geboden. Er is in het algemeen veel te weinig kennis van het manipulatief gedrag van mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Hulpverleners, Raad voor de Kinderbescherming, advocaten en rechters nemen daarom vaak niet de juiste persoon in bescherming. Op dat punt heeft de overheid zelf nog veel werk te doen. Erkennen dat met bepaalde mensen overleg niet mogelijk is en er duidelijke afspraken moeten komen waar de overheid ook bij helpt om die afspraken uit te voeren. Ook is het nodig dat er veel vaker wordt aangestuurd op begeleide omgang en dat daar meer faciliteiten voor komen.

Oplossen relatieproblemen

Zo vermindert de werkgever ziekteverzuim bij echtscheiding Werkgevers hebben er belang bij om werknemers in scheiding ‘op de rit’ te houden. Door geld beschikbaar stellen voor goede begeleiding van hun werknemers die betrokken raken bij scheiding. Caroline Franssen van de Relatie Academie benoemt bovenstaande acties op basis van haar uitgebreide ervaring met het begeleiden van mensen bij het oplossen van relatieproblemen, het vormgeven van respectvolle scheidingen en trajecten met mensen die in een vechtscheiding terecht kwamen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Flirten op een uitvaart kan wel, ruzie maken niet

Ruzie maken of dronken zijn kan echt niet op een uitvaart....

5 tekenen van een ongezonde relatie

Op het maatschappelijk vlak scoren is voor de meesten geen probleem....

Zo pak je een relatiedrama goed aan

Relatiedrama's zijn heerlijk (denk Temptation Island) wanneer het niet over jezelf...

Zo kom je die nare scheiding goed door: tips van experts

Schrikbarend veel mensen gaan jaarlijks scheiden. Niet voor niets is er...

Alimentatie terug naar vijf jaar kan schelen in aantal vechtscheidingen

Er wordt al jaren over gesproken: de alimentatieplicht terug brengen van...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie